
Sfintii doctori fara de arginti, Cosma si Damian, sunt praznuiti pe 1 noiembrie. Sfintii Cosma si Damian au fost frati si au primit de la Dumnezeu darul vindecarii suferintelor sufletesti si trupesti. Originari din Asia, au fost crescuti in credinta ortodoxa de mama lor, Teodota. Tatal sau era pagan si refuza sa se inchine Sfintei Treimi. De aici reiese ca au trait au trait intr-o perioada in care crestinismul nu se extinsese in intregul Imperiu Roman.
Sfintii Cosma si Damian sunt cunoscuti sub denumirea de doctori fara de arginti pentru ca desi erau medici, vindecau diverse boli fara a primi nimic in schimb. Dupa ce aduceau tamaduire bolnavilor, marturiseau ca au facut acest lucru cu ajutorul lui Dumnezeu. Au implinit porunca lui Hristos: ‘In dar ati luat, in dar sa dati’. Cea mai mare bucurie a lor era ca cel tamaduit sa creada in Hristos, izvorul tamaduirilor.
In Sinaxarul Bisericii Ortodoxe intalnim mai multi sfinti care au fost medici si au daruit vindecare fara sa primeasca o rasplata materiala:
• Sf. Cosma si Damian din Asia Mica (1 noiembrie);
• Sf. Mc. Chir si Ioan (31 ianuarie);
• Sf. Mc. Talaleu (20 mai);
• Sf. Mc. Cosma si Damian din Roma (1 iulie);
• Sf. Mc. Ermolae (26 iulie);
• Sf. Mc. Pantelimon (27 iulie);
• Sf. Mc. Fotie si Anichit (12 august);
• Sf. Diomid, (16 august) etc.
Din relatarea vietii lor, aflam ca o femeie cu numele Paladia zacea pe patul durerii de multi ani. Desi cercetase multi medici pentru a primi leacul potrivit, tot efortul ei fusese in zadar. Auzind de Sfintii Cosma si Damian, i-a chemat in casa ei, ca sa primeasca prin ei vindecare. Cei doi sfinti, prin puterea rugaciunii lor i-au daruit tamaduire. Aceasta, dorind sa-i rasplateasca pentru vindecarea primita, i-a oferit lui Damian trei oua, zicând: „Ia acest dar in numele Sfintei Treimi Datatoare de Viata, Tatal, Fiul si Duhul Sfânt”.Iar Damian, auzind de numele lui Dumnezeu in Treime, a luat de la femeie acel mic dar. Cand a auzit Cosma cele intamplate, a crezut ca fratele sau a incalcat porunca de a nu primi plata materiala pentru serviciile medicale aduse aproapelui. Astfel, cand se afla pe patul de moarte a cerut ca fratele sau sa nu fie ingropat langa el. La putin timp, a trecut la cele vesnice si Damian. Toti se intrebau cu privire la locul ingroparii sale. Prin minune dumnezeiasca, o camila care fusese vindecata de cei doi, a grait si le-a descoperit celor ce se intrebau despre locul ingroparii, ca trebuie sa sa-l ingroape pe Damian lânga fratele sau Cosma, deoarece Damian nu primise acel dar de la Paladia ca plata, ci din respect pentru numele lui Dumnezeu.
Sfintii Cosma si Damian pe care ii cinstim pe 1 noiembrie, nu trebuie confundati cu Sfintii Mucenici Cosma si Damian, originari din Roma, praznuiti pe 1 iulie si nici cu Sfintii Mucenici si Doctori fara de arginti Cosma si Damian, cei din Arabia, pomeniti pe 17 octombrie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Sfintii Cosma si Damian - Zociste
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfintii Cosma si Damian - Kastoria
Publicat in : Biserica in lume -
Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.