
Biblioteca Sfantului Sinod se afla in incinta Manastirii Antim, din Bucuresti. Trebuie amintit faptul ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat fiinta in anul 1872, cand toti episcopii ortodocsi care slujeau pe pamant romanesc, in eparhiile din Moldova si Ungrovlahia, au fost adunati sub presedintia mitropolitului Ungrovlahiei, care devenea mitropolit primat.
Mai apoi, in anul 1877, se faceau deja eforturi pentru constituirea, la Bucuresti, a unei biblioteci pentru Sfantul Sinod. Sediul sinodal si biblioteca au fost amenajate, mai intai, in curtea Bisericii Sfantul Dumitru, un metoc al Episcopiei Buzaului, iar, mai apoi, in cladirile familiei Lahovary, de langa Biserica Sapientiei.
In noaptea zilei de 21 aprilie 1909, cladirea a fost cuprinsa de un incendiu devastator. Pagubele au fost insemnate, in foc pierind nenumarate documente, carti si obiecte de valoare. In data de 4 mai 1909, Sfantul Sinod inainteaza o cerere catre ministrul Cultelor, in vederea obtinerii unui noi sediu. S-a hotarat construirea unui Palat al Sfantului Sinod, in incinta Manastirii Antim, pe latura de nord a bisericii, pe locul unde fusesera vechile chilii, demolate inainte de anul 1840.
Incepand cu anul 1912, cand aceasta numara deja un numar insemnat de documente, manuscrise si volume vechi de carte, Biblioteca Sfantului Sinod a fost asezata in cladirea numita "Palatul Sfantului Sinod", inaugurat in ziua de 10 octombrie 1912, in curtea Manastirii Antim.
In anul 1925, proclamarea ridicarii Bisericii Ortodoxe Romane la randul de Patriarhie a avut loc in Palatul Sfantului Sinod. In acelasi an, mitropolitul primat Miron Cristea a facut apel catre toti preotii si credinciosii iubitori de cultura bisericeasca, sa daruiasca o carte pentru infiintarea unei Biblioteci patriarhale, care s-a si concretizat astfel. Unul dintre primii bibliotecari ai acesteia a fost arhimandritul Bartolomeu Anania, viitorul mitropolit al Clujului.
In luna septembrie a anului 1932, artista Olga Greceanu a primit de la Sfantul Sinod solicitarea de a impodobi cu picturi holul central din Palatul Sinodal.
Incepand cu anul 1948, dupa intronizarea patriarhului Justinian Marina, sedintele Sfantului Sinod nu s-au mai desfasurat la Palatul Sinodal de la Antim. Multe dintre piesele de mobilier au fost mutate, astfel, in resedinta patriarhala, pe Dealul Mitropoliei. Patriarhul a dorit ca in fostul Palat Sinodal sa se amenajeze un muzeu, o arhiva si o biblioteca. Astfel, in ziua de 19 mai 1959, in urma unei vizite arhieresti, Palatul avea sa intre in reparatii si reamenajare. Tot acum a fost comandat mobilierul care avea sa deserveasca biblioteca, sala muzeului, precum si rafturile arhivei.
In anul 1961, Olga Greceanu a continuat pictarea holului central din Palat, unde domina portretul patriarhului Iustinian. In actuala sala de lectura au fost adaugate chipurile sfintilor romani, mai ales ale celor canonizati in anul 1955. Mai apoi, in anul 1965, Olga Greceanu, impreuna cu arhimandritul Sofian Boghiu, a refacut zugravelile ornamentale aflate la exterior, pe zidurile Palatului.
In data de 21 ianuarie 1985, Palatul Sinodal a trecut printr-un moment critic. Amplasat in zona in care se amenaja bulevardul numit "Victoria Socialismului", edificiul trebuia demolat. Multumita inventiei inginerului Eugeniu Iordachescu, prin procedeul translatie, la Palatul Sinodal au functionat, neintrerupt, pana astazi: Cancelaria, Arhiva si Biblioteca Sfantului Sinod, precum si Consistoriul Bisericesc.
Biblioteca sinodala a preluat initial o parte dintre lucrarile vechi pastrate in Manastirea Hurezi, avand drept scop documentarea ierarhilor Sfantului Sinod. Mai apoi, au fost adunate fondurile de carte ale vechii biblioteci a Mitropoliei din Bucuresti, pastrate pentru o vreme in incinta Seminarului Teologic Central si in caminul Facultatii de Teologie din Bucuresti. Intre cartile pastrate in Biblioteca Sfantului Sinod se numara si unele colectii particulare de carte veche, precum cele detinute de Sfantul Constantin Brancoveanu, de Constantin Cantacuzino, de Nicolae Mavrocordat, Neofit Cretanul si Sfantul Antim Ivireanul.
In incinta acestei cladiri functioneaza si Comisia Patristica a Patriarhiei Romane, care se ocupa cu traducerea operelor Sfintilor Parinti ai Bisericii in limba romana.
Teodor Danalache
-
Manastirea Antim imbraca haine noi
Publicat in : Interviuri -
Manastirea Antim
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
La manastirea Antim...
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.