
Expresia "buricul pamantului” a fost aplicata catorva locuri sacre ale lumii antice. In general, aceste locuri au primt acest titlu dupa transformarea lor in locuri sacre, precum Delphi, insa, in anumite cazuri, chiar numele original al locului contine o traducere a cuvantului "buric”. Capitala peruviana antica, Cuzco, de exemplu, in sens literal inseamna "buric”.
Potrivit cosmologiei medievale Ierusalimul aparea in calitate de centru geografic al lumii. Aceasta credinta este bazata pe traditia iudaica in care Ierusalimul este vazut ca buric sau centru al lumii. Fiecare sinagoga din lume este orientata spre Ierusalim, astfel incat atunci cand credinciosii se roaga, sa stea cu fata spre Orasul Sfant.
Unii cercetatori sustin ca aceasta traditie ar fi inceput in perioada elenistica, cand evreii aflati sub influenta culturii grecesti, au creat o traditie paralela cu cea privitoare la Delphi.
Intalnim insa chiar in Sfanta Scriptura cateva mentiuni referitoare la credinta ca Israelul, sau undeva in Israel, in particular in Ierusalim, s-ar afla adevaratul centru al lumii sau "buricul pamantului”.
In cartea lui Ezechiel, israelitii sunt descrisi ca cei care "traiesc in centrul pamantului” (Ezechiel 38;12). Cuvantul ebraic folosit aici pentru "centru” este "tabbur”, iar in versiunea greaca, Septuaginta, cuvantul este redat prin "omphalos” sau "buric”.
Cuvantul "tabbur” este de asemenea intalnit in Judecatori 9:37 desemnand o asezare aflata in apropierea cetatii Sichem.
S-a sugerat ca numele Muntelui Tabor ar putea fi asociat cu acest cuvant si ca acest deal nu foarte inalt, ar fi putut fi considerat ca centru al tinutului sau chiar al pamantului, dar este foarte putin probabil ca cele doua cuvinte sa aiba legatura.
In alta parte in cartea lui Ezechiel, Ierusalimul este descris ca aflandu-se in "centrul neamurilor” (Ezechiel 5:5), aceasta idee pastrandu-se in sursele mai tarzii (precum Jubilee 8:19, o lucrare apocrifa). Iosif Flaviu afirma, facand referire la Ierusalim, ca "unii au numit cu totul adecvat ca aflandu-se aici centrul tarii”. De asemenea, plasarea Ierusalimului in centru persista in multe din hartile geografice realizate ulterior.
Cercetarile stiintifice recente au localizat centrul exact al pamantului, in apropiere de Ankara, capitala Turciei, la 39 latitudine nordica si 34 longitudine estica. In ciuda faptului ca Ierusalimul nu constituie centrul geografic al pamantului, el ramane totusi centrul spiritual al lumii crestine.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.