
In urmă cu optsprezece secole, probabil în anul 185, şi, pe cât se pare, la Alexandria, se năştea Origen. Nu i-ar fi plăcut să i se sărbătorească ziua de naştere pentru că, dacă e să credem ceea ce spune Omilia VIII despre Levitic, numai ticăloşii fac astfel: Faraon şi Irod Antipa, cel care în timpul unei astfel de sărbători a pus să fie decapitat Ioan Botezătorul.
In decursul acestor optsprezece secole, Origen a fost cel mai uimitor semn de contradicţie din istoria gândirii creştine. Desigur, nimeni n-a negat măreţia geniului său şi amploarea influenţei lui: supranumele de Adamantios - omul de oţel sau de diamant, etimologic Neîmblânzitul - i-a fost dat cu siguranţă foarte curând după moartea sa. Eusebiu ne spune chiar că îl purta încă din timpul vieţii.
Dacă, începând cu această dată, Răsăritul pare să-l considere pe Origen eretic, Occidentul care-l cunoaşte prin traducerile lui Rufin şi Ieronim va încerca adeseori în ce-l priveşte un sentiment de sfâşietoare perplexitate. Intr-un capitol din primul volum al cărţii sale Exegese Medievale, Henri de Lubac a făcut o subtilă analiză a comportamentului faţă de el al autorilor din Evul Mediu târziu. Bernard de Clairvaux reproduce unele din explicaţiile sale la Cântarea Cantarilor, însă în acelaşi timp pare că vrea să le încurce urmele. In epoca scolastică Origen nu va mai fi citit, plato-nismul său fiind puţin compatibil cu aristotelismul mediului, în Renaştere, Origen va inspira pe unii din cei mai mari umanişti, Pico della Mirandola şi Erasm. In secolul XVI va începe, pe de-o parte, un efort de editare a operelor sale, efort care se va perfecţiona treptat odată cu dezvoltarea exigenţelor critice, iar, pe de altă parte, un studiu mai istoric şi sistematic al operei care încă nu a pus capăt divergenţelor fundamentale în legătură cu aprecierea gândirii sale.
Cea mai recentă carte de ansamblu publicată despre Origen e cea a lui Jean Danielou, apărută în anul 1948. Cartea noastră nu pretinde a fi mai exhaustivă decât a sa dat fiind faptul că e vorba de o gândire şi o operă de considerabilă amploare. Vom vorbi deci despre punctele care ni s-au părut cele mai importate, iar, destul de des, acestea vor fi altele decât cele alese de J. Danielou. Pentru a nu ne expune riscului de a mări peste măsură această carte şi de a-i denatura intenţia n-am putut insista asupra tuturor punctelor controversate - iar acestea sunt extrem de numeroase. Pentru aceasta trimitem la lucrarea noastră Bibliographie critique d'Origene şi la al său Supplement I: indicii pe care-i conţin aceste două lucrări îi vor permite cititorului să găsească rapid literatura care corespunde punctului controversat pe care doreşte să-l aprofundeze.
Henri Crouzel S.J.
Articol preluat din cartea "Origen", Editura Deisis .
-
Hexapla lui Origen
Publicat in : Editoriale -
Teo-metafizica origeniana
Publicat in : Perioada etica - religioasa -
Biblioteca lui Eusebiu de Cezareea
Publicat in : Religie -
Despre cele doua vointe in Hristos
Publicat in : Hristos
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.