
Termenul Cabala provine din limba ebraica veche insemnand "primire" sau "traditie". Reprezinta un sitem mistic iudaic dezvoltat traptat intre secolele III-XII- d.Hr., care a atins perioada de inflorire in timpul Spaniei musulmane. Dupa expulzarea evreilor din Spania spre sfarsitul secolului al XV-lea, sistemul s-a raspandit in intreaga Europa incluzand Israelul, dovedind chiar o influenta majora asupra hasidismului.
Potrivit traditiei hermetice, Cabala presupune o interpretare mistico-religioasa data de iudaism Vechiului Testament. Doctrina mistica iudaica din Evul Mediu bazata pe aceasta interpretare ce a aparut, probabil, inca din timpul captivitatii babilonene fiind transmisa printr-un sir de initiati, se pretinde a fi revelata. Cabalei ii este specifica interpretarea Bibliei ebraice in sens ocult, recurgand la simbolismul numerelor si literelor, uneori si la practici magice.
In mod traditional, accesul la studiul Cabalei este extrem de restrictiv. Cerintele prevad ca cel care doreste sa studieze sa fie un barbat evreu cu o varsta de peste 40 de ani, sa cunoasca bine limba ebraica, sa cunoasca in profunzime Tora si Legea Mozaica, si sa-si gaseasca un invatator intelept. De fapt, studiul Cabalei este rezervat rabinilor.
In Evul Mediu interesul fata de Cabala s-a facut simtit si in randul crestinilor din Apus prin intermediul unor traduceri in limba latina.
Dupa anul 1970 interesul crescut fata de esoterism si misticism a adus cu sine sporirea numarului celor care studiaza Cabala. Putini sunt insa in masura sa indeplineasca cerintele initiale, insa majoritatea grupurilor contemporane aflate in afara iudaismului ortodox prezinta o invatatura mult simplificata, ce nu presupune neaparat cunoasterea limbii ebraice. Multe dintre vechile scoli cabalistice se opun insa acestor tendinte de simplificare, in particular prin rabinii traditionalisti.
Cabala invata o filosofie mistica, holista cu un model supraetajat al universului si o perspectiva imanentista asupra lui Dumnezeu. Textul sau sacru principal este Zohar, un comentariu mistic la Tora.
In viziunea cabalistului Baal HaSulam, insemnatatea vietii este "revelarea Dumnezeirii Sale catre creaturile sale in aceasta lume". Deci, mai mult decat in orice traditie, in Cabala, care este mult mai abstracta si mai cifrata, revelarea Sinelui este o chestiune de daruire din partea Divinitatii catre om, atunci cand acesta s-a corectat, iar omul e cel care primeste, datorita trezirii fiintei prin studierea intelepciunii Cabala.
Sinele in Cabala este chiar Dumnezeu manifestat in om, si are un corespondent in inima spirituala. Trezirea punctului din inima si apoi implinirea completa a acestui punct pana la desavarsire, este scopul pe calea spirituala a Cabalei.
Procesul este ilustrat de sistemul simbolistic al Cabalei, o varianta complexa a pomului vietii, un vechi simbol intalnit in multe traditii pre-crestine. In acest sens, arborele cabalistic prezinta asemanari cu sistemul chakra din yoga.
Gruparile cabalistice contemporane folosesc aceste invataturi atat ca suport teoretci filosofic, cat si drept cale a dezvoltarii de sine in viata cotidiana.
In prezent, exista numeroase grupuri si invatatori individuali ai Cabalei in intreaga lume. Se preda inca in unele scoli rabinice din Israel si multe alte tari. Unul dintre cele mai importante organizatii cabalistice este Centrul Cabalei din Los Angeles condusa de rabinul Philip Ber.
Alaturi de Biserica Scientologica, Cabala este in momentul de fata cea mai la moda optiune religioasa a Hollywood-ului. Cabala se afla insa pe acelasi plan cu Miscarea New Age si Neo-Paganismul, tinand seama de faptul ca ambele o incorporeaza in invataturile lor.
Radu Alexandru
-
Despre pedeapsa divina
Publicat in : Viata vesnica -
Obiceiuri de Sfantul Ilie
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Sfantul Proroc Ieremia
Publicat in : Calendar ortodox -
Iudeii, impotriva tuturor
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.