
Siropul de hrean - un bun remediu pentru căile respiratorii
Indiferent de forma sub care este administrat, hreanul este un adjuvant de nădejde în caz de astm, bronşită cronică, dar şi în alte afecţiuni ale căilor respiratorii. Siropul de hrean dilată căile respiratorii, uşurând astfel respiraţia chinuitoare generată de astm sau de bronşitele acute sau cronice. Pentru obţinerea acestui sirop este nevoie de o rădăcină de hrean de mărime medie, care se spală bine sub jet de apă, apoi se curăţă şi se dă prin răzătoarea mică. Peste hreanul ras se adaugă cinci linguri de miere, după care se lasă la macerat timp de 1 oră. Se strecoară apoi totul printr-un tifon, presându-se până la strecurarea completă a conţinutului. Acest sirop crud se lasă deoparte, în timp ce resturile rămase în tifon se pun într-un vas şi se toarnă apă rece peste ele, până la acoperirea acestora. Amestecul se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară tot prin presare şi se lasă să se răcească. După aproximativ o jumătate de oră, se toarnă peste siropul crud, amestecându-se până la omogenizarea completă. Pentru calmarea tusei, dar şi pentru uşurarea respiraţiei, siropul de hrean se administrează 30 de zile, câte o lingură, cu 1 oră înainte sau după mesele principale.
Tuşea, anemia şi infecţiile cedează ia tratamentul cu hrean
Siropul este doar una dintre variantele de tratament care au ca bază hreanul. Pentru tratarea cu ajutorul acestei plante a multor afecţiuni ale organismului uman se poate folosi hreanul macerat, hreanul uscat, vinul tonic cu hrean, salata de hrean, iar pentru tratamentele externe cataplasmele cu hrean proaspăt. Din multitudinea de boli pentru care vindecarea stă în puterea acestei plante, vom enumera câteva dintre cele mai cunoscute, dar şi cu cele mai relevante efecte benefice:
TUŞEA generată de afecţiunile bronşitice sau astmatice şi chiar tuşea tabagică. Pentru calmarea acceselor de tuse, dar şi pentru vindecarea afecţiunii în sine, se vor administra câte 2 linguriţe de sirop, de trei ori pe zi. Acesta va acţiona la nivelul gâtului, dar şi al arborelui bronşic. In completarea tratamentului cu sirop se recomandă administrarea a 6 linguriţe de hrean proaspăt ras, simplu sau în amestec cu aceeaşi cantitate de sfeclă roşie. Persoanele care nu se confruntă cu probleme dermatologice pot completa acest tratament cu cataplasme cu hrean ras, care se aplică pe zona toracelui. Tuşea dispare în câteva zile, dar şi respiraţia se îmbunătăţeşte datorită efectelor antibiotice puternice, dar si a celor bronhodilatatoare şi expectorante.
ANEMIA cauzată de carenţe de vitamine şi minerale creează mari probleme, indiferent de vârstă. Hreanul conţine mici cantităţi de fier, dar cel mai important rol al său este optimizarea digestiei şi a metabolismului. Astfel, fierul prezent în celelalte alimente poate fi uşor asimilat de către organism. Dacă la adulţi aceste probleme se rezolvă prin consumarea a două-trei salate de hrean pe zi, la copiii se recomandă ca salatelor de hrean să li se adauge câteva linguri de morcov, sfeclă roşie sau măr. Aceasta va duce la sporirea poftei de mâncare, dar şi la ţinerea la distanţă a virozelor şi a altor bacterii.
INFECŢIILE URINARE şi POLIPII URETRALI pot fi combătuţi cu suc de hrean proaspăt, care are proprietatea de a omorî bacteriile parazite din căile urinare sau vezica urinară. Sucul de hrean se obţine prin simpla presare a acestuia şi prin administrarea zilnică (50 ml de suc de hrean de trei ori pe zi), în combinaţie cu apă sau cu ceai. Tratamentul se face pe stomacul gol, în cure de 3 luni, urmate de 1 lună pauză. In tot acest timp se va ţine un regim alimentar alcalin, cu foarte multe zarzavaturi şi legume verzi şi cu cât mai puţine proteine animale. Consumul regulat de hrean, mai ales după orele 15-16, este un foarte bun diuretic, favorizând eliminarea surplusului de apă la persoanele care au mâinile sau picioarele umflate din cauza retenţiei acesteia în organism.
Mariana Borloveanu
Leacuri si retete manastiresti, Editura Lumea Credintei
Nr. 8 / 10 febr. – 10 aprilie 2016
CEL MAI RAPID LEAC ÎMPOTRIVA SINUZITEI
Pentru a scăpa de durerile generate de sinuzita frontală sau maxilară se va apela la administrarea cataplasmelor cu hrean. într-un prosop subţire de bumbac se pun două-trei linguriţe de hrean proaspăt ras. Se înfăşoară în prosopul pus în două, apoi se aşează pe locul în care durerea este foarte mare. Nasul se desfundă instantaneu, iar secreţiile încep să curgă din abundenţă. După două-trei zile de aplicaţii se degajează căile respiratorii superi-oare, iar sinusurile nu mai sunt dureroase. Acesta este considerat cel mai rapid şi eficient leac pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.