Biserici profanate in Timis
Bande de tineri se distreaza spargand mormintele din vechile lacasuri de cult
Plecarea masiva a etnicilor germani a lasat in urma, in Banat, zeci de biserici nefolosite. Multe dintre ele sunt partial sau total distruse, iar unele morminte aflate in aceste biserici au fost profanate.
Cel mai grav caz este al bisericii din satul Ofsenita, comuna Banloc, aflata la 45 km de Timisoara. Biserica romano-catolica din localitate a ajuns o ruina, dupa cutremurele care au lovit zona Banloc in anii '90.
Biserica-ruina si fosta proprietate parohiala sunt distruse: acoperisul e pe jumatate prabusit, peretii sunt crapati, iar turnul - spart.
Biserici in ruina, pline de gunoaie
O caramida a sfaramat craniul celui inmormantat sub altarul bisericii, iar printre resturi si gunoaie se vad oasele picioarelor, innegrite de vreme. Cimitirul din spatele bisericii este ingropat de balarii, iar intr-un foisor din curte zace un dric.
Reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice spun ca multe din cele 400 de biserici catolice din Banat si-au pierdut comunitatile de credinciosi, cladirile fiind in pericol de ruinare. "Cea mai grava situatie este in Timis. La Bogda, biserica s-a ruinat. In Becicherecu Mic la o furtuna a cazut turnul bisericii peste lacas", spune vicarul general. Principalul motiv pentru care bisericile se ruineaza este destramarea comunitatilor catolice care le foloseau, dupa exodul etnicilor germani din Banat catre Germania.
Petreceri in altar, printre schelete de copii
Cei care au spart mormantul din biserica parasita au profanat ramasitele unor copii. Laszlo Bocskei, vicarul geneneral al Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, spune ca in biserica erau inmormantati doi copii.
"Sunt copiii unui conte care avea resedinta in Banloc si care a construit biserica in 1882. Ei au fost inmormantati sub altar", a spus vicarul general Laszlo Bocskei.
"Vin pustii aici in fiecare seara, sa fumeze si sa petreaca. Poate ei, din curiozitate, au deschis mormintele", este de parere Richard Lesh, cel care a tras ultima data clopotele bisericii, in anul 2000. Profanarea este o fapta pedepsita de legea penala.
In 1942, lacasul de cult era folosit de aproape 1.500 de credinciosi. La inceputul anilor '90, aici a avut loc un cutremur care a subrezit biserica.
"Este o situatie unica"
Daca intrebi localnicii romani ce s-a intamplat cu biserica, ti se spune: "Nemtii au furat tot! Noi am vrut sa o renovam, dar ei au lasat-o sa cada". In replica, vicarul general Bocskei a declarat ca: "Este o situatie unica acolo. Noi am vrut sa transformam biserica intr-o capela de rugaciune, dar comunitatea s-a opus vehement. A fost o rascoala pur si simplu". Politistii din localitate sustin insa ca Episcopia Romano-Catolica a luat clopotele legal si ca nu stiau de profanarea mormintelor.
Malin Bot
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.