Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.10.2009, 11:04:35
pacatoasa's Avatar
pacatoasa pacatoasa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.07.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Cine ma ajuta si pe mine sa inteleg cum sta treaba cu articolul?

De multe ori am citit teoria, insa atunci cand il folosesc nu mai sunt sigura. De exemplu: Spatiul de implementare al proiectului.
Sau
Spatiul de implementare a proiectului.

Sa fie corect "al" deoarece substantivul spatiu este articulat cu art. hot!?

Singura fericire pe care o ai vine de la cea pe care o dai (Eduard Pailleron)

Last edited by pacatoasa; 19.10.2009 at 11:07:02.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2009, 11:18:47
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de pacatoasa Vezi mesajul

De multe ori am citit teoria, insa atunci cand il folosesc nu mai sunt sigura. De exemplu: Spatiul de implementare al proiectului.
Sau

Aici nu este vorba doar de problema articolului, ci si de acordul lui in genitiv.

Daca in enuntul tau vrei sa insisti pe ideea ca este important spatiul, atunci faci acordul cu substantivul "spatiul". In cazul acesta corecta este prima varianta: "Spatiul de implementare al proiectului."

Daca, dimpotriva, ideea de implementare este cea pe care vrei s-o reliefezi, atunci realizezi acordul cu acest substantiv si corect este "Spatiul de implementare a proiectului."

Articolul in genitiv te ajuta astfel sa-ti clarifici, intr-un context, spre ce se orienteaza mesajul pe care vrei sa-l transmiti.

Succes!
Reply With Quote
Vechi 19.10.2009, 11:21:19
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:

Sau

Articolul posesiv se acorda cu obiectul posedat.
al - masc sing
a - fem sg
ai - masc pl
ale - fem pl

Exemple:
necazul mare al femeii (al pentru ca necazul este obiectul posedat, 'femeia are un necaz', si este masc sg)
casa mare a femeii (a pt ca casa este obiectul posedat, si este fem sg)
etc

Articolul posesiv nu se foloseste decat cand este despartit de articolul hotarat dinainte prin alt cuvant - nu poate aparea in tangenta directa cu el:

Necazul femeii, un necaz al femeii
casa femeii, o casa a femeii

In exemplul tau, spatiul este obbviectul posedat, deci corect este al. Implementarea, la fem, depinde de 'spatiu', nu este ea insasi obiectul posedat.
Articolul hotarat joaca un rol doar in aparitia sau disparitia articolului posesiv al, a, ai, ale , daca apare langa el.
Vechi 19.10.2009, 11:22:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Are drepotate si Lapetitemoc, daca pui accent pe implementare este corect si 'a'.
Vechi 19.10.2009, 12:39:01
pacatoasa's Avatar
pacatoasa pacatoasa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.07.2007
Implicit

Va multumesc frumos! Referitor la exemplu dat, am vazut scris si cu a si cu al si nu stiam care forma este corecta, desi imi suna bine cu al. Oricum trebuie sa studiez mai multe probleme de limba, dar uneori, desi citesc uit.

Ufff mi-a venit sa intru in pamant de rusine cand cineva m-a corectat ca spuneam in loc de repecusiuni cu "r "inainte de "s" repercursiuni.

Alte greseli pe care le observ la cunoscutii mei( bine ca si eu gresesc mult) sunt:
- in loc de deja spun deaja;
- celalant in loc de celalalt;
- tranverseaza in loc de traverseaza.

Singura fericire pe care o ai vine de la cea pe care o dai (Eduard Pailleron)
Reply With Quote
Vechi 19.10.2009, 13:28:47
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit

Citat:
Alte greseli pe care le observ la cunoscutii mei( bine ca si eu gresesc mult) sunt:
- in loc de deja spun deaja;
- celalant in loc de celalalt;
- tranverseaza in loc de traverseaza.
Astea sunt erori grave de limba si scot in evidenta ca persoanele respective au lipsit de la lectiile de la scoala, pe de o parte, iar pe de alta parte nu s-au deranjat in viata lor sa deschida un manual de gramatica.

Dar tu nu-ti fa griji... Ai pus o problema ce dovedeste ca-ti pasa si ai formulat-o intr-o maniera clara, ceea ce dovedeste ca te preocupa. Esti cu multi pasi inaintea celor care fac greselile de care aminteai!

Succes in toate!
Reply With Quote
Vechi 19.10.2009, 15:17:38
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Articolul posesiv se acorda cu obiectul posedat.
al - masc sing
a - fem sg
ai - masc pl
ale - fem pl

Exemple:
necazul mare al femeii (al pentru ca necazul este obiectul posedat, 'femeia are un necaz', si este masc sg)
casa mare a femeii (a pt ca casa este obiectul posedat, si este fem sg)
etc

Articolul posesiv nu se foloseste decat cand este despartit de articolul hotarat dinainte prin alt cuvant - nu poate aparea in tangenta directa cu el:

Necazul femeii, un necaz al femeii
casa femeii, o casa a femeii

In exemplul tau, spatiul este obbviectul posedat, deci corect este al. Implementarea, la fem, depinde de 'spatiu', nu este ea insasi obiectul posedat.
Articolul hotarat joaca un rol doar in aparitia sau disparitia articolului posesiv al, a, ai, ale , daca apare langa el.
Mai demult, George Pruteanu (Dumnezeu sa-l odihneasca) a tinut o emisiune de 5 minute despre problema acordului la toate genurile si numerele intre doua substantive prin articolul posesiv si cuvantul "care" - care... nu mai stiu din ce categorie gramaticala face parte. Cel mai bine intelegem prin exemple:

tata al carui fiu
tata a carui fiica
mama al carei fiu
mama a carei fiica

parinti al caror fiu
parinti a caror fiica
parinti ai caror fii
parinti ale caror fiice

Stiu ca se greseste constant la acest aspect gramatical si e bine de revizuit exprimarea pe viitor, dupa constiinta fiecaruia.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2009, 21:40:15
Bastet's Avatar
Bastet Bastet is offline
Member

Data înregistrării: 17.10.2009
Implicit

Bietul Pruteanu!

Eh, dacă mai aveți neliniști de-astea ortografice și gramaticale, aruncați un ochi și pe saitul doamnei Diacritica.

Are multe articole utile.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2009, 21:48:02
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Acestea sunt detaliii nesemnificatiiiive aici pe un forum ortodox.

Cum ramine cu batrina murdara pe picioare analfabeta insa curata la suflet amintita de un filozof crestin?
Conform unora ar trebui sanctionata si data afara de pe acest forum scrobit.

Au fost sfinti care odata participind la o Liturghie au observat rugaciuni care se inaltau la cer sub forma de raze de lumina din partea unor batrine pe care lumea nu dadea nici doi bani(analfabete, tacute, murdare, ciudate)

Nu zic ca corectitudinea in scriere n-ar fi importanta insa concurenta asta in cine este mai destept aici nu isi are locul

Poftiti va rog pe forumuri de limba si literatura si faceti valuri acolo astfel mai creati un pic de miscare a ghetarului.

Multi dintre noi cautam povestiri si sfaturi de suflet nu de corectitudine gramaticala privita cu rigurozitate frantuzita..si aceea falsa deoarece realitatea este cu totul alta si in Franta...cunoastem!

VA ROG DIN SUFLET cei avizati si care nu stiti sa scrieti sa IGNORATI
COMPLET pe cei care va admonesteaza si continuati sa scrieti asa CUM STITI! ..si fiti siguri ca mai exista si altfel de profesori in lume care va accepta asa cum sunteti
Eu unul va iubesc oricum!
Bravo Andrei! Întodeauna mi-a plăcut de tine.
Am corectat și eu pe câte cineva și regret mult ( mai ales că și eu greșesc adeseori! )
Reply With Quote
Vechi 20.10.2009, 00:02:18
Miha-anca
Guest

Implicit Acest topic este un semn de dragoste fata de aproapele

... caci se inscrie, conf. Pr. Arsenie Boca, printre faptele milosteniei sufletesti: a invata pe cel nestiutor. (din "Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul si diavolul, pg.70)

Curatenia sufleteasca si ortografia nu se exclud una pe alta; pot convietui f bine.
In cazul de mai sus, Tutea ii arata intr-un mod f plastic celui automultumit de acumularile sale intelectuale, dar lipsit de credinta, ca legatura cu Dumnezeu este absolut necesara oricarui individ pentru a se ridica la nivel de om.

In relatiile interumane insa, e nevoie de o oarecare cultura, pentru a nu decade in ochii semenilor, iar cea mai simpla forma de cultura, cat si dovada de respect fata de sine, este scrierea corecta.

O greseala pe care am remercat-o f des: a-ti fost; a-ti facut...

Corect este ati fost, ati facut, caci "ati" este forma la prezent a verbului "a avea" la persoana a 2. plural; deci : eu am/ tu ai/ el,ea a/ noi am/voi ati fost;ei au fost

-ti este forma neaccentuata a pronumelui personal, care la dativ persoana 2. singular are trei forme: tie, iti, -ti
Tie iti dau; sa-ti dau tie.
Deci, cand -ti poate fi inlocuit cu tie, se scrie cu liniuta; altfel este verb la persoana a doua plural (voi) si se scrie intr-un cuvant.
Reply With Quote
Răspunde