
Sfantul Ioan Rusul este cinstit pe 27 mai. Sfantul Ioan s-a nascut intr-un sat din Rusia, la sfarsitul secolului al XVII-lea, in vremea domniei lui Petru cel Mare. Ajunge in mainile turiclor, in timpul razboiului purtat de tar impotriva acestora. Este vandut unui ofiter turc si pentru ca refuza sa primeasca credinta musulmana, este randuit sa se ingrijeasca de animale si sa doarma impreuna cu ele.
Isi traia viata intr-o smerenie deplina. Manca putin, nu se ridica impotriva celor care il dusmaneau, iar in fiecare sambata ajungea la o biserica din apropiere. Datorita acestei vietuiri, Dumnezeu a inmuiat inima stapanului sau, acesta ajungand cu timpul sa il indrageasca pe sfant pentru blandetea si smerenia lui. Ii propune la un moment dat sa locuiasca in casa, insa el a refuzat, spunand ca o asemenea vietuire il va duce spre mantuire.
In chip minunat este instiintat de Dumnezeu despre momentul in care va trece la cele vesnice. Primeste impartasania in grajdul care-i devenise casa, intr-un mar scobit, pentru a nu le atrage atentia musulmanilor si isi da duhul. La putin timp de la moartea sa, i se arata preotului care il impartasise si ii arata ca trupul sau este neputrezit. Astfel, sfintele sale moaste sunt luate din mormant si duse in Biserica "Sfantul Gheorghe", locul in care Sfantul Ioan se ruga si primea Sfintele Taine.
Din relatarea vietii sale, aflam ca in anul 1832, biserica Sfantul Gheorghe este jefuita, iar moastele Sfantului Ioan Rusul sunt aruncate in foc. Trupul sfantului s-a miscat in momentul in care a fost prezent in foc, ca si cum ar fi fost viu. Trupul Sfantului Ioan a ramas nevatamat, fiind doar innegrite de fum. Din 1992, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia.
Mentionam ca mana dreapta a Sfantului Ioan se afla la Manastirea Sfantul Pantelimon din Muntele Athos. Particele din moastele Sfantului Ioan Rusu se pastreaza in biserica paraclisului Maternitatii Polizu din Bucuresti, in biserica manastirii din comuna Floresti, Cluj, in paraclisul manastirii din comuna Slobozia, Giurgiu, in biserica de lemn a Manastirii Comana, in Paraclisul "Sfintii Ioachim si Ana" al Manastirii Sihastria, in biserica Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, in biserica Spitalului Judetean Suceava si la Manastirea Adamesti, Teleorman.
Marturisirea credintei Sfantului Ioan Rusul in fata stapanului turc:
"Daca ma lasi liber in credinta mea, iti voi implini cu sarguinta poruncile; daca ma silesti sa-mi schimb credinta, mai degraba iti predau capul decat credinta. Crestin m-am nascut si crestin voi muri". Aceluiasi aga turc, robul Ioan i-a spus cu fermitate: „Cine poate sa ma desparta de dragostea Hristosului meu? Tristetea sau stramtoarea, prigoana, goliciunea sau robia? Am convingere, credinta si dragoste catre Domnul meu Iisus Hristos, Unul nascut, Fiu al lui Dumnezeu, si nimic nu ma va desparti de dragostea Lui. Ca rob, ascult poruncile tale in treburile slugarniciei, insa in credinta mea in Mantuitorul Hristos, nu-mi esti stapan".
Rugaciune catre Sfantul Ioan Rusul
O, Sfinte Ioane, intru tot laudate si de minuni facatorule, primeste aceasta umila rugaciune de la noi, nevrednicii tai robi, caci catre tine ca la un grabnic folositor alergam noi, chemandu-te cu evlavie: vino, Sfinte, si vezi ranile si durerile noastre. Ia aminte la suspinele noastre, ca stim, Sfinte al lui Dumnezeu ca desi ai patimit greu pentru dragostea lui Hristos, dar prin vietuirea ta ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta la viata cea vesnica cine a nazuit la ajutorul tau si ti s-a rugat cu credinta nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine s-a rugat tie si nu l-ai auzit?
Minunile si ajutorul tau, Sfinte, ne-au facut si pe noi, pacatosii, sa alergam la ajutorul tau. Am auzit de minunea pe care ai facut-o trimitand prin rugaciune o farfurie de mancare din Procopie pana la Mecca. Am aflat de vindecarile tale minunate, de multimea de bolnavi care au aflat izbavire din suferintele lor. Credem ca Dumnezeu te-a proslavit prin minuni fara de numar. Oare pe noi ne vei lasa fara ajutor? Sa nu fim noi lepadati de la dragostea ta, Sfinte, chiar daca vietile noastre sunt pline de faradelegi.
Aducandu-ne aminte de mijlocirile tale binecuvantate, credem ca tu acelasi esti, Sfinte, astazi ca si atunci, si ca nimeni din cei ce se roaga tie nu ramane fara ajutor. Pentru aceea si noi, fiind scarbiti si in pagube, alergam la tine cu credinta si lacrimi, ingenunchind, si ne rugam tie, Sfinte Ioane, sa te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui Ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea jertfelnica, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Roaga-L sa departeze de la noi dreapta Sa manie, sa apere orasele, satele si toata tara noastra de seceta, de foamete, de furtuni napraznice, de cutremur, de boli si rani aducatoare de moarte, de navalirea asupra noastra a altor neamuri si de razboiul cel dintre noi.
Mijloceste, Sfinte Ioane, pastorilor nostri ravna fierbinte catre Dumnezeu, purtare de grija pentru mantuirea sufleteasca a pastoritilor, intelepciune in purtare si invatatura, cucernicie si tarie in ispite; tuturor carmuitorilor purtare de grija fata de supusi, iar supusilor indeplinirea cu sarguinta a tuturor indatoririlor lor, ca astfel, in pace si cu cucernicie, sa petrecem veacul acesta, sa ne invrednicim de impartasirea bunatatilor celor vesnice in Imparatia Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia I se cuvine cinste si inchinaciune, impreuna cu Tatal Cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Iulian Predescu
-
Sfantul Ioan Rusul
Publicat in : Calendar ortodox -
Pelerinaj in Grecia la Sfantul Ioan Rusul
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.