
Dimitrie Cantemir s-a nascut pe 26 octombrie 1673 in tinutul Falciu, judetul Vaslui, azi comuna Dimitrie Cantemir. A fost fiul domnitorului Moldovei Constantin Cantemir (1685-1693) care era de partea turcilor. La varsta de 15 ani, Dimitrie este luat ostatic de turci si astfel ajunge in Constantinopol. Dupa moartea tatalui este numit domn al Moldovei pentru cateva luni. Din cauza faptului ca turcii nu au fost de acord cu prezenta sa in aceasta demnitate, revine in Constantinopol. Aici participa la cursurile Academiei Patriarhiei Ecumenice. S-a casatorit cu fiica lui Serban Cantacuzino, Casandra, cu care a avut mai multi copii, printre care si pe poetul si diplomatul rus Antioh Dimitrievici Cantemir.
Cand turcii au capatat incredere in el, au fost de acord ca Dimitrie sa fie inscaunat domn al Moldovei. Insa, pentru ca era crestin, s-a alaturat lui Petru cel Mare in razboiul ruso-turc. Nadajduia ca prin ajutorul rusilor sa scape de stapanirea otomana. Insa, in lupta de la Stanilesti, rusii sunt invinsi de otomani, iar Dimitrie este nevoit sa plece in Rusia. Aici devine consilierul personal al tarului Petru cel Mare. In anul 1711, i s-au acordat titlul de Principe Serenissim al Rusiei si un domeniu feudal langa Harkov. A trecut la cele vesnice pe 21 august 1723 si a fost inmormantat in Rusia, , la Dimitrovka, in Biserica "Sfantul Nicolae". Cu ajutorul lui Nicolae Iorga, in anul 1935, ramasitele pamantesti ale lui Cantemir sunt inhumate in Biserica "Trei Ierarhi" din Iasi.
Prima carte a lui Dimitrie Cantemir este "Divanul sau galceava inteleptului cu lumea", scrisa in romana si tiparita la Iasi in anul 1698. Aici vorbeste despre superioritatea vietii spiritual fata de cea biologica.
A doua sa lucrareeste scrisa in limba latina si a aparut in anul 1700, la Constantinopol: „Imaginea stiintei sacre, care nu se poate zugravi“. Prin aceasta lucrare incearca sa integreze fizica intr-un sistem teist, un fel de impacare intre stiinta si religie.
Lucrarea „Istoria ieroglifica“ a fost scrisa la Constantinopol, in romana (1703-1705) si este considerata prima incercare de roman politic-social. Aici sunt prezente cugetari, proverbe si versuri, prin care satirizeaza lupta pentru domnie dintre boierii din Tarile Romane.
Alte opere ale lui Cantemir: "Historia incrementorum atque decrementorum Aulae Othomanicae", "Descriptio Moldavie" (Descrierea Moldovei"), "Prescurtare a sistemului logicii generale", "Cercetarea naturala a monarhiilor", "Sistema religiei mahomedane" (in rusa "Kniga sistima muhamedanskoi relighii"), "Cartea stiintei muzicii".
Istoricul Alexandru Zub Marturiseste despre Dimitrie Cantemir: „Carturar de vast orizont și domn cu inalte raspunderi, Cantemir semnifica in durata noastra forta intelectuala si cutezanta politica. Amandoua i au asigurat prioritati ce nu pot fi trecute cu vederea. Una l a dus la creatii remarcabile in multiple domenii, plasandu l pe calea regala a unui enciclopedism romanesc; cealalta l a prefacut in simbol al luptei pentru eliberarea patriei, pusa mai presus de orice vanitati personale. Este ceea ce l a intarit pe principele carturar in actiunea din 1711, al carei sens avea sa l fixeze chiar el, lapidar si obiectiv, ca intr un epitaf: Lasand toate maririle si foloasele pentru o singura marire, a trecut cu ostile sale de partea crestinilor (Descrierea Moldovei). Marirea cautata atunci era demnitatea tarii, libertatea ei, o marire pe care, dupa neizbanda de la Prut, Cantemir avea sa o serveasca doar cu mijloacele eruditiei” (Acad. Alexandru Zub, „Dimitrie Cantemir, erudit si om politic” in Dimitrie Cantemir (1673 1723). Principe roman și carturar european, volum colectiv, Ed. Trinitas, Iasi, 2003, p. 11).
-
Dimitrie Cantemir si proiectul re-constructiei launtrice a omului
Publicat in : Filosofia moderna -
Viata spirituala a geto-dacilor
Publicat in : Religii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.