
Hristos Pantocrator este o icoana cu doua fete, aflata in prezent in Muzeul Bizantin din Veria, Grecia. Aceasta icoana a apartinut Bisericii Sfintilor Teodori din Veria.
Icoana II infatiseaza in ambele fete pe Hristos in tipul Pantocratorului, ca bust si din fata, tinand in mana stanga Sfanta Evanghelie si binecuvantand cu mana dreapta.
Termen grecesc, Pantokrator (ό παντοκράτωρ), insemnand "Atottiitorul” apare de nenumarate ori in versiunea elina a Vechiului Testament si de noua ori in Noul Testament. Din punct de vedere doctrinar, aceasta formula este inclusa in Simbolul Credintei - Crezul niceoconstantinopolitan. In formula de inceput a crezului se afirma: "Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul (Pantocrator)..." Desi acest tip iconografic este reprezentat mai ales sub cupola bisericii, acesta este intalnit si in icoane portabile.
Prima fata a icoanei poarta inscriptia IC XC, in timp ce fata a doua: "Cel ce este. Deisis al roabei lui Dumnezeu Doukena in anul 1656".
In partea mai veche, ce dateaza din ultimul sfert al secolului al XV-lea, Hristos poarta o mantie de culoare albastra-verzui inchisa. Chipul Lui este modelat pe un fond pregatitor de culoare cafenie-verde si castanie deschisa la partile goale ale fetei. In castaniu este amestecat un rosu care se vede mai ales in partea de jos a obrajilor, in marginile fruntii, la nas si la buze, in vreme ce niste serii de linii albe in colturile ochilor lumineaza chipul.
Acest mod de lucru ne aminteste de anumite lucrari din ultimul sfert al secolului al XV-lea, precum sunt icoana portabila a "Sfintilor Teodori" din Biserica cu acelasi nume din Veria si icoanele sfintilor Guria, Samona si Avidou din Muzeul Bizantin din Veria si Biserica Preasfintei Fecioare "Grabnica-ascultatoare", unde insa culoarea pregatitoare este mai dulce si obrajii si suprafetele mai largi ale fetei mai trandafirii. Este vorba probabil de lucrari ale aceluiasi pictor. De aceea, asezarea icoanei la sfarsitul secolului al XV-lea este aproape sigura, ceea ce este intarit si de faptul ca biserica din care provine poarta un strat de pictura din aceeasi perioada.
In cea de a doua fata, ofranda a unei oarecare Doukena, Hristos poarta un nimb cu cruce bogat inflorat cu inscriptia: "O ON = Cel ce este". Poarta o mantie cu diferite amanunte aurite si un vesmant de culoare albastru inchisa cu cute dese si stramte. Este pictat pe un fond in doua registre cromatice. Alcatuirea figurii se afla neobisnuit de aproape de lucrari de la mijlocul secolului al XVII-lea, precum "Pantocratorul" din icoana cu doua fete din Biserica Sfantului Gheorghe din Veria, dar si "Hristos Pantocrator" si "Preasfanta Fecioara Calauzitoarea", amandoua din Biserica Bunei Vestiri din Veria.
Radu Alexandru
-
Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos
Publicat in : Acatiste -
Policandrul
Publicat in : Viata liturgica -
Biserica din Emba - Panagia Chryseleousa
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.