Sfantul Ambrozie

Sfantul Ambrozie

Sfantul Ambrozie a slujit ca episcop ortodox in localitatea Milan (Milano, Mediolan), intre anii 374-397. Pentru viata lui sfanta si pentru marturisirea fara teama a dreptei credinte, Sfantul Ambrozie este praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 7 decembrie.

Sfantul Ambrozie (339-397)

Sfantul Ambrozie s-a nascut in anul 339, in localitatea galeza Treveri (Trier, Germania), in familia unui dregator imperial. Dupa moartea tatalui sau, numit tot Ambrozie, sotia acestuia, impreuna cu cei trei copii (Marcelina, Satir si Ambrozie), isi va indrepta pasii spre Roma, unde va trai mai multi ani.

Dupa ce a facut studii literare si juridice, tanarul Ambrozie a inceput sa cerceteze invatatura crestina, de care s-a simtit foarte atras. Dupa terminarea studiilor, tanarul a practicat pentru cativa ani avocatura, iar mai apoi a imbratisat cariera administrativa, prin care a ajuns la comanda in cetatea Mediolanum.

Conducand foarte bine treburile incredintate si avand o viata curata, pe vremea imparatului Valentianian (372-392), tanarul Ambrozie va fi ales episcop al cetatii Mediolanum (Milan, Italia). Alegerea sa intru episcop a fost una minunata. Dupa moartea episcopului arian Auxentiu din Mediolanum, ortodocsii si ereticii arieni s-au adunat in biserica cea mare, unde au incercat sa ia o hotarare in privinta noului ales. Afland despre neintelegerile din biserica orasului, in calitatea sa administrativa, Ambrozie a venit si el in biserica. La un moment dat, luminat de Dumnezeu, un copil rosteste cu tarie: "Ambrozie, episcop!"

Alegerea sa ca episcop a avut loc pe cand acesta era inca in perioada de catehumenat (perioada premergatoare primirii Tainei Botezului). Astfel, in ziua de 7 decembrie 374, la numai opt zile dupa primirea Botezului, impotriva voii sale, insa cu voia lui Dumnezeu si a poporului, tanarul Ambrozie a fost hirotonit episcop al Bisericii din Mediolanum.

Inca de cand a fost hirotonit episcop, Sfantul Ambrozie a intretinut o stransa prietenie cu Sfantul Vasile cel Mare, cunoscut deja ca un mare luptator impotriva arianismului. Desi scrisorile trimise de catre Sfantul Ambrozie ierarhului din Capadocia nu s-au pastrat, s-a pastrat insa o scrisoare de raspuns a celui din urma, in care Sfantul Vasile il felicita pe Ambrozie pentru alegerea sa ca episcop al cetatii Mediolanum (Milan) si, in acelasi timp, il indemna la pastrarea dreptei credinte, mostenite de la Sfintii Parinti.

Scrisoarea adresata de Sfantul Vasile episcopului Ambrozie din Milan a insotit cinstitele Moaste ale Sfantului Ierarh Dionisie, care au fost aduse in cetatea Milan din Cezareea Palestinei, unde ierarhul ortodox fusese exilat. Acesta din urma fusese episcop de Milan mai inainte de episcopul arian Auxentiu, care l-a precedat pe Sfantul Ambrozie.

Sfantul Ambrozie s-a aratat un adevarat luptator impotriva ereziei ariene. In anul 376, odata cu trecerea la cele vesnice a episcopului Germinus de Sirmium, pentru a fi sigur de alegerea unui episcop ortodox, Sfantul Ambrozie a mers la Sirmium, unde l-a hirotonit episcop pe Anemius. Peste numai doi ani, Ambrozie se va afla iarasi in Sirmium, pentru a pregati sinodul local din iulie 378. Vizand in principal erezia ariana, sinodul se va adresa si imparatului roman Gratian, care, in cele din urma, va dicta un edict imperial de interzicere a invataturii ariene.

In toamna anului 381 a avut loc Sinodul local din Aquileia, randuit prin purtarea de grija a Sfantului Ambrozie si a imparatului Gratian. Sinodul viza, in mod principal, stabilirea unitatii doctrinare a episcopilor din regiune. Astfel, toti cei 35 de membri sinodali i-au anatemizat pe arieni. Dupa acest sinod, Sfantul Ambrozie a scris lucrarea "Despre taina Intruparii Domnului", indreptata impotriva ereziei hristologice a lui Apolinarie.

Desi arianismul a fost in totalitate anatemizat, prin Sinodul local din Aquileia si prin Sinodul al doilea Ecumenic din Constantinopol, ambele tinute in anul 381, adeptii lui Arie au mai gasit inca protectie, in persoana imparatesei romane Iustina. Intarit de harul lui Dumnezeu, episcopul Ambrozie va face fata si acestei incercari, pastrand neatinsa invatatura Bisericii lui Hristos.

Majoritatea lucrarilor scrise de Sfantul Ambrozie au fost, la inceput, simple predici, avand un caracter eminamente pedagogic si vizand cu precadere sporul vietii duhovnicesti. Mai apoi insa, pentru intarirea dreptei credinte si combaterea ereziilor locale, sfantul a compus si lucrari de mare profunzime dogmatica. De la acesta ne-au ramas mai multe opere exegetice, morale si ascetice, dogmatice, necrologuri, aproape o suta de scrisori si multe imne.

Sfantul Ierarh Ambrozie a adormit in Domnul in data de 4 aprilie 397, in scaunul episcopal din Milan, fiind inmormantat in basilica care ii poarta pana astazi cinstitul nume.

Rugaciune catre Sfantul Ambrozie al Milanului

Plinit-ai calatoria, parinte Ambrozie, credinta cea fara de greseala ai pazit si ai ajuns in camarile ceresti, in care ti s-a si gatit cununa si marirea rasplatirilor. Primind putina noastra cantare, mijloceste pentru noi raspuns bun in ceasul mortii si la Infricosatoarea Judecata, ca prin rugaciunile tale sa ne invrednicim a intra si noi in camara Mirelui, pentru ca impreuna cu tine sa aducem cantare lui Dumnezeu: Aliluia!

Cu dumnezeiesti invataturi stralucind, ai indepartat inselaciunea lui Arie, povatuitorule in cele de taina si pastorule Ambrozie; si minuni facand, cu puterea Duhului, ai vindecat cu intelepciune felurite patimi, parinte cuvioase; pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

07 Decembrie 2024

Vizualizari: 9813

Voteaza:

Sfantul Ambrozie 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact