
Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, si a trait in prima jumatate a veacului al XI-lea. Nu a avut o viata indelungata, a trait in jur de 25 ani.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost descoperite printr-o minune, cand un corabier mort "a fost ingropat in apropiere de mormantul sfintei, iar ea s-a aratat in vis acelui om care l-a ingropat pe corabier si i-a spus: sa muti trupul meu de langa trupul acestui corabier care a fost un om pacatos".
Moastele sale au fost prezente in Bulgaria, Serbia, Constantinopol si din anul 1641 sunt in tara noastra. Mentionam ca dupa ce domnitorul Vasile Lupu plateste toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Partenie I (1639-1644) ii ofera in dar , moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Racla cu cinstitele moaste a fost adusa pe mare, fiind insotita de trei mitropoliti greci: Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului si Teofan al Paleopatrei. La Galati, au fost intampinate de domnitorul Vasile Lupu, de Sfantul Mitropolit Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi.
Sfintele moaste au fost asezate in biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi. In anul 1889 racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost mutata de la biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi la Catedrala Mitropolitana, unde se afla si in ziua de astazi.
In anul 1944, moastele Sfintei Parascheva au fost aduse in Bucuresti. Sfintele moaste au fost asezate, timp de trei saptamani, spre inchinare in Catedrala patriarhala.
Bisericile din Bucuresti care isi vor serba hramul pe 14 octombrie, ziua praznuirii Sfintei Parascheva, sunt:
Protoieria Sector I Capitala
1. Parohia Galileea Straulesti
2. Parohia Sfanta Vineri Noua
3. Parohia Sfanta Vineri Pajura
Protoieria Sector II Capitala
1. Parohia Batistei
2. Parohia Doamna Oltea
3. Parohia Hagiu
4. Parohia Parcul Calarasi
5. Parohia Popa Rusu
6. Parohia Sfantul Pantelimon
7. Parohia Sfanta Vineri – Colentina
Protoieria Sector III Capitala
1. Parohia Coltea
2. Parohia Dobroteasa
3. Parohia Mihai Bravu
4. Parohia Sfantul Ierarh Calinic – Titan
5. Parohia Sf. Vineri Herasca
Protoieria Sector IV Capitala
1. Parohia Sfanta Cuvioasa Parascheva – Belu
2. Parohia Sfanta Vineri – Berceni
Protoieria Sector V Capitala
1. Parohia Bariera Rahovei
2. Parohia Schitul Maicilor
3. Parohia Sf. Cuv. Parascheva si Sf. Ioan Rusul
Protoieria Sector VI Capitala
1. Parohia Cotroceni
2. Parohia Militari II
3. Parohia Sfanta Vineri - Drumul Taberei
Sfanta Parascheva este una dintre cele mai iubite si populare sfinte din tara noastra. Generalizarea in tara noastra a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot in anul 1955 a fost stabilita si data ei de praznuire: 14 octombrie.
Iulian Predescu
-
Alaturi de Sfanta Parascheva, iesenii se pot inchina unor fragmente din moastele a inca 32 de sfinti
Publicat in : Credinta -
Cand e imbracata Sfanta Parascheva?
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.