
38 vietuitori, viata de obste
Hram: Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii, Sfintii Martiri Brancoveni
Acces: DN1, E68, Fagaras, com. Voila, ramificatie DL com. Sambata de Sus (13 km);
Staret: arhim. Ilarion Urs
Cazare: 250 locuri
Adresa: com. Sambata de Sus, 507266, jud. Brasov
Manastirea Brancoveanu de la Sambata de sus este una din cele mai cunoascute asezaminte monahale din tara noastra. Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii, care i-a crescut prestigiul si a diversificat mult obiectivele de interes duhovnicesc, cultural si turistic.
Cladirile adapostesc pe latura nordica noua biserica, cu hramul Sfintii Martiri Brancoveni, turnul-clopotnita, staretia si chilii, iar pe cea sudica, trapeza, chilii, casa domneasca, biblioteca si muzeul.
Muzeul detine un valoros patrimoniu: colectia de carte veche, documente si manuscrise, colectiile de arta bisericeasca (iconografie, vesminte liturgice, obiecte de cult), cea numismatica si de etnografie. In afara incintei, in imediata apropiere, Mitropolitul Antonie Plamadeala a ridicat Academia Sambata - spiritualitate, cultura, arta, stiinta (inaugurata in 2005), cladire impunatoare, avand sala de conferinte, trapeza si numeroase camere pentru cazare, centru international capabil sa gazduiasca simpozioane, conferinte, cursuri, tabere si alte activitati religios-culturale.
Mai multe informatii despre Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus.