Circumcizia, taierea imprejur la evrei

Circumcizia, taierea imprejur la evrei

Circumcizia este un act de cult extraordinar instituit de Dumnezeu, ca semn al legamantului incheiat cu patriarhul Avraam, pe cand acesta avea varsta de 99 de ani. Tot acum, Dumnezeu ii schimba numele patriarhului, din Avram (tata al inaltimii) in Avraam (tata al multimii).

"Iar cand era Avram de nouazeci si noua de ani, i S-a aratat Domnul si i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic; fa ce-i placut inaintea Mea si fii fara prihana; si voi incheia legamant cu tine si te voi inmulti foarte, foarte tare." (...) Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: "Iar tu si urmasii tai din neam in neam sa paziti legamantul Meu. Iar legamantul dintre Mine si tine si urmasii tai din neam in neam, pe care trebuie sa-l paziti, este acesta: toti cei de parte barbateasca ai vostri sa se taie imprejur. Sa va taiati imprejur si acesta va fi semnul legamantului dintre Mine si voi. In neamul vostru, tot pruncul de parte barbateasca, nascut la voi in casa sau cumparat cu bani de la alt neam, care nu-i din semintia voastra, sa se taie imprejur in ziua a opta. Numaidecat sa fie taiat imprejur cel nascut in casa ta sau cel cumparat cu argintul tau si legamantul Meu va fi insemnat pe trupul vostru, ca legamant vesnic. Iar cel de parte barbateasca netaiat imprejur, care nu se va taia imprejur, in ziua a opta, sufletul acela se va starpi din poporul sau, caci a calcat legamantul Meu." (Facere 17, 1-14).

Initial, circumcizia i s-a aplicat lui Avraam, care nu avea urmas la acea vreme, iar mai apoi, tuturor membrilor de parte barbateasca din familia lui. Incepand cu acesta, circumcizia devine semn al legamantului din neam in neam. Nerespectarea acestui act de cult extraordinar se pedepsea cu moartea, deoarece era vazut ca incalcare a legamantului cel vesnic.

Circumcizia consta din indepartarea preputului cu un cutit, la opt zile dupa nastere. Daca la inceput aceasta operatie se aplica tuturor celor de parte barbateasca din familie, in cele din urma, ea se va restrange doar la fiii de parte barbateasca ai lui Israel, moment in care era pus si numele copilului. Uneori chiar mama copilului era cea care taia imprejur pe copil: "Sefora, luand un cutit de piatra, a taiat imprejur pe fiul sau" (Iesire 4, 25).

Circumcizia putea fi intalnita si la egipteni, la fenicieni, la etiopieni, la unele triburi din Africa si America, la arabii descendenti din Ismael si la musulmani. Potrivit mai multor surse - Herodot, Iosif Flavius, Origen, Sfantul Chiril al Alexandriei, Clement Alexandrinul -, evreii ar fi imprumutat aceasta practica de la egipteni.

Potrivit lui Iosif Flavius, desi egiptenii practicau circumcizia, aceasta era insa aplicata numai preotilor sau celor ce doreau sa fie initiati in unele lucruri misterioase. Acest lucru este confirmat ulterior si de Origen si Sfantul Ambrozie al Milanului. De aici rezulta faptul ca evreii nu au preluat de la egipteni aceasta practica, stiind ca tot evreul de parte barbateasca era supus in mod obligatoriu acestui ritual.

Taierea imprejur a fost practicata de evrei ca semn al legamantului inchiat de Dumnezeu cu Avraam, ea aratandu-se a fi deci un semn de separare al comunitati evreiesti de celelalte popoare idolatre. Astfel, cel care primeste a fi circumcis accepta actul consacrarii divine, numai prin acest mijloc el putand apoi intra in comunitatea lui Israel.

Pentru evrei, circumcizia este un act de cult extraordinar, cu un adanc sens religios si moral; este un semn al credintei monoteiste. Prin aceasta se arata, in mod simbolic, infranarea senzualitatii, exprimata prin indepartarea unei parti a trupului, pentru ca omul sa urmeze lucrurile drepte, care duc la sfintenie, si sa evite pacatul, care a determinat ruperea legaturii primilor oameni cu Dumnezeu.

In cele din urma, in comunitatea evreilor puteau intra si cei de alt nea, prin circumcizie si indeplinirea urmatoarelor cerinte: parasirea cultelor idolesti, renuntarea la hulirea numelui lui Dumnezeu, renuntarea la consumarea sangelui si la mancarea de paine dospita, la Pasti. Cei circumcisi primeau, prin aceasta, toata Legea mozaica.

Cei astfel intrati in comunitatea lui Israel se numeau prozeliti (ai dreptatii, ai portii). Prolezitii portii care doar se botezau (se curatau cu apa) nu primeau Legea mozaica, ci se obligau sa respecte numai poruncile noahitice (in fata a trei martori). Acesti prozeliti mai erau numiti si "fiii legamantului". Ei nu se bucurau de aceleasi drepturi religioase si civile ca si evreii. Astfel, ei nu puteau detine proprietati in Canaan si nici functii publice sau militare.

Sfantul Apostol Pavel, urmat de toti Sfintii Parinti ai Bisericii, vede in taierea imprejur un semn al Botezului cu Duh Sfant si cu foc. "In Hristos ati si fost taiati imprejur, cu taiere imprejur nefacuta de mana, prin dezbracarea de trupul carnii, intru taierea imprejur a lui Hristos. Ingropati fiind impreuna cu El prin botez, cu El ati si inviat prin credinta in lucrarea lui Dumnezeu, Cel ce L-a inviat pe El din morti. Iar pe voi care erati morti, in faradelegile si in netaierea imprejur a trupului vostru, v-a facut vii, impreuna cu Sine, iertandu-ne toate gresealele" (Coloseni 2, 11-13).

"Caci taierea imprejur foloseste, daca pazesti legea; daca insa esti calcator de lege, taierea ta imprejur s-a facut netaiere imprejur. Deci daca cel netaiat imprejur pazeste hotararile legii, netaierea lui imprejur nu va fi, oare, socotita ca taiere imprejur? Iar el - din fire netaiat imprejur, dar implinitor al legii - nu te va judeca, oare, pe tine, care, prin litera legii si prin taierea imprejur, esti calcator de lege?

Pentru ca nu cel ce se arata pe din afara e iudeu, nici cea aratata pe dinafara in trup, este taiere imprejur; ci este iudeu cel intru ascuns, iar taierea imprejur este aceea a inimii, in duh, nu in litera; a carui lauda nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu" (Romani 2, 25-29).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 45835

Voteaza:

Circumcizia, taierea imprejur la evrei 4.33 / 5 din 6 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Vasa NastaPostat la 2013-01-01 14:18

    Va multumesc pentru continutul articolului este instructiv ! La multi ani cu sanatate ! Doamne ajuta-ne !

  • Cezar MihaiPostat la 2011-07-06 22:24

    Asa cum pruncului botezat crestin ortodox i se taie o suvita din par, ca semn al primei sale jertfe in fazta Domnului, asa si la evrei, taierea imprejur se constituie ca o jertfire. Iar aceste gogorite, cum ca ar fi benfice sanatatii sunt numai minciuni evreiesti din pizma pentru crestini. In niciun caz Dumnezeu nu ne-a creat cu ceva in plus, sau de care nu am avea nevoie si care trebuie imediat lepadat.

  • elena catalina chujoPostat la 2011-07-06 10:44

    din punct de vedere medical circumcizia are beneficii multe pt partea barbateasca ca de exemplu la baieteii din cauza igienei necorepunzatoare pot face fimoza si e dureroasa pt copii dar in urma circumciziei nu mai fac aceasta fimoza.Un al articol (pe care imi e greu a il cred) este vorba de o descoperie cum ca barbatii circumcisi nu fac SIDA si ca s-a inceput o campanie de circumcizie im Africa si rata de imbolnavire a sczut cu 20%. De aici putem trage concluzia ca Dumnezeu Ne-a lasat unele reguli simple si benefice pt sanatate si noi le ignoram

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact