Faina si painea alba

Faina si painea alba

Paine este alimentul de baza al fiecarui om. Graul este un aliment deosebit de important pentru alimentatie, calitatile sale recomandandu-l fara rezerve; este usor de digerat, foarte bogat in proteine, enzime, fermenti, vitamine si minerale. Nici o paine preparata dupa metode traditionale nu se poate compara colitativ cu una similara, fabricata cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Faina alba, asa cum este cunoscuta ea astazi, este folosita inca din anul 1870. Din pacate insa, incepand cu acest an, procesele tehnologice de prelucrare a graului si de rafinare a fainii s-au tot dezvoltat, ajungandu-se astazi la o serie de consecinte nutritionale daunatoare sanatatii umane. Desi, inca de la inceputul secolului al XX-lea, specialistii au constatat ca avantajele painii integrale sunt in mod evident superioare celei albe, ratiunile economice ale societatii de consum au dus la promovarea, pe scara larga, a celui de-al doilea produs.

Painea lucrata din faina alba nu este la fel de satioasa precum cea fabricata din faina integrala, cea dintai abia continand jumatate din bobul de grau. Chiar daca painea alba este mai placuta si mai gustoasa, faina alba folosita la prepararea acesteia este cea mai saracacioasa parte din compozitia bobului de grau. Cele mai bune elemente nutritive raman in taratele rezultate in urma procesului de macinare si cernere. Dupa procesare, faina alba ramane cu putine elemente nutritionale, fata de cea integrala.

In urma procesarii fainei integrale, spre a se obtine faina alba, toate substantele benefice (tarate, germeni) se pierd in mare masura. Astfel, in faina alba se mai gasesc urmatoarele procente de substante: vitamina B1 - 23 %; riboflavina - 20%; nicotinamida - 19%; piridoxina - 29%; acid pantotenic - 50%; acid folic - 33%; vitamina E - 14%; crom - 13%; mangan - 9%; fier - 19%; cobalt - 13%; cupru - 10-20%; zinc - 17%; molibden - 50%; magneziu - 17% . La randul lor, fibrele naturale, renumite pentru valoarea lor nutritionala, sunt eliminate aproape complet. Astfel, faina alba este foarte saraca in vitamine, minerale si fibre, fata cea integrala.

Se stie ca aminoacizii esentiali, care se gasesc si in bobul de grau, nu pot fi sintetizati de organism, drept pentru care apare nevoia majora de a fi primiti prin alimentatie. Pentru aceasta, trebuie stiu faptul ca in masura in care faina este mai fina si mai alba, in aceeasi masura aminoacizii din proteinele din grau sunt si ei mai putini.

De multe ori, faina alba contine aditivi chimici si vitamine de sinteza (medicamente), pentru a compensa pierderile constiente survenite in urma procesarii bobului de grau. Se stie insa faptul ca niciodata valoarea nutritiva a vitaminelor de sinteza nu se poate ridica la nivelul vitaminelor biodisponibile dezvoltate in mod natural in bobul de grau.

La fabricarea painii alba, precum si a produselor de panificatie, se folosesc adesea multe substante de sinteza pe care organismul uman le asimileaza cu mari eforturi, precum arome si esente termostabile: colorant (E 150); acid ascorbic; acid citric (E 330) cancerigen; conservanti; maltodextrina; acid acetic; lecitina; propilen glicol (E 1520); glicerina (E 422); monogliceride; cisteina; extrac din malt; substante de ingrosare: guma Arabica; guma Xantan (E 415); grasimi vegetale hidrogenate. La scara industriala, faina de grau se albeste cu substanta chimica numita "alloxan", un agent de inalbire special. Se afirma ca substanta chimica amintita distruge celulele de tip "beta" din pancreas, favorizand astfel aparitia diabetului.

Painea integrala este superioara oricarui tip de paine din comert, deoarece ea contine tarate, celuloza, vitamine, saruri minerale si prezinta un aport caloric redus, pe cand cea alba contine de trei ori mai putine vitamine si oligoelemente, iar magneziu, calciu si fosfor de cinci ori mai putin, valoarea nutritiva rezultata fiind cu mult inferioara.

Cea mai sanatoasa paine ramane deci cea fabricata in casa. Astfel, amestecati faina integrala cu apa si drojdie sau aluat dospit din ziua precedenta; asezati langa o sursa de caldura si lasati sa dospeasca; adaugati sare, o lingura de ulei, framantati bine si dati la cuptor intr-o tava de cozonac; focul trebuie sa fie mai mare in primele 15 minute; painea este gata intr-o ora.

Teodor Danalache

20 Iulie 2012

Vizualizari: 15070

Voteaza:

Faina si painea alba 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • alex zamfirPostat la 2016-07-24 13:31

    Am niste intrebari legate de procesul traditional de realizare a painii ( din faina integrala sau semi-integrala; stiu ca faina obtinuta la moara cu piatra era cernuta ulterior pentru a elimina o parte din tarate, banuiesc ca aceasta se identifica cu faina semi-integrala ). Cum se face aluatul ( maiaua )? Cat se lasa la dospit painea? Cat trebuie framantata? Niste raspunsuri mai detaliate ( care sa cuprinda si timpi estimativi ) sunt binevenite.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact