
Tars, cunoscut mai ales ca oras natal al Sfantului Apostol Pavel, a fost totodata principala localitate urbana din estul campiei Ciliciei. Oras renumit in antichitate ca centru cultural cat si pentru scolile sale, Tarsul a fost vizitat de cateva personaje istorice de marca precum Iulius Cezar, Marc Antoniu si Cleopatra. Sapaturile recente au adus la lumina multe ruine ale oraslui datand din perioadele elenistica si romana, incluzand o strada pavata.
Tars – localizare si istoric
Orasul Tars, capitala provinciei antice Cilicia, este situat langa coasta rasariteana mediteraneeana a Turciei. Situat in prezent la o distanta de aprox 15 km de mare, Tarsul serveste drept oras portu deoarece raul Cynd trece prin Tars in drumul sau spre mare. Raul este navigabil astfel incat amabarcatiunile pot patrunde in interiorul coastei pana in Tars. In timpul sec. al VI-lea, imparatul Iustinian a schimbat cursul acestui rau in partea de est a orasului, in timp ce a lasat numai cateva ramuri ale raului sa isi urmeze cursul prin oras.
Tarsul apartine regiunii din Asia Mica cunoscute sub numele Cilicia. Cilicia antica era compusa din doua parti, Cilicia Pedias si Cilicia Trachei. Prima era o campie fertila aflata in partea estica a regiunii, in timp ce a doua, era o regiune era situata intr- zona montana, in sudul Portilor Ciliciene, principala trecere prin Muntii Taurus. Prin acest pas trecea drumul principal ce lega Syria de Asia Mica, oferindu-le locuitorilor Tarsului posibilitatea de a calatori pe uscat ca si pe Marea Mediterana.
Prima asezare in Tars a fost se pare la Gozlu Kule, un tumul aflat pe parte de sudest a Tarsului modern. Excavatiile sub conducerea lui Hetty Goldman de la Universitatea Princeton inainte si imediat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial la acest tumul au adus la lumina dovezi ca acest loc a fost populat din neolitic pana in timpul islamic. In mileniul 3 i.Hr. un oras fortificat exista pe locul Tarsului. Potrivit consemnarilor hitite, in timpul mileniului II I.Hr. Tarsul (cunoscut atunci ca Tarsa) era unul dintre cele mai importante orase, posibil chiar capitala, a tarii Kizzuwatna (Cilicia antica). Popoarele Marii, in timpul invaziei si cuceririi regiunii au distrus Tarsul in jurul anului 1200 i.Hr, insa acesta a fost refondat de catre greci. In 333 i.Hr. Alexandru cel Mare a cucerit Cilicia repingandu-I pe persi. Vizita s-a in Tars aproape ca se pute sfarsi dezastruos pentru el dupa ce s-a imbolnvit grav ca rezultat al scaldarii in apele reci al raului Cynd. Dupa moartea lui Alexandru in 323 i.Hr. Tarsul a trecut sub stapanirea Seleucizilor, care au dat orasului un nume nou – Athiohia de pe Cynd. Din 67 i.Hr., Roma a preluat controlul asupra regiunii si a facut din Tars capitala provinciei Cilicia.
Cicero a trait in oras din 51 pana in 50 i.Hr., cand a activat ca proconsul (gunvernator) al Ciliciei. In 47 i.Hr. Iulius Cezar a vizitat orasul, schimbandu-Iinumele in Iuliopoli ,in onoarea sa. Cativa ani mai tarziu, in 41 i.hr. orasul era locul faimoaslor intalniri dintre Marc Antoniu si Cleopatra.
Sub romani, Tarsul a inflorit fiind un oras al culturii si invatamantului. Apostolul Pavel, cel mai faimos cetatean al orasului, descrie Tarsul ca “un oras neimportant” Fapte 21:39, o descriere modesta a lui Strabon il arata ca “depasind Atena, Alexandria sau oricare alt loc ce poate fi numit unde se gasesc scoli si prelegeri ale filosofilor” (Geografia 14.5.13). In timpul sec. II-III, cativa imparati romani au vizitat Tarsul oferindu-I cateve distincii orasului. Dupa romani, orasul a fost sub stapanire bizantina, araba, selgiucida si otomana.
Tarsul biblic
In niciuna din scrisorile Sfantului Apostol Pavel acesta nu precizeaza Tarsul ca oras natal. Aceasta informatie provine din Faptele Apostolilor, unde de cateva ori Tarsul este numit oras natal al lui Pavel (9:11;30 11:25;21:39:22:3).
Potrivit Faptelor, Pavel a parasit Tarsul primind educatia in Ierusalim, studiind cu faimosul profesor iudeu Gamaliel (22:3). Dupa convertirea sa, s-a intors in Tars pentru o perioada considerabila inainte de a deveni cel mai importnt misionar al bisericii Crestine.
Inca o referinta la Tars in literatura biblica se gaseste in Macabei 4:30, din care aflam ca cetatenii Trasului, impreuna cu cetatenii Malusului (est de Tars), s-au revoltat imoptriva regelui selgiucid Antioh IV “deoarece orasele lor au fost oferite drep daruri Antiohiei, concubinei regelui”.
Tars - Vestigii si monumente
Deoarece Tarsul modern este construit desupra locatiei timpurii a primelor faze ale orasului antic, numai putine din structurile elenistice si romane mai pot fi vazute in prezent. Fara indoiala numeroase ruine antice, inca nedescoperite, se afla sub orasul modern.
In mijlocul unui sens giratoriu aflat pe drumul catre Mersin se afla poarta roamana numita variat, Poarta Cleopatrei si Poarta lui Pavel. Din punct de vedere istoric poarta nu are legatura nici cu Cleoptra si nici cu Apostolul. Se pare ca ar fi fost o poarta incadrata incadrul zidurilor orasului ce dateaza din secolul IV.
In cartierul Camii Cedid se gaseste asa numita fantana a lui Pavel. Traditia afirma ca Pavel folosea aceasta fantana frecvent si ca detine puteri curative deosebite. De altfel, nu exista dovezi istorice care sa sustina aceste afirmatii, fanta se pare ca dateaza din perioada romana, de cand la o adancime de trei metri este intarita cu pavaj roman.
Putin mai departe spre norul orasului, pe cealalata parte a drumului catre Mersin, se afla Makam Cami. Legendele islamice afirma ca langa aceasta moschee se afla inmormantat trupul lui Daniel, personajul principal din carte Daniel, care a fost dus in Babilon impreuna cu alti exilati. Un monument funear aflat pe partea de est a moscheei se presupune a fi mormatul prorocului Daniel.
Cea mai recenta descoperire arheologica in oras este strada antica. Aflata in Piata Republicii, la aproximativ 1 km de Fantana Sfantului Pavel, aceasta strada antica a fost descoperita in 1993 cand se efectuau sapaturi pentru amenajarea unei parcari subterane.
Radu Alexandru
-
Pelerinaj in Turcia
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj la Constantinopol
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj de Paste in Turcia - 2010
Publicat in : Pelerinaje -
Iconiu
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.