
Oastea Domnului este cunoscuta in Biserica Ortodoxa Romana ca fiind o asociatie religioasa controversata. Unii oameni ai Bisericii (ierarhi, preoti, laici) o accepta, fac parte din ea si o sustin, in timp ce altii sunt rezervati in privinta ei. Oastea Domnului a aparut ca o miscare de emancipare a vietii religioase a ortodocsilor romani, in spirit traditionalist, axata pe coordonarea activitatii crestinilor practicanti (apostolat laic si voluntariat duhovnicesc). Activitatea misioana a Oastei Domului a inregistrat atat aspecte pozitive, cat si complicate controverse si ispite, asupra carora s-au aplecat, cu rabdare si jertfelnicie, atat slujitorii Bisericii, cat si credinciosii Oastei Domnului.
Atata vreme cat este controlata de Biserica, miscarea in sine are un rol benefic: ajuta ierarhia in munca pastoral-misionara. Nu putem putem trece insa cu vederea nici faptul ca, acolo unde autoritatea bisericeasca a lipsit, s-au inregistrat cazuri de desprindere a Ostasilor de la Ortodoxie sau trecerea lor la anumite culte. Cultele neoprotestante care activau in Romania in perioada interbelica si-au intetit propaganda, incercand sa prezinte Oastea Domnului ca fiind o incercare de reforma de tip protestant in sanul Bisericii Ortodoxe Romane, pe de-o parte, si sa-i ademeneasca pe Ostasi sa treaca la ele, pe de alta parte. De asemenea, multi dintre cei care au aderat la Oastea Domnului au facut-o intr-un spirit protestant. De aici si atitudinea rezervata a unor oameni ai Bisericii fata de Oastea Domnului, ce le apare mai degraba ca un amestec de Ortodoxie si sectarism. Potrivit lor, chiar si in zilele noastre, adunarile Oastei Domnului inca mai prezinta o influenta vadita in spirit neoprotestant, fapt remarcat mai ales in cantecele, rugaciunile si predicile lor.
Iosif Trifa - intemeitor al Oastei Domnului
Cel care a intemeiat si a contribuit fundamental la dezvoltarea Oastei Domnului a fost parintele Iosif Trifa. Nascut pe data de 3 martie 1888 in satul Certege, judetul Turda, in Transilvania, Iosif Trifa a studiat teologia la Institutul de Teologie din Sibiu. In 1910 este hirotonit preot si slujeste timp de 10 ani intr-un mic sat din Apuseni, perioada in care trece prin grele incercari: sotia si trei dintre cei patru copii mor pe rand in accident si de boala. In 1921, Mitropolitul Balan il cheama la Sibiu, unde este numit preot-profesor la Institutul de Teologie. In 1922 parintele Trifa incepe sa publice impreuna cu Mitropolitul Balan gazeta bisericeasca "Lumina satelor", ajutati fiind de un grup de seminaristi. Un an mai tarziu, Trifa publica in aceasta revista o chemare la o innoire spirituala in toata tara, aratand pacatele si patimile care navalisera asupra poporului dupa primul razboi mondial: "Veniti sa faceti o intrare crestineasca in anul cel nou. Avem noi, romanii, doua mari pacate care mai ales ne strica sufletul si traiul crestinesc: injuraturile si betia. Veniti sa facem o hotarare si o intovarasie de lupta impotriva lor, ca sa le scoatem din casa noastra, din traiul nostru si al vecinilor nostri.”
Chemarea lui a fost urmata de mii de oameni: tarani, muncitori si intelectuali. Cu aceasta au fost puse temeliile Oastei Domnului. La Sibiu, pe langa alte initiative misionare la nivelul comunitatilor parohiale, Mitropolitul Nicolae Balan a binecuvantat infiintarea unei asociatii de credinciosi devotati Bisericii, dornici de mai multa rugaciune si de manifestari spiritual-duhovnicesti menite sa reaprinda "focul" credintei de sub "spuza" nepasarii, a patimilor si a indiferentismului religios.
Tot in 1923 se infiinteaza primele grupari la Campeni si Sibiu, sub deviza "Veniti la Iisus!” si salutul: "Slavit sa fie Domnul!”.
Misiunea Oastei Domnului
Parintele Iosif Trifa a definit misiunea Oastei Domnului astfel: "... aflarea si vestirea lui Iisus cel rastignit.” Aceasta formulare era o veritabila "declaratie de razboi sufletesc contra intunericului si a rautatii” din partea unei "armate care lupta sub steagul si conducerea lui Iisus Biruitorul.” De asemenea, referindu-se la programul Oastei Domnului, parintele Trifa scria: "Iisus cel rastignit - acesta a fost programul meu in toti anii de Oaste si acesta este programul Oastei Domnului. Nu este un program nou. L-am aflat gata de la Sfantul Apostol Pavel.” Tot parintele definea pe "ostasul Domnului"astfel: "Tinand cont de permanenta ofensiva a iadului, un ostas al Domnului trebuie sa fie un ostas activ, luptator, un mare viteaz, capabil sa atraga si pe altii in lupta cea mare a mantuirii sufletelor.”
Activitatea tipografica a Oastei Domnului
Incepand cu anul 1929, Oastea Domnului a beneficiat de o tipografie proprie la Sibiu, unde a intreprins o activitate publicistica intensa. Aici au vazut lumina tiparului revista "Iisus Biruitorul", precum si numeroase carti de predici, brosuri moralizatoare, culegeri de cantari etc. In acelasi an, a fost deschisa libraria miscarii Oastea Domnului.
Legat de rolul tiparului, Parintele Trifa scria: "Tiparul este o mare putere a vremurilor noastre, care trebuie atrasa in slujba Domnului.” In cei 15 ani de activitate, parintele Trifa a publicat gazeta in sase numere saptamanale, cu un total de 20 de milioane de exemplare. Pe langa acestea, au mai aparut 12 calendare, care au ajuns, partial, pana la 5 editii, cu un total de 1,32 milioane de exemplare. Tipariturile s-au dovedit foarte eficiente.
Oastea Domnului si tulburarile din sanul Bisericii Ortodoxe Romane
Odata ce numarul membrilor Oastei Domnului a crescut foarte mult, avantul pe care il capatase miscarea in anii 1930 a degenerat. Unii Ostasi au inceput sa se departeze de dreapta credinta, au deschis portile propagandei sectare si au ajuns ca in cele din urma sa se lepede de facto de Biserica. Acest aspect al miscarii i-a facut pe unii ierarhi ai Bisericii sa adopte o pozitie negativa fata de Oastea Domnului, printre ei aflandu-se si cel care l-a sustinut initial pe parintele Trifa, Mitropolitul Balan.
A urmat exercitarea autoritatii Bisericii asupra Oastei Domnului, ceea ce a dus la neintelegeri si la pozitii de forta. In aceste conditii, conducerea Bisericii a decis caterisirea parintelui Iosif Trifa si oprirea activitatii Oastei Domnului. Tipografia a fost confiscata si au inceput sa se faca presiuni asupra membrilor pentru a inceta orice activitate.
Sub necazul sufletesc, boala de care Trifa suferea deja de cativa ani s-a agravat foarte mult. Acuzatiile mai mult sau mai putin nedrepte i-au inrautatit foarte mult suferinta. Au urmat ani grei in care, in ciuda tuturor impotrivirilor si fara spatii corespunzatoare pentru editura, Trifa a continuat sa tipareasca gazete si carti.
In februarie 1938, bolnav fiind, parintele Trifa trece la cele vesnice.
Dupa decesul lui urmeaza o perioada de instabilitate pentru Oaste, cand unii membri s-au amestecat in politica (de partea legionarilor), au inceput sa se grupeze in jurul unor lideri laici, sa nu se mai supuna preotilor parohi, deci sa dezbine unitatea parohiilor.
Unele grupari de "ostasi” s-au separat de parohiile pe langa care s-au constituit initial, ajungand sa desfasoare o activitate de sine statatoare. La aceasta a contribuit si masura comunista de suprimare a tuturor organizatiilor cu caracter religios dupa 1948; "ostasii” au fost obligati sa se integreze in sistemul cultelor recunoscute de stat: majoritatea s-au intors la parohii, dar au existat si exceptii (Cluj si Simeria), care s-au lipit la grupari neoprotestante. Multi au plecat in strainatate, unde au fondat "Vatra” (in S.U.A), condusa de ep. Valerian Trifa (nepotul lui Iosif Trifa).
Perioada comunista nu a fost favorabila apostolatului laicilor in Biserica, asa ca si Oastea Domnului a trecut prin aceleasi privatiuni si limitari. Alaturi de preoti ortodocsi si de reprezentanti ai cultelor religioase, au fost arestati si membri ai Oastei Domnului. Liderul Oastei in perioada comunista a fost Traian Dorz (m. iun.1989). Chiar si in vremea in care conducatorii ei erau in inchisoare, Oastea Domnului a continuat sa existe si sa se manifeste.
Oastea Domnului, astazi
Plecand de la premisa ca parintele Iosif Trifa, prin tot ce a facut, a scris sau a invatat, nu a propovaduit niciodata ruperea de Biserica sau respingerea vreuneia dintre invataturile ortodoxe, singurul lucru la care chema acesta fiind pocainta interioara si permanenta pe care au avut-o sfintii, dupa 1989, Sfantul Sinod a hotarat nu numai reactivarea activitatii Oastei Domnului, ci si dinamizarea misiunii mirenilor.
Astfel, Biserica Ortodoxa Romana a anulat decizia de caterisire a parintelui Trifa si a recunoscut oficial miscarea Oastea Domnului. De asemenea, asupra asociatiei se exercita un control de natura dogmatica. Delegat din partea Sfantului Sinod in acest sens este I.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Argesului.
In prezent, conducerea Oastei Domnului se afla la Sibiu. Aici membrii au la dispozitie cateva birouri, o clinica medicala cu un medic internist, un cabinet stomatologic si un medic pediatru. Recent s-a dat in folosinta noua tipografie. Principala publicatie a Oastei este ziarul "Iisus Biruitorul”, scos cu binecuvantarea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, incearca sa realizeze o mai stransa legatura cu lucrarea pastoral-misionara, liturgica, educationala si social-filantropica a Bisericii noastre.
Cu privirea la activitatea Oastei Domnului ierarhi de seama ai Bisericii Ortodoxe Romane, au recunoscut, pe de-o parte, meritele acestei asociatii, iar pe de alta, au atras atentia asupra faptului ca nimeni dintre cei ce se afla in aceasta miscare nu trebuie sa se desparta de Biserica, de invatatura ei, de slujirea ei liturgica, de Sfintele Taine si de ierarhia legiuita canonic de randuielile ortodoxe:
"Eu cred ca participarea tuturor fratilor din Oastea Domnului la viata Bisericii este esentiala. Viata Bisericii este imbogatita de crestinii adevarati ai Oastei Domnului... ei sunt tot atat de activi impreuna cu preotii la savarsirea Sfintelor Taine si isi duc viata in lumina Sfintelor Taine si in lumina vietii bisericesti din parohie... Cand sunt smeriti, cand intrebarile lor sunt sincere, atunci si eu ma simt bine sa le raspund cu toata convingerea" (IPS Antonie Plamadeala).
"Sigur ca trebuie sa fim foarte atenti. Eu i-am indemnat intotdeauna pe ostasi sa nu capete constiinta de sine, ca adica sunt mai buni decat alti crestini, pentru ca se contravine principiului smereniei" (IPS Bartolomeu Anania)
"Asociatia ortodoxa romana Oastea Domului, cand ramane profund inradacinata in traditia Ortodoxiei, constituie un sprijin major in misiunea Bisericii noastre" (PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane).
Radu Alexandru
-
Parintele Iosif Trifa
Publicat in : Parinti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.