Superstitii de Anul Nou

Superstitii de Anul Nou

Desi superstitia a fost considerata de catre Edmund Burke a fi "religia mintilor slabe", in traditia romaneasca si nu numai exista o serie de superstitii ce se respecta cu sfintenie in Noaptea de Anul Nou.

Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

Superstitiile legate de bani

Se spune ca pentru a avea o situatie financiara mai buna in anul urmator, este bine sa avem bani in buzunar in noaptea dintre ani.

De asemenea, o alta superstitie spune ca nu este bine sa dam bani pe 31 decembrie si 1 ianuarie, fiindca riscam sa nu avem spor la bani tot anul.

Tot pentru a chema norocul la bani in urmatorul an, in anumite zone ale tarii, femeile prepara paini in care ascund banuti, iar traditia spune ca cel care ii va gasi va avea noroc la bani tot anul.

Vascul: este considerat aducator de noroc de aceea este bine sa avem pe masa in noaptea de Revelion macar o crenguta de vasc.

Nu trebuie uitat nici sarutul de sub vasc de la miezul noptii, care simbolizeaza nu doar sentimentele de iubire pe care le avem fata de cineva, ci si modul in care vor evolua relatiile cu persoanele apropiate anul viitor.

Superstitii pentru atragerea norocului

Din batrani se spne ca pentru a avea parte de belsug in anul ce urmeaza, este bine ca prima persoana care ne trece pragul in noaptea de Revelion sa fie un barbat brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea), care trebuie sa ne aduca o crenguta de vasc, paine si sare.

De asemenea, se spune ca pentru a avea noroc in anul ce urmeaza este bine ca in noaptea de Revelion sa nu ne lipseasca de pe masa strugurii si smochinele, simbolul belsugului si al vietii implinite.

Pentru a avea un an luminos si bun, este bine sa lasam o lumanare sau o lampa aprinsa pana la ziua, iar la miezul noptii, toate usile ar trebui sa fie larg deschise, pentru a lasa anul cel vechi sa iasa.

In noaptea de Anul Nou, este bine sa purtam ceva rosu (se spune ca aduce noroc), iar pe 1 ianuarie sa purtam haine noi, din acelasi considerent.

Interdictii in noaptea de Anul Nou si in prima zi a anului

Se spune ca nu este bine sa agatam noul calendar inainte ca anul sa se incheie, fiindca aduce ghinion.

Este rau ca Anul Nou sa ne gaseasca fara bani in buzunar sau cu datorii neachitate, fiindca se spune ca "asa o vom tine tot anul".

De asemenea, nu trebuie sa aruncam nimic in prima zi a anului, nici macar gunoiul.

Pentru Noaptea dintre ani, nu se gateste mancare din carne de pasare, deoarece asa cum gaina scormoneste in pamant si-l imprastie, tot asa se risipesc norocul si bunastarea casei.

In prima zi din Noul An nu se matura, nu se spala nici nu se aduna graul sau orezul, pentru a nu atrage saracirea casei.

O alta superstitie spune ca cine va dormi in ziua de Sfantul Vasile (prima zi a anului), va fi lenes tot anul.

Fie ca suntem persoane superstitioase, fie ca citim despre traditii si obiceiuri din pura curiozitate, toti ne dorim ca anul care vine sa fie mai rodnic si mai frumos.

Iulia Pasca

Despre autor

Iulia Pasca Iulia Pasca

Colaborator
9 articole postate
Publica din 09 Decembrie 2010

02 August 2012

Vizualizari: 29098

Voteaza:

Superstitii de Anul Nou 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ungureanu danut teodorPostat la 2011-01-03 01:04

    frumos. asa e la noi :)) . si...sa nu uitam de mancatul pestelui in prima zi a anului nou "ca asa cum pestele nu merge inapoi prin apa asa si tu sa mergi doar inainte si sa treci peste greutati" s.a.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact