
Parintele Gabriel Nicu s-a nascut in data de 23 septembrie 1964, in localitatea Mogosesti, din comuna Dragomiresti, judetul Dambovita. Intre anii 1983-1988, tanarul Gabriel va urma cursurile Seminarului Teologic Ortodox, din Bucuresti.
In data de 2 iunie 1989, tanarul teolog a fost hirotonit preot in parohia Boranesti, din comuna Cosereni, judetul Ialomita. Mai apoi, vreme de doi ani, el a calatorit prin toata tara, spre a strange fonduri pentru repararea bisericii parohiale. Dupa mii de slujbe si rugaciuni, el ar fi strans aproape opt sute de milioane de lei (vechi), bani cu care a reparat biserica si a construit celelalte anexe de trebuinta.
Inca din primul an de preotie, parintele Gabriel ar fi luat dezlegare de la Preasfintitul Roman Ialomiteanul (+1994), pentru a sluji Taina Sfantului Maslu de unul singur. Mai apoi, dupa renovarea bisericii, in fiecare miercuri si vineri, parintele Gabriel Nicu a inceput sa slujeasca Taina Sfantului Maslu si Moliftele Sfantului Vasile cel Mare.
Potrivit marturiei sale, el ar fi fost ucenicul parintelui Calinic Argatu, din Manastirea Cernica, si ar fi avut intru toate binecuvantarea Preasfintitului Nifon Mihaita, episcopul Sloboziei si Calarasilor. De asemenea, precum insusi spune, s-ar fi spovedit periodic la parintele Arsenie Papacioc, de la Manastirea Techirghiol.
Spre sfarsitul vietii, vreme de patru ani si jumatate, parintele Gabriel Nicu a slujit in biserica din localitatea Gresia, judetul Teleorman. Dupa unii, in ultimii ani de slujire preoteasca, parintele Gabriel a fost caterisit de catre Sfantul Sinod, iar dupa altii, el nu a fost oprit de la savarsirea sfintelor slujbe, ci doar mutat la parohia amintita.
Parintele Gabriel Nicu a murit in data de 1 iulie 2005, la varsta de 41 de ani, probabil in urma unui infarct.
Ca preot de mir, parintele Gabriel a ramas cunoscut mai ales pentru rugaciunile de dezlegare si descoperirile facute celor care il cautau. Potrivit ucenicilor sai, el "vindeca boli fara leac, alunga demonii din oameni, aducea linistea in familii, ii ajuta pe multi in afaceri si anihila efectele feluritelor vraji, care se faceau asupra crestinilor (...) calatorea nevazut si inmultea mancarea".
Cartea inchinata parintelui Gabriel Nicu
La trei ani dupa trecerea parintelui Gabriel la cele vesnice, in anul 2008, la editura "Credinta Stramoseasca", prin straduinta ieromonahului Teognost si a surorilor Laurentia si Alexandra, a fost tiparita cartea "Parintele Gabriel. Un om indumnezeit prin Har".
Parintele Nicolae Tanase, care figureaza pe postul de consilier editorial, a aflat desprea aceasta carte abia dupa tiparirea si difuzarea ei. Pentru ca numele sau figura pe aceasta carte, parintele a fost oprit de la slujire pentru o perioada, pana cand autoritatile bisericesti s-au convins de faptul ca acesta nu si-a dat acordul pentru o asemenea carte.
Pentru a fi vrednica de crezare, pe prima pagina, cartea poarta binecuvantarea parintelui Iustin Parvu. Obstea din Manastirea Petru Voda socoteste aceasta carte drept "ratacita si fara binecuvantarea parintelui Iustin Parvu". La randul sau, parintele Iustin Parvu a spus urmatorul mesaj:
Mesajul parintelui Iustin Parvu
"Nu de multa vreme, ne-a parvenit la Manastirea Petru-Voda o carte despre viata parintelui Gabriel, scoasa la Editura Credinta Stramoseasca, carte aparuta, chipurile, cu binecuvantarea Preasfintitului Calinic Argeseanul si ajutorul parintelui Nicolae Tanase. Am aflat, mai tarziu, ca aceste binecuvantari nu au existat, iar domnul editor nu a facut decat sa se foloseasca de niste nume de renume, spre a-si face reclama buna.
Vrem sa atragem atentia tuturor cititorilor de carte duhovniceasca, si nu numai, ca aceasta carte nu are nici o binecuvantare din partea manastirii noastre. Aceasta carte este plina de invataturi mincinoase, neortodoxe, fiind rodul unor inselari dracesti. Chiar daca editura Credinta Stramoseasca a editat multe alte carti, de o importanta deosebita in viata bisericeasca, aceasta carte poate deruta poporul cel credincios si recomand sa fie scoasa de pe piata, de la vanzare, iar credinciosii, sub nici o forma, sa nu citeasca astfel de rataciri.
Este ingrijoratoare tendinta acestei multimi ortodoxe care alearga dupa minuni, vise si vedenii, preoti care ghicesc viitorul si deschid cartea. Acest lucru denota faptul ca o mare parte din popor este lipsit de credinta si de rabdare, apeland mai degraba la vrajitorii de acest fel, in loc sa lucreze poruncile evanghelice si, asa, sa astepte mila lui Dumnezeu.
Viata sfanta a unui om se recunoaste, in primul rand, dupa ceea ce a patimit, dupa virtutile sale evanghelice, iar nu dupa semne si minuni, pe care le poate savarsi tot vrajitorul. Este adevarat ca Biserica noastra are multi sfinti facatori de minuni, dar, atat Evanghelia, cat si toata traditia patristica, ne invata sa nu cautam lucruri paranormale, semne si minuni, caci putini au discernamantul de a distinge care sunt de la Dumnezeu si care sunt de la diavol.
Calea cea stramta si cu chinuri, recomandata de Evanghelie, este singura cale de mantuire. Dar noi, pentru ca dorim o viata cat mai comoda, apelam la astfel de falsi facatori de minuni, care apropie credinciosii mai mult de diavol, decat de Dumnezeu.
O carte de acest fel este si cartea parintelui Gabriel, aparuta la editura Credinta Stramoseasca, o carte care ar trebui arsa, precum cartile eretice. Nadajduim ca editura Credinta Stramoseasca sa-si recunoasca vina de a se folosi, fara acordul nostru, de numele Manastirii Petru Voda si al altor persoane implicate, fara nici un temei - cum ar fi numele parintelui Nicolae Tanase, care, de asemenea, nu a avut nici o legatura cu aceasta carte -, si sa-si retraga cartea de la vanzare, iar pe viitor sa fie mai atenta in cercetarea materialelor primite."
Teodor Danalache
-
Parintele Ioan Gutu
Publicat in : Parinti -
Sfaturi duhovnicesti - Arhimandritul Iachint Unciuleac
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Mitropolitul Andrei Saguna
Publicat in : Parinti -
Parintele John Anthony McGuckin
Publicat in : Parinti -
PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor
Publicat in : Parinti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.