Corfu, insula Sfantului Spiridon

Corfu, insula Sfantului Spiridon

Insula Corfu sau Kerkira, cum este cunoscuta in randul grecilor, este numita adesea "insula Sfantului Spiridon" nu pentru ca acesta s-ar fi nascut si ar fi trait aici. Se numeste astfel pentru ca Dumnezeu a randuit ca moastele Sfantului Spiridon sa fie aduse acum mai bine de jumatate de mileniu pe aceasta insula, unde sunt pastrate cu cinste pana in zilele noastre.

Paradoxal, Insula Corfu este locul unde Sfantul Spiridon nu a pasit in timpul vietii sale pamantesti, dar o va face, in chip tainic, odata cu aducerea sfintelor sale moaste pe aceste meleaguri, dupa cum ne stau drept marturie papucii sai din matase care se tocesc. Aceasta minune face ca Sfantul Spiridon sa fie cunoscut in intreaga lume ortodoxa ca "sfantul calator” sau "sfantul care isi paraseste racla”.

Cum au ajuns moastele Sfantului Spiridon in Insula Corfu?

Sfantul Spiridon s-a nascut in Cipru, in satul Asha, de langa Trimitunda in 270 d.Hr si a trait in timpul domniei Sfantului Imparat Constantin cel Mare. A ramas in istoria Bisericii sub chipul ierarhului smerit prin care Dumnezeu avea sa lucreze minuni, atat in timpul vietii sale, cat si dupa mutarea sa la cele vesnice.

Cea mai cunoscuta minune a Sfantului Spiridon a avut loc in timpul Primului Sinod Ecumenic cand a demonstrat adevarul de credinta, folosindu-se de o caramida. El a aratat unui eretic din tabara lui Arie ca precum o caramida este una si este alcatuita din trei elemente - pamant, apa si foc - tot la fel si Dumnezeu este Unul in Fiinta si intreit in Persoane - Tatal, Fiul si Sfantul Duh".

Corfu, insula Sfantului Spiridon

Sfantul Spiridon a trecut la Domnul pe 12 decembrie 348, in Cipru, la varsta de 78 ani. Moastele sale au ramas in Cipru fiind pastrate intr-o racla din marmura pana in sec. al VII in timpul invaziilor saracine.

Cand saracinii au sosit in Cipru credinciosii au deschis mormantul Sfantului Spiridon pentru a muta moastele sale la Constantinopol. Cu aceasta ocazie au descoperit ca moastele sfantului s-au pastart intacte si ca in mormantul sau era o buna mireasma.

Astfel, sfintele moaste au fost mutate la Vasileunousa unde au ramas pana in 1456. Acestea Sfinte Moaste sunt cele pe care le veneram pana in zilele noastra, in afara de mana dreapta a sfantului, care a avut o istorie aparte.

La trei ani dupa caderea Constantinopolului sub turcii otomani, in 1456, un preot de origine corfiota, parintele Gheorghe Kaloheretis, a ascuns moastele sfantului Spiridon si pe cele ale Sfintei Teodora Imparateasa intr-un cos si, dupa ce le-a acoperit cu iarba, le-a luat din Constantinopol si le-a dus in Corfu.

Moastele Sfantului Spiridon care au fost initial puse in biserica Sfantul Atanasie, au fost mostenite de cei trei fii ai lui Kaloheretis, Marcu, Luca si Filip. Doi dintre frati au incercat sa mute moastele in afara insulei Corfu dar au intampinat rezistenta corfiotilor fiind nevoiti abandonat planul. In final, acestia au oferit sfintele moaste Asiminei, fiica lui Filip.

In 1520, moastele Sfantului Spiridon au trecut in proprietatea familiei Voulgaris, ca zestre a Asiminei, atunci cand aceasta s-a maritat cu Stamatello Voulgar. De atunci, timp de patru secole, pana in 1925, moastele au apartinut acestei familii.

Initial si dupa 1528 sfintele moaste au fost pastrate in Catedrala Sfantului Mihail din Kampielo. In 1528 Stamatellos Vulgaris le-a mutat in biserica construita de familia sa in cinstea Sfantului Spiridon aflata in suburbiile localitatii Sarokko. In orice caz, in 1537, in timpul primului asediu al insulei Corfu de catre turci, moastele Sfantului Spiridon au fost mutate din motive de siguranta in Biserica Sfantul Anargyron din Vechea Fortareata, fiind mutate inapoi dupa incetarea asediului. In 1577 a fost hotarata demolarea bisericii in vederea extinderii zidurilor cetatii. Moastele au fost mutate in biserica Sfantul Nicolae din Garitsa unde au stat pana in 1589, cand au fost duse in Catedrala Sfantul Spiridon, in care se pastreaza pana in prezent. Biserica Sfantul Spiridon, unul dintre cele mai importante monumente post-bizantine ale orasului Corfu, constituie un important pol de atractie pentru vizitatorii orasului si ai insulei Corfu.

Corfiotii il considera pe Sfantul Spiridon ocrotitorul Insulei Corfu. Sfantul Spiridon este praznuit de patru ori pe an in aceasta insula , in semn de multumire adus lui Dumnezeu. El a inlaturat molime, a alungat foametea si saracia, i-a ajutat pe acestia sa-i invinga in lupta pe turcii otomani, atunci cand au navalit in tara lor.

Amintim faptul ca pana in anul 1984, mana dreapta a Sfantului Spiridon, a fost pastrata in Biserica Ordinului Oratorienilor din Roma. La insistentele Arhiepiscopului de Corfu si Insulelor Paxi, Timotei, mana dreapta a Sfantului Spiridon a fost inapoiata corfiotilor.

Romania este a patra tara unde au ajuns Moastele Sfantului Spiridon (in noiembrie 2011, mana sa dreapta a fost adusa in procesiune in Episcopia Dunarii de Jos). Fragmente din sfintele sa­le moaste se gasesc si la Ca­te­drala Mitropolitana "Sfan­tul Spiridon" - Nou din Bucuresti, Paraclis Patriarhal, precum si la Biserica "Sfantul Spiridon" - Vechi din Capitala.

Radu Alexandru

11 Decembrie 2024

Vizualizari: 34360

Voteaza:

Corfu, insula Sfantului Spiridon 4.20 / 5 din 5 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact