
Psalmul 5 incepe cu o rugaminte spre ascultarea rugaciunii noastre.
"Graiurile mele asculta-le, Doamne, intelege strigarea mea."
De ce psalmistul foloseste plurarul "graiuri"? Exista oare mai multe modalitati de adresare a rugaciunii catre Dumnezeu?
Folosirea plurarului poate fi explicata prin nenumaratele noastre cereri adresate prin rugaciune, dar in acelasi timp aici,vazand in ansamblu intreaga fraza si cele ce urmeaza, ne dam cu usurinta seama ca de fapt ne sunt prezentate diferitele tipuri de rugaciune. Rugaciunea pe care o facem doar cu gura omeneasca, un gest neinsotit de trairea spirituala adecvata. Aceasta rugaciune vorbita este prima treapta a rugaciunii noastre. Cu limba spunem ceva, dar in suflet nu regasim o traire solemna, inalta, asa cum ar trebui sa produca rugaciunea.
Urmeaza strigarea, este un soi de rugaciune vorbita, dar cu ceva mai mult patos, incercam sa ne apropiem de Dumnezeu prin cresterea tonalitatii verbale. Deja aici avem macar o agitatie spirituala, chiar daca nu am ajuns la rugaciunea coborata in inima, sufletul deja se agita, tinde spre ceva inalt,sublim, abia palpabil, dar care il atata, il momenste, isi doreste cu orice pret sa ajunga la el. Insa nu stie prea bine calea si atunci striga. De aceea foloseste "intelege''. Domnul trebuie sa inteleaga trairea noastra, pe care nici noi nu o putem define pentru noi insine,dar il rugam sa inteleaga zbuciumul sufletului nostru.
Treapta urmatoare este bine definita. "Ia aminte la glasul rugaciunii mele". Daca pana acum erau rugaminti simple:"asculta,intelege", aici registrul verbal si mai ales incarcatura cuvintelor este alta, mult mai grava:"Ia aminte''. Este momentul desavarsirii rugaciunii inimii.
Dupa aceasta suita de cereri,dorinte, urmeaza adaugarea adresei, catre cine sunt indreptate, cine trebuie sa le asculte.
"Imparatul meu si Dumnezeul meu".
"Caci catre Tine ma voi ruga, Doamne". Este promisiunea pe care ar trebui sa o facem dupa ce cu toate pacatele noastre avem indrazneala catre Domnul sa cerem atatea. Si aceasta ruga nu o facem oricum ci din zorii diminetii.
"Dimineata vei auzi glasul meu, dimineata voi sta inaintea Ta si ma vei vedea". Folosirea de mai multe ori a cuvantului "dimineata", poate sa semnifice de fapt rugaciunea nocturna pe care o savarsim si ivirea zorilor cand Dumnezeu ne va vedea si auzi.
"Ca Dumnezeu, Cel ce nu voiesti faradelegea, esti Tu" Apare bine conturata antiteza dintre Dumnezeu,bun si iubitor, care doreste doar adevarul si dreptatea, si alti zei si idoli.
"Nu va locui langa Tine, cel ce vicleneste" Este un avertisment spre cei ce sa roaga idolilor, ca niciodata nu vor putea ajunge la Tine cel ce face nedreptate.
"Nici vor petrece calcatorii de lege in preajma ochilor Tai" Cine sunt calcatorii de lege, sunt aceia care astazi, incalca si calca in picioare poruncile, pildele si regulile bisericii. David spune clar ca nu vor ajunge niciodata spre fata Domnului, dar le zice ca Dumnezeu ii pedepsii pe ei.
"Urat-ai pe toti cei ce lucreaza faradelegea" In primi psalmi am intalnit aceasta "cale a pierzarii. Este calea celor care stiu poruncile si regulile pe care trebuie sa le respecte, dar le incalca. Pe acestia Domnului ii va inlatura din calea dreptilor si ii va aseza pe scaunul pierzatorilor(psalmul 1).
Doar lucratorii de faradelege sunt vizati de David. Cum poti lucra faradelegea? Ai nevoie de un aliat puternic, fara de care nu poti izbandi, MINCIUNA. Trebuie sa minti. Ce vor pati cei care mint? Vor fi pierduti in fata lui Dumnezeu.
"Pierde-vei pe toti cei ca graiesc minciuna"
"Pe barbatul sangiurilor si vicleanul uraste Domnul" Aici se face o asociere care trebuie sa ne puna pe ganduri, sa ne cutremure. David pune la acelasi nivel pe cel care minte, este viclean cu cel care varsa sange, ucide.
"Iar eu intru multimea milei Tale voi intra in casa Ta". Dupa aceste tablouri de mai sus in care ne sunt prezentate pacatele si pedepsele pe care le primim, atmosfera este dintrodata calma si plina de caldura,cand prin mila lui Dumnezeu, putem sa ne apropiem de el si chiar sa ajungem in "casa Sa''. Casa simbolizeaza Biserica. Nu intram in casa Domnului pentru meritele noastre, intram prin mila nemasurata a Lui, a celui ce ne iubeste.
"Inchia-ma-voi spre Sfanta Biserica Ta, intru frica Ta" Acum este clar ca mai sus se facea referire la Sfanta Biserica. cum nevom inchina in Biserica? Cu frica, cutremur. In psalmul doi se spune sa ne bucuram cu cutremur, aici suntem invatati cum sa ne inchinam. Cate lucruri ne invata psalmi. Sa ne gandim la aceasta invatatura cand mergem in Biserica, cum ne comportam in aceasta pamanteasca asa vom fi primiti in cea cereasca.
Ne inchinam cu frica, dar avem nevoi ca Domnul sa ne invete, sa ne povatuiasca, nimic nu putem face fara ajutorul Lui.
"Doamne, pavatuieste-ma intru dreptatea Ta;pentru vrajmasi mei,indrepteaza ianintea Ta calea mea."
In calea noastra spre mantuirea, vrajmasi nostri incearcasa ne deturneze de la calea cea dreapta. iar noi ne rugam ca Domnul sa ne pazeasca pe aceasta cale ingusta si plina de pericole. Exista riscul ca vrajmasii sa ne amageasca cu cealalta cale, larga si usoara,dar care ne va duce in iad.
Acesti vrajmasi ai nostri graiesc cu limba vicleana, cu minciuna, iar inima lor este goala, plina de rautate.
"Ca nu este in gura lor adevar,inima lor este desarta"
"Mormant deschis grumazul lor;cu limbile lor vicleneau"
Termenul de start ''mormant" este infricosator prin intelesul sau intrinsec, dar adaugarea de "mormant deschis" ne creaza imagine vizuala si olfactiva neplacuta. Fugim de acest lucru. Acesti diavoli potrivnici noua trebuie judecati, il rugam pe Dumnezeu sa-i judece.
"Judeca-i pe ei,Dumnezeule; sa cada din sfaturile lor, dupa multimea paganatatilor lor, leapada-i pe ei, ca Te-au amarat, Doamne"
Acesti vrajmasi trebuie opriti,ei nu trebuie sa isi atinga scopul, de a ne deturna de la calea noastra. Ei ne fac noua rau, dar si pe Dumnezeu il amarasc prin faptele lor. Poate simboliza aceasta amareala si momentul in care Hristos pe cruce a primit otet si amareala.
"Si sa se veseleasca toti cei ce nadajduiesc intru Tine". Este tot o antiteza, cand vrajmasi vor cadea din sfaturile lor si vaor fi pedepsiti, atunci cei ce cred in Domnul se vor veseli. Cat va dura aceasta veselie?
"In veac se vor bucura"
De ce se vor bucura in veac, cum ne putem pastra aceasta stare minunata de veselie, liniste?
"Si Te vei salaslui intru dansii" Doar cu Dumnezeu in inima noastra putem pastra acest dar al Duhului Sfant.
"Si se vor lauda intru Tine cei ce iubesc numele Tau" Unitatea crestinilor este Domnul, el ne tine mereu uniti, iar cei adunati in aceasta comunitate au un scop comun: sa il iubeasca pe Dumnezeu.
"Ca Tu Vei binecuvanta pe cel drept,Doamne" Dupa ce am inteles in acest psalm care sunt faradelgile, pedepsele, dar si milele Domnului, aflam aici ca Dumnezeu ne va binecuvanta, cu o singura conditie, simpla, sa fim drepti, sa pastram calea, iar pastrandu-o vom avea Adevarul si Viata.
Iar in lupta aceasta grea cu vrajmasi vicleni, Dumnezeu prin bunavoirea Sa, ne-a dat arma cu care sa luptam.
"Caci cu arma bunavoiri ne-ai incununat pe noi"
dr. Radu Tincu
-
Ce fac si ce cugeta credinciosii in timpul citirii celor sase psalmi?
Publicat in : Credinta -
Patimile si Invierea in psalmi
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Psalmul 4 - talcuirea Sfantului Ioan Gura de Aur
Publicat in : Sfantul Ioan Gura de Aur -
Psalmul 3
Publicat in : Religie -
Introducere la psalmi
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.