Ostrov

Ostrov

Ostrov este general catalogat drept cel mai ortodox film de pana acum, odata cu acesta putandu-se vorbi chiar despre “o intoarcere a filmului risipitor". Filmul fascineaza prin simplitate, iar vizionarea acestuia, intr-un anumit sens, poate fi asemanata cu un pelerinaj la o manastire.

Ostrov este un film crestin care infatiseaza viata unui sfant "nebun pentru Hristos". Vizionarea acestui film impinge la rugaciune, nu insa la o rugaciune dornica de performante, lucru riscant si inselator, ci la o rugaciune linistita si smerita, facuta in taina camarii personale.

Dupa vizionarea acestui film, crestinul simte cu adevarat ce inseamna smerenia si dragostea, fiecare putandu-se regasi intr-unul dintre personajele filmului, fie in persoana staretului, fie in persoana ravnitorului Iov; ambele personaje au insa de invatat de la smeritul si "nebunul" Anatolie.

Anatolie, rolul principal, este jucat de actorul rus Piotr Mamonov. Acesta s-a nascut la 14 aprilie 1951, in adolescenta facand parte dintr-o celebra trupa rock. Acum mai bine de zece ani, Piotr Mamonov a parasit viata publica si tumultul Moscovei, ducand o viata retrasa, intelegand desertaciunea lumii acesteia si valoarea vietii in Hristos.

"Cand am implinit 40 de ani, m-am trezit si am inceput sa imi pun intrebari importante. Cand locuiesti intr-un oras esti expus la multe ispite. Trebuie sa lupti impotriva poftelor tale. In acea vreme (1990), parea ca cel mai important lucru in tara era sa devii membru al asa-numitei lumi civilizate. In zilele noastre, mai mult decat atat se cauta rezolvarea problemelor launtrice" (Piotr Mamonov).

Ostrov - Insula - Filmul Rusesc

Filmul a fost scris de Dmitri Sobolev si regizat de Pavel Lungin, in anul 2006. "Ostrov" este un film despre pocainta, care a reusit insa sa castige sase premii ale cinematografiei ruse, incluzand premiile pentru: "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor" si "Cel mai bun actor".

Intr-o conferinta tinuta in ianuarie 2007, Patriarhul Alexei II al Rusiei numeste filmul Ostrov exemplu viu al unui efort de abordare crestina a culturii. Anumite parti din film au fost inspirate din scrierea "Viata Sfantului Teofil, cel Nebun pentru Hristos". Potrivit unui comentariu al Parintelui Rafail Noica, dupa realizarea filmului, actorul care a jucat personajul numit "Iov" a intrat in manastire.

Ostrov

Filmul isi desfasoara actiunea undeva in nordul Rusiei, intr-o smerita manastire ortodoxa, unde vietuieste un om neobisnuit, un sfant nebun pentru Hristos, ascuns celor de langa el, insa cautat de mirenii din lume. Aanatolie nu este calugar, ci simplu vietuitor la manastire.

Actiunea incepe in anul 1942, cand, in timpul razboiului, marinarul fochist Anatolie si capitanul acestuia, Tihon Petrovici, sunt surprinsi in cursul noptii de soldatii nemti, in timp ce incarcau pe vapor o cantitate de carbune. Pentru a-i cruta viata, nemtii ii cer lui Anatolie sa-l impuste pe capitanul si prietenul sau, Tihon.

In nebunia de a-si pastra viata, Anatolie trage inspre capitan, care cade in apa, peste bordul vaporului. Pentru aceasta, nemtii il lasa in viata pe Anatolie, insa dupa cateva minute arunca in aer vaporul pe care se afla acesta. A doua zi, Anatolie este gasit mai mult mort decat viu, pe un tarm noroios, de calugarii unei manastiri de pe o insula apropiata.

Actiunea filmului sare brusc in anul 1976, la mai bine de treizeci de ani de la intamplarea de inceput, infatisandu-ni-l pe Anatolie ca vietuitor la manastirea din insula. Aici, el este randuit sa se ocupe de cazanele manastirii (fochist), carand in fiecare zi carbune, cu roaba.

Datorita crimei savarsite in tinerete, simtita si ca tradare, Anatolie se pocaieste din toata inima, zilnic cerand iertarea lui si a capitanului sau, Tihon. Intre calugarii din insula, el se comporta ca sfintii "nebuni pentru Hristos", smerindu-se pana in cele mai mici detalii si fugind de slava cea de la oameni.

Pentru puterea rugaciunii sale, oamenii din lume vin la manastire, spre a-i cere ajutor. Celor veniti "la parintele Anatolie", el li se arata drept ucenic al aceluia, spre a nu fi cinstit de ei. Intr-o zi, la el vine o fata indracita, fiica unui amiral renumit in acea vreme.

Sfarsitul filmului, pe care in las aici in taina, incununeaza opera numita "Ostrov".

Teodor Danalache

Ostrov - Insula - Filmul Rusesc



Despre autor

Filme Crestine Filme Crestine

Editor
17 articole postate
Publica din 10 Februarie 2011

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 23630

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Comentarii (9)

  • Marius MateiPostat la 2015-11-23 08:20

    Un mare teolog în viață mi-a clarificat multe aspecte legate de acest film. Nu o sa ii fur eu acum ideile, astept sa le publice dansul. Oricum, este o mare inselare. O amagire. Păcat. Mai priviti filmul o data si incercati sa reperati capcanele. Toata lumea e inebunita dupa acest film. Ca o obsesie. Dar sunt unele seminte otravite plantate acolo, deloc discret. Fiti onesti si identificati multe principii total neortodoxe. Si nu sunt putine.

  • Simeona Postat la 2013-02-09 15:12

    L-am vazut de cateva ori... si l-as tot vedea. Minunat!

  • Larisa Maria MustataPostat la 2011-04-04 21:56

    e un film foarte frumos nu multe filme se ridica la valoarea lui

  • CONSTANTIN OLTEANU Postat la 2011-02-22 14:10

    ce frumos ar fi fost daca in comentariul s-ar fi spus ceva si despre episodul cu patura ,cizmele, despre faptul ca parintele Anatolie nu munceste, cum o fac ceilalti calugari pe branci, pentru transformarea manastirii, intr-una de 5 stele. adica esentialul, el nu are decat un stapan pe Dumnezeu, ceilalti cred ca il slujesc pe Dumnezeu, dar sant intr-o mare eroare, au totusi noroc ca este cineva care sa-i indrepte pe calea cea buna. cineva sugera difuzarea filmului la Trinitas tv, ei nu au timp nici slujbele sa le dea intregi, cum sa aiba timp de un film. aproape la fel, Pridel Anghela de Denikin, Tarul, tot cu Mamonov, Protul ,Chudo (miracolul).

  • Cristian Stanciulescu Postat la 2011-02-22 00:13

    Foarte bun filmul!

  • Mircea Suta Postat la 2011-02-21 21:19

    Sonia draga, Mass media este in miinile conducatorilor tarii si ai lumii. Acestia slujesc diavolului care are ca scop despartirea omului de Dumnezeu ! Cum acest film intareste credinta oamenilor, el este contrar dorintei diabolice a conducatorilor orbiti si inrobiti de diavol. E simplu, ca buna ziua. Doar n-o sa-si taie singuri craca de sub picioare ! DOAMNE IARTA-I CA NU STIU CE FAC !!! Mircea

  • sonia andronic Postat la 2011-02-21 09:26

    Ma intreb de ce nici o televiziune de la noi nu difuzeaza niciodata asemenea filme, care pot avea un impact profund asupra oamenilor (cel putin a celor care cred in Dumnezeu)? Oare nu pentru ca sunt, de fapt, atee? Cum ar aparea un asemenea film "extraterestru" in contextul PRO tv de exemplu? Imposibil de conceput! Ma gandesc insa, ca macar Postul de televiziune Trinitas ar putea sa le difuzeze. Am incercat sa le sugerez acest lucru pe site, dar nu am gasit nici o rubrica de sugestii.

  • Cristina MariaPostat la 2011-02-20 00:12

    Filmul e o capodopera cinematografica. Rareori am vazut un film atat de bine facut, si nu ma refer doar la profunzimea mesajului. Scenariul si regia sunt extraordinare, iar imaginea este ceva ce rareori mai vezi in zilele noastre. L-am vazut de mai multe ori si tot nu ma satur sa il revad.

  • Ana-Maria LupuPostat la 2011-02-18 19:35

    ador filmul asta,merita premiile castigate! bravo!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact