![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
`Iubitor de invatatura si inzestrat pentru carte, Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, apoi din Bizant, mergand pana si la Atena, cea mai inalta scoala din timpul sau, unde a intalnit pe Sfantul Grigorie de Nazians, cu care a legat o stransa si sfanta prietenie.
Deci nu a fost la Alexandria si Antiohia ci la Atena (principalul centru al culturii pagâne în sec. 4) unde a învatat la scoala elina. ` Am zis eu undeva ca Vasile a fost la Antiohia sau Alexandria? Tu spuneai ca nu existau centre de invatamant teologic in vremea aia... Eu am zis ca erau...la Antiohia si Alexandria (scolile catehetice)... si mai erau si pe la Edesa, in Siria etc. Oricum, despre influneta scolii antiohiene asupra lui Ioan si Vasile, sau a celei alexandrine asupra lui Chiril, stiu destul de multi... |
|
|||
|
|||
![]()
`Una e sa auzi, alta sa întelegi. Dar nu ma referam la mine.`
Ca sa intelegi, trebuie mai intai sa auzi... Daca nu auzi, nu ai CE sa intelegi... |
|
|||
|
|||
![]()
`Aceea era probabil cea mai stralucita din punct de vedere al stiintelor pe acea vreme (secolul 9 daca nu ma însel) si totusi nivelul cunostintelor corespundea claselor primare dintr-o scoala actuala.
Cât despre manastirile occidentale, raspândite mai ales o data cu renasterea carolingiana, stiinta era si mai înapoiata. ` Probabil, citim surse diferite... eu stiu cu totul altceva despre sistemul de invatamant din Bizant, insa daca tu crezi ca in scola primara se invata drept, dialectica, filosofie, teologie... e dreptul tau |
|
|||
|
|||
![]()
`Nu am zis asa ceva. E foarte bine sa urmezi Facultatea de Teologie, dar e mult mai bine sa te rogi`
Am zis eu ca nu ar fi mai bine..? Noi aici vorbeam despre faptul ca ar fi bine ca si ieromonahii sa urmeze cursurile unor facultati de teologie... |
|
|||
|
|||
![]()
`Fiindca un calugar cauta viata retrasa. `
Un calugar cauta mantuirea. Tu vrei sa ma convingi ca este rau ca un calugar sa faca Facultatea de Teologie, pt. ca evident nu crezi ca ar fi bine pt. el si pt. cei cu care intra in contact. In cel mai bun caz, crezi ca este inutil... Istoria te contrazice... prin exemplele pe care le ofera. Binenteles ca tot ce scriu eu se izbeste ca de un zid, fiindca nu poti accepta pur si simplu faptul ca altcineva ar putea avea dreptate. Eu iti spun ca stiu astfel de cazuri si ca fac cinste, tu imi spui ca nu e asa... de parca ai stii aceleasi cazuri ca si mine, ca sa ai dreptul minim de a nega ceea ce zic eu... Nu inteleg ce ti se pare imposibil ca un calugar sa faca o Facultate de teologie la FF si apoi sa stea toata viata in manastire sau unde vrea el in fundul muntelui... Insa, binenteles, ca tu stii mai bine decat cei care incurajeaza sistemul asta, de la ierarhi pana la profesorii universitari...Deci ce pot sa zic... |
|
|||
|
|||
![]()
Nu inteleg ce ti se pare imposibil ca un calugar sa faca o Facultate de teologie la FF si apoi sa stea toata viata in manastire sau unde vrea el in fundul muntelui...
In momentul cind incepe cineva sa generalizeze cind spune: calugarul trebuie sa... cred ca discutia o ia automat pe aratura. Cred ca UNOR calugari le-ar prinde mai bine sa se duca in...lume o perioada si sa faca studiile teologice iar ALTII NU, Facultatea i-ar sminti, Dumnezeu stie...,stim cu totii ca se mai intimpla..., si deci ar devenii Duhovnici mai buni, din nou POATE, daca ar invata, cum frumos a spus Traditie, din PRACTICA si DIN AUZITE(in sens bun) de la alti Duhovnici traind in mediu minastiresc. |
|
|||
|
|||
![]()
Oricum, cred sincer ca nu are rost sa mai continuam discutia. Cred ca autonomia gandirii tale nu exista in ceea ce priveste problema ecumenismului. Eu nu am zis ca ar fi un lucru extraordinar, daca ai fi atent la ce vreau sa zic, insa mi se pare o dovada crasa de ignoranta sa pleci in construirea unor convingeri de la niste premise artificiale, fara fond, si fara nici o urma de documentare. Daca ii zicea Consiliul Ecumenic al Bisericii - nu te deranja , pt. ca nu aveai Biserici la plural, sa inteleg..
Poate CEB se refera la `biserici` ca locasuri de cult, sau la biserici locale.... DE UNDE STII DACA NU AI CITIT NIMIC OFICIAL DIN CE SUSTINE CONSILIUL ASTA? Pur si simplu... Ai auzit acolo de `ecumenism`... Gata. A fost suficient... este de rau. Poate ca CEB spune ca viitorul ecumenismului este ca toata lumea sa treaca la Ortodoxie... De unde poti stii daca nu esti informat deloc? Daca nu ai citit tu ce spun prostii aia acolo... Abia apoi, poti spune... `Da, am citit cateva rapoarte, cateva rezumate ale discutiilor si am observat cutare si cutare aberatie. CEB este un lucru rau`. Este ca si cum vad o carte al carei titlu este `Eros` si nu o citec pt. ca brusc devin convins ca este o carte erotica... Insa cartea respectiva vb. despre `eros` in filosofie sau `erosul crestin`... Nu m-am pripit cu afirmatia? Nu am gresit? Nu am vb. fara sa stiu despre ce este vorba...? Citeste intai cartea, si apoi convinge-te ca este o carte erotica... Cerceteaza, cauta...informeaza-te. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cozia, hai sa te pun la curent... Vb. aici despre faptul ca ar fi bine ca ieromonahi sa aiba studii de specialitate, un Seminar, o facultate ceva... Dupa cum sigur stii, nu toti calugarii sunt ieromonahi... De asemenea, `ar fi bine` nu este o sintagma care sa exprime obligativitate, ci `ar fi de preferat`. Insa, chiar daca ar exprima o obligativitate, tot nu vad unde ar fi problema... Daca respectivul se sminteste, f. bine... inseamna ca nu avea toate aptitudinile pt. a fi preot. Canonic vorbind, orice candidat la preotie trebuie sa intruneasca anuimite conditii. Vedeti ce spun canoanele cu privire la asta.... Apoi discutam... Intre conditiile alea se numara si pregatirea teologica... Sa nu incepeti cu abureli ca pregatirea teologica nu presupune scoli de specialitate, ca nu le inghit...fiindca nu au nici un fel de acoperire logica, istorica, tot ce vreti voi. |
|
|||
|
|||
![]()
Probabil, citim surse diferite... eu stiu cu totul altceva despre sistemul de invatamant din Bizant, insa daca tu crezi ca in scola primara se invata drept, dialectica, filosofie, teologie... e dreptul tau
Depinde la ce perioada te referi. În antichitate, adica înainte de închiderea scolilor eline de catre Sf. Iustinian (în primul rând a celor din Atena) într-adevar se studiau acele domenii. Apoi a urmat o perioada tulbure si o data cu renasterea macedoneana, în sec. 9, a reaparut gustul pentru cultura antica, dar nu pâna acolo încât sa se studieze organizat respectivele domenii. Si nu uita ca vorbeam de manastiri iar manastirile din Bizant erau totusi centre ascetice, imaginea calugarului care studiaza pe Aristotel corespunde evului mediu occidental, care a nascut si monstrul scolasticismului. Tu vrei sa ma convingi ca este rau ca un calugar sa faca Facultatea de Teologie, pt. ca evident nu crezi ca ar fi bine pt. el si pt. cei cu care intra in contact. In cel mai bun caz, crezi ca este inutil... Istoria te contrazice... prin exemplele pe care le ofera. Binenteles ca tot ce scriu eu se izbeste ca de un zid, fiindca nu poti accepta pur si simplu faptul ca altcineva ar putea avea dreptate. Eu iti spun ca stiu astfel de cazuri si ca fac cinste, tu imi spui ca nu e asa. Facultatea de Teologie pentru capatarea harului Preotiei la preotii mireni e menita sa le dea acestora pregatirea pe care calugarii se presupune ca o dobândesc datorita mediului desi modului de viata din manastire. |
|
|||
|
|||
![]()
`Depinde la ce perioada te referi. În antichitate, adica înainte de închiderea scolilor eline de catre Sf. Iustinian (în primul rând a celor din Atena) într-adevar se studiau acele domenii.`
Eu ma refer atat la perioada sec. `de aur`, cat si ce a sec. 8-9. Ma refer la perioada lui Vasile si Ioan (a parintilor antiohieni - cunoscut termenul?), dar si a lui Simeon Noul Teolog sau Teodor Studitul. Eu eram ferm convins ca despre perioadele astea vorbim...desi uite ce ziceai tu mai sus despre Studion: ``Aceea era probabil cea mai stralucita din punct de vedere al stiintelor pe acea vreme (secolul 9 daca nu ma însel) si totusi nivelul cunostintelor corespundea claselor primare dintr-o scoala actuala.`... MA rog... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ecumenism? | BogdanF2 | Generalitati | 150 | 21.12.2014 21:06:04 |
Ecumenism | Tartaruga | Biserici Protestante | 230 | 04.12.2012 01:46:41 |
Ecumenism | ancah | Biserica Ortodoxa Romana | 206 | 31.05.2010 03:51:19 |
ecumenism | alexandra | Generalitati | 15 | 20.04.2008 16:10:49 |
Ecumenism | Noesis | Generalitati | 13 | 17.07.2007 09:35:57 |
|