Lucrarea misionara a celor doisprezece Apostoli

Lucrarea misionara a celor doisprezece Apostoli

După Învierea Sa, Mântuitorul Iisus a încredinţat lucrarea misionară Sfintei Biserici, de aceea misiunea ei în lume înseamnă tocmai participarea la trimiterea Fiului de către Dumnezeu Tatăl: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt! Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute” (In. 20, 21-23).

De asemenea, misiunea Bisericii înseamnă și participarea la trimiterea Sfântului Duh în lume: „Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac” (In. 14, 16).

În Noul Testament, cuvântul „apostol” are mai multe sensuri. Pentru Sfântul Pavel, noţiunea de „apostol” este strâns legată de minunea petrecută pe drumul Damascului, când Hristos înviat i s-a arătat, încredinţându-i misiunea vestirii Evangheliei la neamuri.

Apostolii sunt cei care dintru început au fost de faţă şi care L-au însoţit pe Domnul Iisus în timpul misiunii Sale, de aceea mărturia lor are o însemnătate deosebită.

În plus, împuternicirea lor a fost dobândită în mod nemijlocit prin Hristos Cel întrupat, care I-a chemat şi I-a trimis în lume pentru a vesti cuvântul mântuirii.

Alegerea şi trimiterea în lume a celor doisprezece Apostoli arată „universalitatea” Evangheliei lui Hristos. Ei au fost cei care au împlinit cu mare dăruire porunca Mântuitorului Iisus de a învăţa şi de a boteza toate neamurile în numele Sfintei Treimi: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Mt. 28, 19).

Cei doisprezece Apostoli aleşi pentru misiune au fost: Simon numit şi Petru; Andrei, fratele lui; Iacov a lui Zevedeu şi Ioan, fratele lui; Filip şi Vartolomeu; Matei vameşul şi Toma; Iacov al lui Alfeu şi Simon Zilotul; Iuda al lui Iacov (Lc. 6, 14-16) şi Matia, ales prin tragere la sorţi în locul lui Iuda Iscarioteanul (Fapte 1, 26).

Condiţia de a fi apostol rezultă din cartea „Faptele Apostolilor”: „Deci trebuie ca unul din aceşti bărbaţi, care s-au adunat cu noi în timpul cât a petrecut între noi Domnul Iisus, începând de la botezul lui Ioan, până în ziua în care S-a înălţat de la noi, să fie împreună cu noi martor al învierii Lui” (1, 21-22).

Cartea „Faptele Apostolilor” cuprinde amănunte despre activităţile misionare ale Sfinţilor Apostoli. Începutul lucrării apostolice îl marchează ziua Rusaliilor, când Sfântul Duh se pogoară peste ucenici care încep să vorbească în alte limbi, moment în care învăţătura lui Hristos este transmisă popoarelor lumii (Fapte 2, 1-12).

Evenimentul extraordinar din ziua Cincizecimii explică zelul, dăruirea şi curajul apostolilor de a porni la propovăduire.

În ziua Rusaliilor, predicarea Evangheliei în limba tuturor neamurilor a dus la convertirea „ca la trei mii de suflete”, prima predică apostolică fiind rostită de Sfântul Apostol Petru (Fapte 2, 14-41).

Apostolul Pavel spunea că Dumnezeu i-a trimis în lume pe Sfinţii Apostoli, îmbrăcaţi cu harul Duhului Sfânt, ca să-i aducă pe toţi „din întuneric la lumină, din tărâmul satanei la Dumnezeu” (Sfântul Teofan Zăvorâtul, „Predici la praznice”, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, p.18).

Vieţile Sfinţilor Apostoli ne încredinţează că toţi au murit ca martiri, excepţie făcând Sfântul Evanghelist Ioan, care a fost exilat în insula Patmos.

Tăria asumării acestei lucrări misionare se află în credinţa vie pe care Apostolii au avut-o, credință pe care ne-au împărtăși-o și nouă, din care ne „hrănim” neîncetat: Iisus Hristos Cel întrupat și înviat este Fiul lui Dumnezeu şi numai prin El ni se dăruieşte mântuirea, pe măsura credinței și a faptelor noastre.

Aceasta este esenţa lucrării misionare, adevăr confirmat întru totul de Apostolul Pavel în momentul descoperirii lui Iisus Hristos prin Duhul Sfânt:

„Dar pe când călătorea el şi se apropia de Damasc, o lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată. Şi, căzând la pământ, a auzit un glas, zicându-i: Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti? Iar el a zis: Cine eşti, Doamne? Şi Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigoneşti. Greu îţi este să izbeşti cu piciorul în ţepuşă” (Fapte 9, 3-5).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

01 Iulie 2019

Vizualizari: 1554

Voteaza:

Lucrarea misionara a celor doisprezece Apostoli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact