
Sfantul Grigorie Teologul este cinstit in mod special pe 25 ianuarie, dar si pe 30 ianuarie, alaturi de Sfantul Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur. Sfantul Grigorie s-a nascut in jurul anului 329, in Arianz, langa localitatea Nazianz din Capadocia, ca rod al rugaciunii mamei sale Nona.
Tatal Sfantului Grigorie, desi a facut parte la inceput din secta ipsistarienilor, a primit adevarata credinta in Hristos datorita sotiei sale.
Studiaza la scolile din Cezareea Capadociei, Palestina, Alexandria, iar la Atena va studia retorica impreuna cu Sfantul Vasile cel Mare. Pe 25 decembrie 361 este hirotonit preot chiar de tatal sau, care ajunsese episcop de Nazianz. In anul 372 primeste arhieria, iar in 379 este ales episcop al Constantinopolului.
A luptat impotriva ereziilor din vremea sa, aratandu-se un mare aparator al dogmei Sfintei Treimi. Sfantul Grigorie este primul care a stabilit definitiv raporturile dintre persoanele Sfintei Treimi si specificul fiecareia: Tatal, Fiul si Duhul Sfant au in comun fiinta, necrearea si dumnezeirea; Fiul si Sfantul Duh au in comun faptul ca sunt din Tatal, iar ca atribute specifice: Tatal poseda nenasterea, Fiul nasterea, iar Duhul Sfant purcederea. Sfantul Grigorie va primi supranumele de Teologul, adica Cuvantatorul de Dumnezeu. Teolog a mai fost numit Sfantul Ioan Evanghelistul si Sfantul Simeon Noul Teolog.
Redam un fragment din invatatura sa, cu privire la Sfanta Treime: "Firea creatoare, izvoratoare si nemiscata, aflata deasupra timpului, e numita Dumnezeu si subzista in Cei Trei Preamari, si anume: Cauza, Creatorul si Desavarsitorul. Tot ceea ce are Tatal este al Fiului, in afara de pricinuire, si tot ceea ce este al Fiului este, de asemenea, al Duhului, in afara de filiatie… astfel, numele Celui Neinceput este Tatal, al Inceputului este Fiul, iar al Celui impreuna cu Inceputul este Duhul Sfant. Iar firea celor Trei este una: dumnezeirea. Si unirea este tatal de la Care si catre Care inainteaza Fiecare la randul lui, nu asa incat sa se confunde, ci asa incat sa fie stapanite (posedate), fara deosebire de timp, de vointa sau de putere. Caci acestea la noi fac multe fiinte, de vreme ce fiecare este despartit de cele catre sine si de cele catre altii. Dar Cei Care au o fire simpla si a Caror fiinta este aceeasi, Aceia sunt Unul in toata puterea cuvantului".
Cuvantarile dogmatice cele mai importante sunt cinci la numar, autorul insusi numindu-le: Cuvinte teologice. Ele au fost tinute in anul 380, la Constantinopol, in capela invierii. Nu trebuie uitat nici faptul ca a scris peste 400 de poeme, insumand aproximativ 16.000 de versuri.
Din cauza unor neintelegeri provocate de rautatea si invidia unora, Sfantul Grigorie paraseste scaunul arhieresc al Constantinopolului si alege sa traiasca in singuratate. A trecut la cele vesnice pe 25 ianuarie, in anul 389.
Iulian Predescu
-
Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion
Publicat in : Calendar ortodox -
O zi cu Sfantul Grigorie de Nazianz
Publicat in : Religie -
Existenta fara inceput si existenta creata
Publicat in : Dogma -
Sfantul Grigorie, Teologul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Grigorie Teologul despre parintii si fratii sai
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.