
Biserica aduce lauda, slava si multumire lui Dumnezeu printr-o serie de slujbe care se savarsesc in fiecare zi in manastiri si de sarbatori in unele biserici de enorie. Aceste slujbe sunt cunoscute sub denumirea de “cele sapte Laude”.
Laudele biserici sunt:
- Vecernia (slujba de seara)
- Pavercenita (rugaciunea de dupa cina sau dinainte de culcare)
- Miezonoptica (rugaciunea de la miezul noptii)
- Utrenia
- Ceasurile in numar de patru (I, II, III, IV) – rugaciunea de la inceputul celor patru sferturi ale zilei.
Sunt sapte sau opt Laude bisericesti?
Utrenia si Ceasul I sunt socotite o singura Lauda, dar avem in total opt laude. Ceasul I se citeste mereu dupa Utrenie, inainte de otpustul acesteia.
Laudele bisericesti – temeiuri biblice
In psalmul LIV, 19 se spune “Seara si dimineata si la amiaza ma voi ruga si voi striga si El va auzi glasul meu” avem temei pentru Vecernie, Utrenie si Ceasuri.
In psalmul VI, 6 avem temei pentru Pavecernita: “Spala-voi in toate noptile mele patul meu, cu lacrimile mele voi uda asternutul meu”, iar in psalmul CXVIII, 62 pentru Miezonoptica: “In miezul noptii m-am sculat sa Te slavesc, pentru judecatile Tale cele drepte”.
Impartirea Laudelor bisericesti
Slujbele dintr-o zi liturgica se impart in trei grupe, formate fiecare din cate trei slujbe:
- grupa I – Ceasul al noulea, Vecernia, Pavecernita;
- grupa a II a – Miezonoptica, Utrenia si Ceasul intai;
- grupa a III a – Ceasul al treilea, Ceasul al saselea si Liturghia sau Obednita – atunci cand nu se face Liturghie.
Generalizarea tuturor celor sapte Laude in canonul oficial al cartilor de slujba nu s-a facut dintr-o data peste tot. Definitivarea si uniformizarea randuielii de slujba a celor sapte Laude, a fost realizata prin tiparirea Ceaslovului, incepand cu editiile slave de la sfarsitul secolului XV (Cracovia 1491 si Venetia 1493) si cea greaca de la inceputul secolului XVI (Venetia 1509).
Randuiala din prezent a Laudelor bisericesti este rodul unei evolutii dinamice, la care au contribuit personalitatile, centrele, curentele teologice din perioada bizantina.
Cele Sapte Laude simbolizeaza sapte mari evenimente din viata Mantuitorului
"Vecernia simbolizeaza momentul pogorarii Mantuitorului de pe cruce si punerea Lui in mormant nou, de care Iosif si Nicodim, dar si momentul sfant al Cinei celei de Taina.
Pavecernita simbolizeaza tanguirea Maicii Domnului, cand a plans dupa ce Mantuitorul a fost pus in mormant.
Miezonoptica - simbolizeaza momentul rugaciunii Mantuitorului in gradina Ghetsimani.
Utrenia este timpul cand L-au prins pe Mantuitorul in gradina Ghetsimani, Iuda cu cei o mie de ostasi cu sulitele. L-a prins pe Mantuitorul, zicand: „Bucura-Te, Invatatorule“, si L-a sarutat.
Deci Utrenia reda episodul in care Mantuitorul a fost prins in gradina Ghetsimani si cand toti Apostolii L-au parasit si au fugit, iar El a ramas singur in mainile celor fara de lege.
Ceasul intai este momentul cand L-au dus pe Hristos la Ana si la Caiafa, dupa ce L-au prins, tot atunci dupa miezul noptii, catre ziua, cand L-au dus la divan.
Ceasul al treilea simbolizeaza atat momentul condamnarii la moarte a Domnului, cat si pogorarea Sfantului Duh in chip de limbi de foc peste Sfintii Apostoli. Mantuitorul le-a spus Apostolilor: "De trebuinta este sa Ma duc Eu; ca daca Eu nu Ma duc, nu va veni Mangaietorul la voi, pe care Eu Il voi trimite de la Tatal. Deci stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de Sus.“
Ceasul al saselea corespunde cu momentul rastignirii Mantuitorului pe crucea de pe Golgota, intre cei doi talhari.
Ceasul al noualea este a cincea lauda a Bisericii si simbolizeaza momentul infricosat in care Mantuitorul isi da duhul pe cruce, cand a zis: „Savarsitu-s-a! Doamne, in mainile Tale imi dau duhul Meu“. Hristos a venit sa-l innoiasca pe Adam; Hristos, noul Adam. Ca pentru un pacat a intrat moartea in lume prin Adam, si pentru pacat s-a biruit pacatul prin Iisus Hristos. „Nu lasa, Doamne, omenirea! Nu lasa zidirea Ta cu care sunt imbracat Eu acum, si care o sfintesc pe cruce si o jertfesc si Ma aduc jertfa pentru toate vremurile, pentru tot neamul omenesc, ca sa rascumpar firea omeneasca!“, spune una dintre cantarile Ceasului.” (Parintele Ilie Cleopa)
Andrei Ion
-
Miezonoptica
Publicat in : Slujbele de seara -
Litia
Publicat in : Slujbele de seara -
Vecernia
Publicat in : Slujbele de seara -
Utrenia
Publicat in : Slujbele de seara
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.