Cununia de aur, iubire si recunostinta

Cununia de aur, iubire si recunostinta

Exista obiceiul ca, dupa 25 de ani de impreuna vietuire, sotii care au primit Sfanta Taina a Cununiei sa aniverseze asa-numita "cununie de argint”, iar dupa 50 de ani "cununia de aur”, sau dupa 75 de ani - o situatie destul de rara - "cununia de diamant sau de platina”.

De multe ori insa, acestia se reduc la a marca aceste momente doar intr-un cadru restrans, in sanul familiei, cu toate ca exista si o randuiala liturgica in acest sens, menita celebrarii lor in Biserica.

Din nestiinta sau din alte motive sotii nu mai merg la biserica pentru a cere preotului savarsirea acestei slujbe de binecuvantare. Astfel, evenimentul nu numai ca se abate intrucatva de la adevarata semnificatie, dar pierde adesea si din adevarata bucurie.

Cea mai dureroasa este situatia cand evenimentul are caracter formal, sotilor lipsindu-le sentimentul recunostintei fata de Dumnezeu. Acesta aniversare nu trebuie sa reprezinte doar o reuniune de familie, ci se cere a fi, mai intai de toate, un prilej de "intalnire cu Dumnezeu”, un prilej de recunostinta pentru toate binefacerile primite de la El.

Cununia de aur - slujba de multumire

Inca de la inceput, trebuie subliniat faptul ca acesta randuiala nu are caracter de Sfanta Taina, precum Taina Cununiei, ci reprezinta o slujba de multumire, ce poate fi savarsita oricand, la cererea credinciosilor, nu doar la anumite termene, si pe care Biserica a adaptat-o in cazul acestor anivesari ale Cununiei.

Dupa modelul Sfintei Taine a Cununiei, sotul si sotia sunt asistati si acum de doi nasi, daca este posibil chiar de cei care le-au fost alaturi si la primirea Tainei, in tinerete.

Ca particularitate a acestei randuieli amintim ectenia speciala de multumire:  "Pentru binefacerile care au fost asupra robilor lui Dumnezeu (N), in timpul celor 25 (respectiv 50 sau 75) de ani de impreuna-vietuire, Domnului sa ne rugam.”

De asemenea, in cadrul acestei slujbe, se binecuvanteaza verighetele de argint sau aur, care se asaza pe mainile mirilor, alaturi de cele pe care le-au primit initial. Aceste inele, dupa ce se face cu ele semnul Sfintei Cruci pe Sfanta Evanghelie, sunt puse in degetele inelare ale mirilor, cu formula: "Se binecuvinteaza robul lui Dumenzeu (N), cu roaba lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin (de trei ori).

Punerea inelelor se obisnuieste a se face inainte de rostirea Rugaciunii de multumire de la sfarsitul slujbei, nasii schimbandu-le ca si la logodna.

Nu se folosesc insa in cadrul slujbei cununiile, paharul cu vin si painea si nici nu se inconjoara masa cu cantarea troparelor respective din Taina Cununiei.

Momentul savarsirii unei astfel de slujbe este emotionant pentru toti cei care participa, indeosebi pentru soti si pentru copiii si nepotii acestora. Prin savarsirea Cununiei de argint sau de aur in Biserica este recunoscut inca o data ajutorul pe care Dumnezeu l-a oferit si il ofera celor doi, binecuvantandu-i cu ani multi de impreuna vietuire, spre bucuria celor din jur.

Spuneam la inceput ca sotii nu trebuie sa fie lipsiti de recunostinta. Acest indemn il primesc toti mirii, inca de la "inceput de drum", prin Apostolul citit la Sfanta Taina a Cununiei: "Fratilor, multumiti totdeauna pentru toate, intru numele Domnului nostru Iisus Hristos, lui Dumnezeu si Tatal.” (Efes. V, 20)

Taina Casatoriei ni se infatiseaza astfel si ca taina a recunostintei, mai ales a sotilor fata de Dumnezeu si a unuia fata de celalalt. Cununia se cere a fi un prilej de multumire continua, dupa chipul Bisericii care aduce neincetat "euharistie” (multumire) in fiecare Sfanta Liturghie lui Dumnezeu.

De aceea, numai prin prisma relatiei personale cu Dumnezeu,  Biserica indrazneste a fagadui mirilor  "batraneti fericite".

Sunt frumoase si emotionante toate aceste aniversari, dar sunt si cu adevarat ziditoare, numai in masura in care suntem constienti de faptul ca aceasta crestere gradata (argint, aur, platina) nu trimite atat la trecerea anilor (25, 50, 75), cat la cresterea neincetata in virtute, in iubire si recunostinta. Nu trecerea anilor, ci prezenta lui Dumnezeu confera valoare si trainicie casniciei si vietii noastre.
.
Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

15 Mai 2012

Vizualizari: 21917

Voteaza:

Cununia de aur, iubire si recunostinta 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact