Biserica "Sfantul Nectarie Taumaturgul" isi serbeaza astazi hramul pentru prima data in prezenta moastelor Sfantului ocrotitor. Daruite de Inalt Prea Sfintitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, prin bunavointa maicii Teodosia, stareta Manastirii "Sfanta Treime" din Eghina, moastele Sfantului Nectarie sunt asezate spre inchinare credinciosilor "zi-lumina, de la rasaritul soarelui si pana la apus", dupa cum aflam de la parintele paroh Petrica Lehaci.
Cazare pentru pelerinii care vin la moastele Sf. Nectarie
Biserica din cartierul iesean Alexandru cel Bun este una dintre cele mai mari biserici de parohie din
Sfantul Ierarh Nectarie s-a nascut la 1 octombrie 1846 in orasul Silivria din Tracia (azi nordul Greciei), la 20 km vest de Constantinopol si la 10 km vest de Epivata, locul de nastere al Cuvioasei Parascheva. La 27 de ani s-a calugarit, iar in 1877 a fost hirotonit ierodiacon, luand numele de Nectarie. In 1889 a fost ales mitropolit de Pentapolis, iar in 1904 a pus piatra de temelie pentru o manastire de maici in insula Eghina, locul unde se afla azi moastele sale. In timpul vietii s-a ocupat de tamaduirea bolilor sufletesti si trupesti, a celor paralizati si neputinciosi, fiind cunoscut in special ca tamaduitor al cancerului. A trecut la cele vesnice in seara zilei de 8 noiembrie 1920. Dupa 33 de ani a fost dezgropat sfantul sau trup, iar moastele-i erau intregi "izvoratoare de mir si tamaduitoare de multe si grele boli". Sfantul Ierarh Nectarie a fost canonizat in 1961 si trecut in randul sfintilor cu data de praznuire 9 noiembrie.
O alta casa romaneasca a Sfantului Nectarie
Cei care doresc sa se inchine moastelor Sfantului Nectarie si sa ii ceara ajutorul, dar nu pot ajunge in Grecia, la Manastirea "Sfanta Treime" din Eghina, sau la Iasi, la biserica din cartierul iesean Alexandru cel Bun, pot merge la Manastirea Radu-Voda din Bucuresti, aflata in apropiere de Biserica Bucur, cea mai veche biserica a capitalei. Manastirea are ca protector pe Sfantul Nectarie Taumaturgul, incepand cu anul 2002, dupa ce particele din moastele sfantului au fost daruite lacasului de un arhiereu grec, aflat in vizita la manastirile din
La manastirea bucuresteana se mai gasesc, pe langa moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul, si moastele Sfantului Teodor Tyron si ale Sfantului Teodor Stratilat.
Ziua de 9 noiembrie este zi de sarbatoare si la Centrul Crestin Social Medical de Zi din Sighisoara, care are ca hram Sfantul Nectarie Taumaturgul (Vindecatorul), ocrotitor al varstnicilor neajutorati. Acest sfant a fost ales ca patron spiritual al centrului pentru ca "toata viata lui si-a dedicat-o tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale oamenilor care erau intru asteptarea dragostei lui Dumnezeu. Este un sfant pe care trebuie sa-l pomenim in rugaciunile noastre, sa-i cerem ajutorul pentru a ne vindeca si pe noi de aceste boli", asa cum apare consemnata pe site-ul sighisoara.com declaratia parintelui Florin Avram, preot si asistent social la Centrul Crestin Social Medical de Zi din Sighisoara.
"Am promis ca vom oficia Sfanta Liturghie timp de 40 de zile"
Slujba de sfintire a altarului Bisericii "Sfantul Nectarie" din
De atunci si pana astazi mii de credinciosi au venit sa se inchine sfintelor odoare. Parintele paroh Petrica Lehaci a promis in fata lui Dumnezeu ca va oficia la altarul sfintit al Bisericii "Sfantul Nectarie" slujba Sfintei Liturghii timp de 40 de zile, in fiecare dimineata. "Noi ne tinem promisiunea pe care am facut-o atunci si zilnic la slujba au fost prezenti zeci de credinciosi. Citim acatistul Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul si savarsim Sfanta Liturghie timp de 40 de zile, cu mentiunea ca in zilele de sarbatoare s-a savarsit si slujba Utreniei si cea de pomenire a celor care ne-au ajutat la construirea sfantului lacas. Biserica mare este deschisa peste zi, pentru a permite oamenilor sa se inchine sfintelor moaste", ne-a declarat parintele Petrica Lehaci.
Lucian APOPEI
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.