Usturoiul, antibioticul natural

Usturoiul, antibioticul natural

Usturoiul, antibioticul natural

Usturoiul este o planta cu care am crescut si pe care o intalnim atat de des. Cunoastem insa cat de pretioasa este aceasta?! Nu o singura data am auzit vorbindu-se despre usturoi, ca de despre cel mai puternic antibiotic natural din lume. Oare pentru aceasta o fi el trecut pe lista alimentelor interzise a celebrului Codex Alimentarius?!

Denumirea botanica a usturoiului este "Allium sativum", acesta facand parte din familia Liliaceae. Frunzele usturoiului sunt lungi, inguste si plate, asemanandu-se cu firul de iarba. Bulbul acestuia este de natura compusa, fiind format din mai multi graunti, grupati intr-o unitate stransa.

Bulbul usturoiului contine alicin, enzime, proteine, minerale, vitaminele B si C, lipide, aminoacizi si uleiuri volatile. Proprietatile active ale usturoiului depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid, prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, motiv pentru care si apare mirosul pregnant.

Folsirea usturoiului ca antiseptic natural este recomandata din cele mai vechi timpuri. Usturoiul este recomandat adesea cand vine vorba de raceli, gripe si viroze. In prezenta substantelor naturale aflate in usturoi, germenii si microbii se arata cu adevarat neputinciosi: combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile si plamanii. Printre multele sale calitati, usturoiul a fost folosit si impotriva epilepsiei, reumatismului, arterosclerozei, isteriei, parazitilor intestinali, acneei, nivelului crescut al colesterolului, eclampsiei, etc.

Usturoiul este singurul antibiotic care elimina bateriile si protejeaza corpul, in acelasi timp.

Usturoiul este poate cea mai studiata planta medicinala din lume. Numai in ultimii cincisprezece ani s-au facut nu mai putin de 200 de cercetari clinice si de laborator, despre efectele sale terapeutice, record neatins de nici o alta planta medicinala de pe glob.

In urma studiilor de laborator, s-a ajuns la concluzia ca un miligram de usturoi are aceeasi putere cu douazeci si cinci de unitati de penicilina. In anul 1948, oamenii de stiinta au confirmat cu fermitate, "puterea de penicilina" a usturoiului, izoland diverse substante din acesta.

"Alliina" este prima substanta izolata din usturoi, efectele benefice ale acesteia aratandu-se in cazuri de intoxicatie cu salmonella, dizenterii, stafilococi si streptococi. O alta substanta izolata din usturoi, anume "allicina", s-a dovedit benefica in cazuri de conjunctivita, febra tifoida, holera si TBC.

"Germaniul nutritiv", avand efect anticancerigen dovedit, este si el o substanta care se extrage din micul usturoi. Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de "germaniu" si "seleniu" organic", vital in prevenirea bolilor de inima si a multor forme de cancer. Usturoiul intareste sistemul imunitar, care este foarte important pentru lupta impotriva cancerului.

Cercetari recente demonstreaza ca usturoiul functioneaza bine, atunci cand este vorba de prevenirea si tratarea cancerului. Conform Institutului National contra Cancerului, usturoiul este in varful listei alimentelor-arme, folosite contra diferitelor varietati de cancer. Astfel, usturoiul contine mai multi agenti care ne protejeaza contra cancerului de colon, de san si gastric. De asemenea, el realizeaza o inhibare a dezvoltarii tumorilor si reduce serul din colesterol.

"Ajoena" este o substanta care fluidifica sangele, astfel prevenind cheagurile potential periculoase. Aceasta substanta mai actioneaza si contra a doua tipuri de ciuperci: una care e adeseori prezenta in canalul extern al urechii, si o alta care cauzeaza Candida.

Usturoiul contine peste o suta de compusi ai sulfului. Acestia ii confera usturoiului puterea de a lupta contra bolilor, ajutand la reducerea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, in cazuri de astm si bronsita, cat si la detoxifierea organismului.

Consumul de usturoi ajuta la prevenirea bolilor arteriale, incetinind acumularea depunerilor de grasimi pe peretii arterelor. De asemenea, usturoiul este unul dintre cele mai sigure si mai de nadejde moduri de a cobora hipertensiunea.

Analizand aportul benefic adus de usturoi in reducerea tensiunii sangvine, putem spune urmatoarele: usturoiul este absolut sigur; nu are efecte ulterioare negative; nu s-a gasit nici o limitare a dozajului; tensiunea sangvina se reduce treptat, fara nici o cadere neasteptata care ar putea periclita organismul; nu intervine asupra celorlalte medicamente, ce pot fi luate simultan; alunga slabiciunile, ametelile, durerile de cap, tiuiturile din urechi, durerile de piept; se obtin rezultate bune indiferent de varsta.

Atentie! Usturoiul crud este foarte puternic, deci consumul excesiv poate cauza iritarea sau ranirea tractului digestiv. Unele persoane sunt alergice la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi includ iritatii la nivelul pielii, febra si dureri de cap. Usturoiul poate interveni si impotriva anticoagulantilor, deci trebuie evitat inaintea vreunei operatii. Usturoiul provoaca o sensitivitate marita a retinei fata de lumina.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 20741

Voteaza:

Usturoiul, antibioticul natural 5.00 / 5 din 1 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Marioara MihelePostat la 2011-11-13 09:31

    La fel ca si busuiocul si usturoiul este placuta si benefic pentru sanatate .

  • Flora StanescuPostat la 2011-06-26 16:23

    Multumim de postare si pentru acest articol, dar si pentru altele care ne sunt de un real folos. Cred ca Bunul Dumnezeu ne-a dat cate o planta pentru fiecare afectiune, sau chiar pentru mai multe. depinde de noi cum le vom descoperi si folosi in folosul nostru. DOAMNE AJUTA !

  • mihai manolescuPostat la 2011-05-10 11:46

    Buna ziua.Pot spune despre usturoi ca este o planta miraculoasa pe care ar trebui sa o consumam in fiecare saptamana de cel putin 3-4 ori pentru a ne intari organismul.Am suferit de anumite intoxicatii si usturoiul a fost una dintre plantele care m-au ajutat sa-mi revin,atat pe cale fizica cat si psihica.Usturoiul contine mai multe substante care actioneaza ca un scut atunci cand organismul are nevoie

  • andriesei florentinaPostat la 2011-04-09 14:15

    Ascultati o poveste a usturoiului: Demult un boier hapsan a tocmit sluga pe un biet taran sa-i pazeasca oile de dimineata pana seara,timp de un an.Si s-au învoit ei ca plata s-o primeasca la urma,adica sa ia taranul pentru el cate oi va putea sa le ridice si sa treaca peste gardul tarcului. Toate bune si frumoase,dar,vedeti voi,ca boierul nu-i dadea bietului om dimineata decat o bucata de paine si o ceapa. Asta urma sa-i fie mancarea pentru întreaga zi.Si slabea saracul vazand cu ochii. De buna seama ca la sfarsitul anului n-ar mai fi fost în stare sa ridice nici macar un miel,daramite o oaie! Dar are Dumnezeu grija de omul bun la suflet...! Într-o dimineata,pe cand iesise pe pasune,îi apare omului înainte chiar Sfanta Duminica,schimbata într-o batrana.I se facuse mila de necazul lui. -Asculta,fiule,îi spuse.Fiindca esti un om bun la suflet,te voi ajuta. În fiecare dimineata ne vom întalni,iar eu îti voi preschimba painea în mamaliga,iar ceapa în usturoi. I-a multumit frumos taranul si s-a asezat sa manance mamaliga cu mujdei,dupa cum îl învatase Sfanta, caci usturoiul tare bun mai este ptr sanatatea omului, caci îti da putere si energie ptr toata ziua,ferindu-te si de raceli si alte boli. Si azi asa,maine asa,taranul nostru prindea putere,hranindu-se cu usturoiul pe care i-l daruia Sfanta. Iar cand s-a împlinit anul,ce sa vezi?! A ridicat omul si a trecut peste gard toate oile boierului ca sa-l învete minte sa nu mai umble cu viclesuguri si sa nu-si mai bata joc de oameni necajiti si sarmani! I-a lasat numai un miel,asa...de mila! Boierul nu-si putea crede ochilor,neîntelegand cum de e taranul asa puternic, cum de nu oboseste, cum de îi ia toata turma.Dar învoiala -i învoiala! Si uite asa s-a facut înca o data dreptate.Si s-a dus buhul de-ntamplarea asta si de atunci usturoiul este nelipsit din bucataria si din mancarurile romanilor,facandu-le gustoase si sanatoase. Pofta buna!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact