Sfantul Neofit Zavoratul

Sfantul Neofit Zavoratul Mareste imaginea.

Sfantul Neofit Zavoratul s-a nevoit in insula Cipru, in cadrul secolelor XII-XIII, si este praznuit de Biserica Ortodoxa in zilele de 12 aprilie (adormirea) si 28 septembrie (aflarea cinstitelor sale Moaste). El a trait in perioada in care insula Cipru a fost cucerita de regele Richard I al Angliei (1189-1199), in cruciada lui spre Tara Sfanta.

Sfantul Neofit din Cipru intruchipeaza modelul autentic de vietuire monahala din acea vreme, el fugind de toate averile lumesti si traind intr-o pestera aproape toata viata. De la acest sfant pustnic ne-au ramas, pana astazi, șaisprezece scrieri, in care ne este infatisata atat lupta cu patimile, cat si modul in care erau percepute schimbarile de putere sociala din timpul cruciadelor.

Sfantul Neofit Zavoratul

Sfantul Neofit s-a nascut in localitatea Lefkara, din insula Cipru, in prima jumatate a secolului al XII-lea, in jurul anului 1134. Localitatea amintita, numita astazi "Kato Dry", se afla la mica distanta de orasul Larnaka.

 Sfantul Neofit Zavoratul - Cipru

La varsta de 18 ani, Sfantul Neofit a fost logodit de parintii sai, impotriva voii sale. Pentru a scapa de casatoria aranjata, sfantul s-a ascuns in Manastirea Sfantul Ioan Hrisostom, din muntele Kutsoventis. Dupa doua luni de cautare, parintii sai l-au gasit pe fiul fugar si l-au adus acasa, insa, vazand cat de hotarat este acesta spre a trai viata calugareasca, l-au binecuvantat spre cele dorite.

Sfantul Neofit a imbratisat viata monahala in manastirea amintita, unde, vreme de cinci ani, s-a ingrijit de podgoriile manastirii. In acest timp, el a invatat pe de rost Psaltirea. Dorind a duce viata pustniceasca, insa, el a luat binecuvantare si s-a retras intr-o pestera din muntele Melissovouno, unde s-a nevoit vreme de un an.

In anul 1158, cand sfantul avea putin peste douazeci de ani, urcand pe o corabie, a mers in Tara Sfanta, unde a petrecut jumatate de an, nevoindu-se intr-o pestera de langa Ierusalim. In urma unei descoperiri dumnezeiesti, sfantul s-a intors in pamantul natal. Mai apoi, in ziua de 24 iunie 1159, el s-a retras intr-o pestera izolata, aflata in apropiere de localitatea Pafos.

Sfantul Neofit Zavoratul - Cipru

Sfantul Neofit a inceput sa sape in munte, spre a largi pestera naturala. Astfel, in ziua de 14 septembrie 1160, dupa aproape un an de zile de munca grea, pestera era gata, avand in interior o biserica, un Altar de slujire si o chilie smerita. Tot in aceasta pestera, el si-a sapat mormantul, inca de la inceput. Datorita asprimii locului, pestera a fost numita "loc zavorat".

In anul 1170, dupa multi ani de pustnicie, Sfantul Neofit Zavoratul a fost hirotonit preot, de catre episcopul Vasilios Kinamos (1166-1205), din localitatea Pafos. In jurul pesterii sale se va dezvolta o comunitate monahala, care va rezista pana astazi. Sfantul Neofit iesea din pestera doar duminica, cu ajutorul unei scari, pentru a se impartasi cu Sfintele Taine, pentru a predica si pentru a-i sfatui pe ucenicii sai.

In scrierea "Simple imnuri de pocainta", cu multa smerenie, Sfantul Neofit Zavoratului spune: "Mie nu mi se cuvine sa vorbesc sau sa dialoghez, nu mi se cuvine sa fiu vazut sau sa vad, nici sa fiu hranit cu mincare pentru oameni. Mie mi se cuvine sa fiu indoliat zi de zi, sa maninc praful pamintului si frunzele copacilor, sa-mi beau lacrimile, din pricina pacatelor si greselilor mele, caci l-am intrecut intru totul pe fiul risipitor."

Sfantul Neofit Zavoratul si-a cunoscut mai dinainte sfarsitul, trecand la cele vesnice in ziua de 12 aprilie 1219. El este praznuit de Biserica in ziua de 28 septembrie deoarece mormantul si cinstitele sale Moaste au fost descoperite in ziua de 28 septembrie 1750.

Manastirea Sfantului Neofit, aflata la aproximativ 10 kilometri de Pafos, in apropierea satului Tala, a fost intemeiata in si langa pestera in care s-a nevoit Sfantul Neofit Zavoratul. In chilia sapata spre interiorul peșterii a trait Sfantul Neofit, in izolare, vreme de cincizeci și cinci de ani, nevoindu-se in post și rugaciune. In pestera se gasesc, pana astazi, masa de piatra pe care a scris Sfantul Neofit si lespedea de piatra pe care aceste se intindea uneori. De asemenea, in pestera se mai pastreaza si mormantul sfantului. In pestera se gasesc fresce zugravite inca din vremea Sfantului Neofit.

Teodor Danalache

Citeste: Sfantul Neofit Zavoratul - Gheronda Iosif

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

27 Septembrie 2021

Vizualizari: 11304

Voteaza:

Sfantul Neofit Zavoratul 5.00 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE