
Iubirea și compasiunea sunt două daruri primite de la Dumnezeu, prin care omul să se folosească în procesul de cunoaștere de sine și a celuilalt de lângă el, pentru o mai bună înțelegere, acceptare necondiționată, pentru o construcție împreună, zi de zi, ceas de ceas. Iubirea și compasiunea sunt două virtuți de înaltă trăire a emoțiilor sentimentale, dezinteresate, care ajută la zborul împreună pe calea vieții. Iubirea este cea mai puternică forță din univers, deci te încarcă cu energie pozitivă și îți dă energia necesară pentru a „zbura” și pentru a face față oportunităților ce pot decurge dintr-o simplă relație de cuplu. Compasiunea, nu te ridică, nu te coboară, ci te așază alături de cel aflat cu tine în căsnicie, pe care trebuie, zilnic, să-l validezi, să-l înțelegi, să-l mângâi, să-l încurajezi cu vorbe frumoase. Pentru că atât soția, cât și soțul au nevoie de validare pe tot parcursul căsniciei.
Adeseori, în viață întâlnim oameni cu suflete minunate, a căror lumină se răsfrânge cu grație în destinul nostru. Nu realizezi, inițial, că printre măștile persoanelor de care te ciocnești, zi de zi, se ascund inimi mari, dispuse să-ți întindă o mână de ajutor ca să așeze o cărămidă la temelia existenței tale. Fie că îți vor deveni prieteni, fie că nu, ei îți vor arăta lumina de dincolo de umbră și vor da aripi viselor ce le ascundeai de ani în tine, îți vor împleti gândurile cele mai ascunse cu firul realității. Mare lucru este ca un om să poată vedea și pătrunde adânc în realitatea spirituală.
„Toate întâlnirile din viața fiecăruia se înscriu într-o pronie a lui Dumnezeu, iar lucrarea noastră este să le facem providențiale, să-L lăsăm pe Dumnezeu să lucreze prin ele. Pe niciun om nu-l întâlnim din întâmplare - genul „am avut noroc” sau „uite ce coincidență”; așa ceva nu există. De noi depinde dacă-L aducem sau nu pe Dumnezeu în acea întâlnire, dacă ne naștem prin fiecare om pe care îl întâlnim întru Hristos, fie că luptăm să păstrăm cele bune dăruite de el, prin el, fie că luăm atitudine creștină în fața celui care ne minte, ne rănește sau ne trădează.”
Iubirea autentică înseamnă să mergi împreună, să „zbori” împreună pe calea vieții, să treceți împreună peste toate obstacolele vieții. Iubire, compasiune, comunicare, autenticitate, validarea, iertare, respect, mulțumire, dăruire, sinceritate, modestie, blândețe, bunătate...,iată câteva dintre ingredientele necesare unei căsnicii autentice. Iubirea înseamnă să dai și să primești tot ce este mai bun pentru o relație, să te pui în viața celuilalt, să te jertfești pentru cel de lângă tine. Iubirea este „licoarea” care dă viață și întreține relația unei căsnicii.
Iubirea înseamnă să știi să faci surprize unul, altuia, să plângi și să râzi împreună, să te bucuri pentru orice succes și lucru bun, să-i încurajezi pe cei apropiați în lucrarea faptelor bune, dar și în urcușul duhovnicesc. Iubirea este ceea ce ne face să ne simțim în pielea noastră și să fim fericiți. Compasiunea este mai mult decât a-l lăsa pe cel de lângă tine să plângă pe umărul tău, este despre dragoste profundă și sprijin necondiționat.
Iubirea este un sentiment complex, un element care îți poate aduce ori fericire, ori tristețe. Este un sentiment de dragoste față de o persoană, de afecțiune sau de admirație pentru cineva sau ceva. Nu se cere nimic în schimbul iubirii tale. Noi trăim pentru iubire și prin iubire. Din păcate, multe persoane, în ziua de azi se plâng de lipsă de iubire. Dar, oare aceste persoane au cerut iubire și nu li s-au dat! Iisus Hristos a spus: „Cereți și vi se va da!”. În această poruncă intră și iubirea. Din păcate, noi cerem să ni se dea smartohone și uităm să cerem cel mai important lucru: iubirea.
Iubirea este experiența cea mai deplină pe care o poate avea un om. Iubirea exprimă cele mai înalte și profunde trăiri și sentimente ale ființei umane. Iubirea este liantul care asigură legătura cu divinitatea.
Mulțumesc lui Dumnezeu că avem o căsnicie frumoasă, că avem o relație validă, că avem un copil special, Damiana Augusta, că ne iubim, credem în Dumnezeu și-n viața veșnică. Mulțumesc, Mihaela.
Iubiți! Iubiți! Iubiți! Nu vă mai dușmăniți!
Ștefan Popa
-
Compasiunea, esenta sufletului
Publicat in : Religie -
Educatie cu suflet. De la pedeapsa la compasiune
Publicat in : Religie -
De ce nu vom fi niciodata ca muntenegrenii
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.