Despre post si regimul alimentar

Despre post si regimul alimentar

Postul este cel mai vechi tratament cunoscut în întreaga lume şi cel mai eficace. Când cineva avea febră, oprirea de la consumul de alimente era prima reacție firească a organismului. De asemenea, când un animal se îmbolnăvea, primul lucru pe care îl făcea era să nu mai mănânce.

Explicația este simplă: organismul își mobilizează toate resursele pentru a se curăți de toxine și, în același timp, își conservă energia pentru a o folosi numai în lupta pentru însănătoșire.

Din aceste motive, postul este un mijloc care contribuie la menținerea sănătății omului, recomandat de medicină ca un veritabil medicament.

O dietă compusă din carne, produse „fast-food”, dulciuri etc., solicită sistemul digestiv şi cel excretor, epuizând rezervele de energie ale organismului. În schimb, postul permite stomacului, pancreasului, ficatului, intestinelor, rinichilor, să intre într-o relativă stare de repaus, direcționând în felul acesta mai multă energie spre sistemul imunitar, endocrin şi limfatic.

Postul înseamnă în primul rând curăţire. Postul îndepărtează cauza bolii, ajută la eliminarea toxinelor din organism, mai repede şi mai radical decât fructele și celelalte crudități. Chiar și afecțiunile grave, care necesită o intervenţie chirurgicală, pot fi ameliorate sau chiar vindecate cu ajutorul postului.

Postul nu trebuie confundat cu regimul alimentar. Acesta din urmă constă într-o restricţie la nivel de alimentație, având drept scop obţinerea unor efecte medicale. Cu toate aceste diferențe, atât postul cât și o dietă corectă au la bază principii care trebuiesc respectate cu strictețe.

Postul și dieta alimentară sunt de un real folos atunci când se mănâncă și se bea cu măsură, evitând excesele, precum și înfrânarea exagerată, deoarece ambele extreme sunt rele și vătămătoare.

Adevăratul post are la bază alimentele nefierte şi nepreparate, adică netrecute prin foc. De asemenea, nu se recomandă un regim alimentar sever, deoarece poate duce la carenţe nutritive, în special la nivelul creierului şi al ficatului.

Postul este un real medicament, o „chirurgie fără operaţie”, doar dacă postim corect, nu numai alimentar, ci și la nivel de gânduri, de sentimente și de fapte. Postul înseamnă înfrânare în mod liber de la mâncare şi băutură, fiind o modalitate de curățire interioară, în strânsă legătură cu mintea și cu sufletul nostru. Din acest motiv, postul adevărat este împreună cu oprirea de la gândurile, vorbele şi faptele rele, și bineînțeles împreună cu rugăciunea.

Mai ales cancerul, doar prin post total poate fi ținut pe loc şi se ameliorează, de multe ori până la vindecare. În acest sens se recomandă postul cu alimente complet nefierte, fără mâncăruri de origine animală, ca un prim remediu în toate afecțiunile.

În zilele noastre a scăzut interesul pentru post, fiind perceput de către omul „modern” ca o simplă dietă. În mod normal, noi trebuie să ne hrănim doar pentru a întreține trupul, văzând în alimentație o trebuință firească, nicidecum o plăcere în sine, de cele mai multe ori dăunătoare sănătății.

Ne place să spunem că am postit, că ne-am spovedit și împărtășit, doar ca fapte exterioare, contabilizate cu acrivie în „contul” meritelor personale, pentru mulțumirea de sine și pentru laudele primite de la alții. Și ni se pare că suntem în „consens” cu rânduiala Sfintei Biserici, dar nu ne gândim aproape deloc la starea noastră interioară, dacă ne-am schimbat măcar un pic în bine sau dacă am lăsat în urmă măcar un obicei vicios...

Cât despre perioada de stingere a unui post mai sever și îndelungat, aceasta este foarte importantă pentru a culege roadele abstinenței alimentare și mai ales roadele duhovnicești. Acest fapt este adeverit și de obiceiurile nesănătoase care urmează imediat după încheierea postului, obiceiuri care dau peste cap tot organisnul și afectează în mod direct sănătatea, făcând în același timp aproape inutilă toată osteneala de a ne abține de la mâncărurile de dulce pe tot parcursul postului.

În mod concret, sunt oameni care, după o pauză alimentară, se întorc la un consum de alimente concentrate, dulciuri, băuturi etc. De asemenea există o regulă pe care puțini o respectă: perioada de stingere a postului trebuie să fie egală cu cea de abstinenţă. Din acest motiv, îmbuibarea cu alimente de post, precum și „dezlegarea” la îmbuibare după perioada de post, fac mult rău sănătății noastre. Apoi, acest comportament necumpătat arată că nu am înțeles rostul postului, care este acela de a mai tăia din poftele și din plăcerile distructive.

Postul în sine nu are efecte negative asupra sănătății organismului, doar dacă nu știm să postim. Trecerea de la un post îndelungat trebuie să se facă cu regim de suc de fructe, de zarzavat, care apoi se înlocuiesc treptat cu mese mici, uşoare, până se ajunge la alimente normale și sănătoase, în nici un caz nu trebuie să urmeze o întoarcere la mâncărurile care ne otrăvesc organismul, pe care le consumam înainte de post într-un mod irațional.

Chiar dacă aceste reguli par mai degrabă din domeniul medical, ele trebuiesc avute în vedere pentru a nu ajunge să „aruncăm” în noi mâncare și băutură, arătându-ne ca un „sac fără fund”, cu ocazia și „de dragul” oricărei sărbători creștine.

Aceste obiceiuri nesănătoase arată că nu am înțeles un lucru elementar: a mânca este o trebuință, nicidecum o plăcere prin ea însăși, pentru că bucuria adevărată vine în primul rând din împărtășirea de Dumnezeu, apoi din comuniunea sufletească cu semenii noștri, împreună așezați la masa îmbelșugată de binecuvântările lui Dumnezeu.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2020

Vizualizari: 2710

Voteaza:

Despre post si regimul alimentar 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

postul infranarea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact