Sfantul Antonie de la Iezerul Valcea

Sfantul Antonie de la Iezerul Valcea

Sfantul Cuvios Antonie, pustnicul de la Iezerul Vâlcea, ale carui Sfinte Moaste sunt cinstite in biserica Schitului Iezer, este unul dintre sfintii romani care s-au nevoit si s-au sfintit pe pamantul natal. Parintele Ghelasie de la Frasinei l-a asemanat pe Cuviosul Antonie cu un "MARGARITAR de mult PRET, al plaiurilor VALCENE."

Locul in care s-a sfintit Cuviosul Antonie se afla la poalele Muntilor Capatanii, la cativa kilometri de statiunea Olanesti, langa Schitul Iezer, in judetul Valcea. Pe malul stang al paraului Cheia, se afla aceasta oaza binecuvantata, unde s-a nevoit si Cuviosul Antonie.

Sfantul Antonie, monahul din Schitul Iezer

Sfantul Antonie a trait in vremea domniei voievodului Matei Basarab si a Sfantului voievod Constantin Brancoveanu. Desi s-a spus despre el ca ar fi un aroman, originar din orasul grecesc Ianina, potrivit cercetarile facute pana acum, se crede ca acesta provenea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei.

Nascut intr-unul din satele invecinate pesterii in care s-a nevoit, Cuviosul Antonie a crescut inca de mic in dragoste de Dumnezeu, inconjurat de manastiri, schituri si sihastri. Cand a ajuns la varsta potrivita, sfantul a intrat in obstea Schitului Iezer, unde s-a nevoit vreme de mai multi ani.

Dorind sa sporeasca nevointele duhovnicesti, sfantul a cerut binecuvantare, de la episcopului Ilarion, spre a mearge in Sfantul Munte Athos. Acesta din urma nu i-a dat binecuvantarea dorita, intuind folosul pe care il vor avea monahii din zona de pe urma vietuirii sale sfinte.

Cuviosul Antonie, pustnicul din Muntele Iezerul

In anul 1690, insa, dorind a petrece in desavarsita liniste, pentru o neincetata rugaciune, Sfantul Antonie a luat binecuvantare de la staretul schitului si s-a retras intr-o pestera din Muntele Iezerul. Deoarece nu avea un locas de rugaciune, cuviosul a primit binecuvantarea de a-si sape in stanca un modest paraclis, la care a sapat vreme de trei ani. Cand a fost gata, paraclisul cuviosului a fost sfintit de catre episcopul Ilarion de Ramnic.

Pentru o si mai aspra nevointa, sfantul purta un brau format din lanturi de fier. Hrana sa era dupa ceasul al noualea, doar paine si apa; vin si alte bauturi nu folosea niciodata. Nu dormea pe pat, ci rezemat putin, ca odihna a multor osteneli. Tot timpul, el petrecea in Rugaciune, cu lacrimi fierbinti, iar imbracamintea o avea simpla si doar pe cea de trebuinta.

Petrecand intr-o aspra nevointa, cu metanii, slujbe neincetate si rugaciuni de toata vremea, vestea despre Cuviosul Antonie s-a raspandit rapid intre credinciosii din zona. Pe poteci de munte, veneau numeroşi ucenici, călugări, preoţi şi credincioşi, spre a se ruga impreuna cu sfantul si spre a-i cere binecuvantarea sau sfatul. El cobora la schit doar in duminici si sarbatori, pentru a participa la Sfanta Liturghie si a se impartasi cu Sfintele Taine.

Cuviosul Antonie era la statura maruntel si putin garbov, spre batranete. Barba ii era deasa si alba, fiind vesel la cautatura si iute la fire, dar grabnic iertator. Cu harul lui Dumnezeu, cunoscandu-si sfarsitul vietii acesteia, Sfantul Antonie a chemat la sine pe ucenicul sau, ieromonahul Nicolae, cu patruzeci de zile mai inainte, spunandu-I, in taina: "Sfarsitul mi s-a apropiat. Dupa mutarea mea la cele vesnice, sa pui trupul meu in groapa ce am sapat-o la usa Pesterii."

In ceasul al noulea, in ziua de 23 noiembrie 1719, la varsta de 92 de ani, dupa 28 de ani de nevointe pustnicesti, Sfantul Antonie de la Iezer a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat langa paraclisul sapat de el insusi. Acest paraclis, numit astazi "Pestera Sfantului Antonie", este vizitat si astazi de pelerinii care urca muntele aspru al Iezerului.

Moastele Sfantului Antonie de la Iezerul Valcea

Dupa ingroparea sa, Cuviosul s-a aratat de mai multe ori in vis ucenicilor sai, ca fiind in Biserica si avand o Cruce stralucitoare la piept. Ucenicului sau apropiat i s-a aratat, de asemenea, zicandu-i: "Nu te intrista pentru ducerea mea din aceasta lume, ci mai mult bucura-te, ca sunt la odihna vesnica. De aici ma voi ruga pururea pentru voi."

In anul 1812, cronicarul Chiriac Ramniceanu, stranepot al Cuviosului Antonie, cercetand Pestera de la Schitul Iezer, a mai gasit acolo pe un sihastru, anume ieroschimonahul Stefan, "sezand acolo de 50 de ani". Cu aceasta ocazie, stranepotul sfantului a dorit sa caute Moastele Cuviosului, dar l-a oprit pustnicul Stefan, zicandu-i ca s-au aratat semne infricosate celor care, de asemenea, au vrut aceasta.

Sfantul Calinic de la Cernica, fiind episcop la Valcea, a vrut si el sa-i dezgroape Moastele, dar semn s-a aratat si a renuntat, surpandu-se malul direct pe mormantul sfantului. Mult mai tarziu a binevoit Sfantul Antonie sa fie scos din mormant, spre inchinare, milostivindu-se de cei care aveau nevoie de el.

Tinand seama de viata si nevointele sale, in sedinta din 20 iunie 1992, Sfantul Sinod a hotarat canonizarea acestuia, randuind, astfel, cultul public si zugravirea de icoane. Sfintele Moaste ale Cuviosului Antonie au fost asezate in biserica Schitului Iezer, particele din acestea aflandu-se si in alte biserici din tara, precum Schitul Darvari si Biserica Sfantul Antonie cel Mare, din Bucuresti.

Smerita rugaciune catre Sfantul Antonie de la Iezer

"Iti multumim, Doamne, Iisuse Hristoase, ca ne-ai daruit pe Parintele nostru Antonie de la Iezer, ca sa ne fie mijlocitor si ajutator in neputintele noastre. Daca nu am avea pe Sfintii Tai Rugatori, ce ne-am face noi? Sfinte Parinte Antonie, toata viata ta ai inchinat-o Iubirii de Dumnezeu. Coboara o picatura de Iubire si pentru noi. Suntem rai si cu pacate de moarte, dar nu deznadajduim de mantuirea noastra, alergand si la sprijinul tau. Roaga-te, Sfinte Parinte Noule Antonie, si pentru noi, impreuna cu Preacurata Nascatoarea de Dumnezeu, Mijlocitoarea Lumii catre Hristos. Amin."

"Ravnitor al Iubirii de Dumnezeu si invapaiat de Dumnezeiescul Dor, te-ai aratat un Nou Antonie, cu nevointele si luptele duhovnicesti, impodobitor al Chipului monahicesc, te-ai facut Parinte al multora si grabnic ajutator, pentru care si noi, cu cinstire, iti cantam: Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Noule Antonie."

"O Sfinte Noule Antonie, Parintele nostru, cu Rugaciunile tale neincetate si pe noi ne ajuta sa putem duce Crucea noastra pana la Invierea Sufletului, ca sa fim si noi Fii imparatiei Lui Hristos, unde sa cantam vesnic Aliluia!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

22 Noiembrie 2017

Vizualizari: 13631

Voteaza:

Sfantul Antonie de la Iezerul Valcea 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mirela TPostat la 2015-11-23 10:17

    M-am bucurat mult sa citesc acest articol frumos si documentat despre Sfantul Antonie, de la Iezerul Valcii. Am si primit ajutorul Sfantului, instantaneu!! :) Asa sunt sfintii, se aseamana lui Dumnezeu, ei in instare sa ne trimita ajutorul potrivit, chiar inainte sa il cerem noi. Asa s-a intamplat si cu mine, si multumesc acestui Sfant din Oltenia mea, pentru toata grija si dragostea. Sfinte Parinte Antonie de la Iezerul Valcii, am primit ajutorul cuviosiei voastre, tocmai aici in America. Sa fie spre marturie si altora. :)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact