Aspazia Otel Petrescu

Aspazia Otel Petrescu

Pe 23 ianuarie 2018 a trecut la cele vesnice Aspazia Otel Petrescu, fiica devotata a Bisericii Ortodoxe Romane, care a marturisit si aparat Ortodoxia cu pretul libertatii sale in timpul regimului comunist ateu.

Aspazia Otel Petrescu este una dintre romancele care au patimit in inchisorile comuniste, pentru credinta in Hristos si iubirea de neam. Nascuta in ziua de 9 decembrie 1923, in localitatea Cotul Ostritei, in Ucraina de astazi, marturisitoarea Aspazia a patimit vreme de patrusprezece ani, in inchisorile comuniste din Miercurea Ciuc, Mislea, Dumbraveni, Jilava, Botosani si Arad.

In urma indurarii multor suferinte, intr-un glas cu toti ceilalti marturisitori din temnitele comuniste, Aspazia Otel Petrescu afirma: "Noi l-am intalnit pe Hristos, viu si adevarat, in varful foamei, al setei, al frigului, al singuratatii si al terorii de nedescris."

Aspazia Otel Petrescu

Aspazia Otel Petrescu s-a nascut in ziua de 9 decembrie 1923, in localitatea Cotul Ostritei, nu departe de Cernauti, in judetul Noua Sulita, Ucraina. Parintii sai, Ioan si Maria, au primit de la Dumnezeu numai doi copii, anume Aspazia si Anatolie.

Dupa ce termina cursurile scolii primare, in localitatea Fantanele, tanara Aspazia se inscrie la un liceu din localitatea Balti. Dupa numai un trimestru insa, imbolnavindu-se, ea se intoarce acasa. Mai apoi, intre anii 1936-1940, tanara Aspazia urmeaza cursurile liceului ortodox de fete "Elena Doamna", din Cernauti.

Datorita framantarilor politice si sociale, ea isi va intrerupe studiile, pe care le va continua cu mai multe intreruperi. In data de 18 martie 1944, impreuna cu familia, Aspazia se refugiaza in tara, unde isi continua studiile la un liceu din Orastie. Mai apoi, intre anii 1944-1948, ea urmeaza cursurile Facultatii de Litere si Filosofie, din cadrul Universitatii "Babes Bolyai", din Cluj.

In vremea studentiei, Astazia va sustine o conferinta in cadrul "Fratiei Ortodoxe Romane Studentesti", avand ca tema "Iisus in poezia romana". Filosoful roman Lucian Blaga, care ii va fi si profesor, ii va aprecia mult talentul literar, drept pentru care o va si incuraja sa scrie in continuare.

Mai apoi, intre anii 1946-1948, tanara Aspazia lucreaza ca dactilografa, in cadrul "Centrului de Studii Transilvane", aflat pe atunci sub conducerea academicianului Silviu Dragomir. In data de 9 iulie 1948, cu numai cateva zile mai inainte de a sustine ultimele examene, studenta Aspazia Otel Petrescu este arestata de securisti.

Ca multi altii din vremea ei, pe cand era inca in liceul "Elena Doamna", din Cernauti, tanara Aspazia intrase in randul femeilor legionare, adunate in miscarea "Cetatuia". Pentru aceasta perioada, Aspazia este condamnata de Securitate la zece ani de temnita grea, in inchisorile din Mislea, Dumbraveni si Miercurea Ciuc.

In anul 1958, cu putin mai inainte de a fi eliberata, condamnata politic Aspazia Otel Petrescu primeste o noua condamnare, de patru ani. Astfel, intre anii 1958-1962, ea va trece iarasi prin inchisorile comuniste din Mislea, Jilava, Botosani si Arad. Dupa eliberare, Aspazia se stabileste in orasul Roman, unde foarte greu reuseste sa se angajeze ca dactilografa.

In anul 1964, ea se va casatori cu Ilie Alexandru Petrescu, ramas vaduv la acea data. Impreuna cu acesta, ea ii va creste pe cei doi copii ramasi fara mama. Rand pe rand, cei de aproape ai Aspaziei vor trece si ei la cele vesnice. Astfel, in anul 1977 ii moare mama, in anul 1987 ii moare sotul, iar in anul 1998 ii moare fratele, Anatolie.

Dupa anul 1989, marturisitoarea Aspazia Otel Petrescu participa la aproape toate comemorarile martirilor si mucenicilor din temnitele comuniste. Alaturi de alte femei de seama, Aspazia este organizatoarea Paraclisului de la Inchisoarea Mislea, fosta manastire ortodoxa de maici. Paraclisul, sfintit in ziua de 12 noiembrie 1994, este locul cel mai de seama unde sunt pomenite tinerele si femeile (condamnate politic) care au patimit in inchisorile comuniste.

Aspazia Otel Petrescu si-a insemnat memoriile in urmatoarele volume: "Strigat-am catre Tine, Doamne..." (2000), "Adusu-mi-am aminte" (2007) si "Cu Hristos in celula". In anul 2007, scriitoarea Aspazia Otel Petrescu primeste premiul Fundatiei Culturale "Lucian Blaga" pentru creatie literara (proza scurta), in cadrul "Festivalului international Lucian Blaga".

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2018

Vizualizari: 15589

Voteaza:

Aspazia Otel Petrescu 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Cristian ParvuPostat la 2012-11-06 21:58

    Doamne Ajuta! Ma uitam la traseul sfintelor noastre manastiri de la Catedrala Patriarhala si pana la Brasov. Ce putine manastiri avem. Ar trebui in fiecare localitate sa avem o sfanta manastire unde sa ne rugam.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact