In Biserica Ortodoxa pe 23 august 2012 este sarbatorita Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Pentru pregatirea sufleteasca a credinciosilor toate sarbatorile imparatesti (inclusiv cele ale Maicii Domnului) sunt predecedate de un timp de pregatire, numit pre-serbare, inainte-serbare sau inainte-praznuire. Ele au de asemenea si o perioada de continuare sau prelungire a sarbatorii, numita dupa-serbare sau dupa-praznuire. Ziua cea dintai a inainte-serbarii se numeste inceputul sarbatorii, iar ziua ultima a dupa serbarii se numeste, cu un termen slavon, odovania, adica sfarsitul sau incheierea sarbatorii.
In cazul Praznicului Adormirii Maicii Domnului a fost o zi de inainte-praznuire si inca 8 zile dupa-praznuire. In tot acest interval de timp, in cadrul slujbelor din biserica s-au cantat stihiri ale praznicului, iar in ziua odovaniei, slujba este aproape identica cu cea din ziua de 15 august.
Adormirea Maicii Domnului numita in popor si Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare e sarbatoarea in amintirea zilei in care Sf. Fecioara si-a dat obstescul sfarsit. Dupa o pioasa traditie veche, cunoscuta mai intai in Apus si trecuta apoi si in Rasarit, la trei zile dupa adormirea ei, Sfanta Fecioara ar fi fost ridicata cu trupul la cer, ca si dumnezeiescul ei Fiu.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria, desi marturii despre existenţa ei nu avem decat incepand din secolul al V-lea, cand cultul Maicii Domnului incepe sa se dezvolte foarte mult, mai ales dupa Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotarat ca Maica Domnului este Nascatoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscand de acum o foarte mare dezvoltare.
Urmatorul praznic care are inainte-praznuire si dupa-praznuire este Nasterea Maicii Domnului, de la 8 septembrie.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.