Crestinii ortodocsi se afla in Saptamana Luminata. In zilele care urmeaza Praznicului Invierii Domnului, toate randuielile Bisericii sunt speciale. Intreaga expresie liturgica a Ortodoxiei, de la vesmintele slujitorilor si pana la imnografie, marturiseste bucuria pascala.
In Saptamana Luminata nu se fac metanii si nu se ingenuncheaza, nu se ajuneaza si nu se spovedeste. Tot in aceasta perioada, Usile Imparatesti raman permanent deschise si nu se fac pomeniri de obste pentru cei adormiti.
In Saptamana Luminata, precum si la Odovania Pastilor (miercuri, inainte de Inaltarea Domnului) in locul rugaciunilor obisnuite de dimineata si de seara se citeste Randuiala Ceasurilor Sfintelor Pasti.
De asemenea, in Saptamana Luminata, in locul Paraclisului catre Nascatoarea de Dumnezeu, se citeste Canonul Invierii, iar Acatistul Invierii Domnului se citeste de la Pasti pana la Inaltarea Domnului.
Parintii Bisericii au randuit ca zilele de miercuri si vineri din aceasta saptamana sa fie zile de harti. Credinciosii pot sa manance astfel mancare "de frupt” sau "de dulce”.
Totodata, pana la Marele Praznic al Pogorarii Duhului Sfant, miercurea si vinerea se face dezlegare la peste.
Saptamana Luminata se incheie cu Duminica Sfantului Apostol Toma.
Sursa: reintregirea.ro
-
Pelerinaj la Constantinopol si Insula Patmos in Saptamana Luminata
Publicat in : Pelerinaje -
Randuiala Ceasurilor in Saptamana Luminata
Publicat in : Slujbe si randuieli -
Saptamana Luminata
Publicat in : Sfintele Pasti -
In Saptamana Luminata raiul este deschis
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.