Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.01.2011, 21:59:58
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Și acum să o aduc din condei ca să revin la subiect: dorința de a fi una cu celălalt, atracția și dorința de unire conjugală, face parte din prima categorie și nu din a doua: deci, nu poate fi considerată păcat și nici consecință a păcatului. Înainte de Cădere, și nu după, Dumnezeu a poruncit primilor noștri părinți: "creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul". Pentru aceasta, El i-a făcut să se iubească unul pe altul și să dorească să fie un singur trup.
E adevarat, Dumnezeu le-a spus oamenilor inainte de caderea lor in pacat : cresteti si va inmultiti!. Insa, dupa ce au pacatuit s-a schimbat modul inmultirii lor. Aceasta e viziunea ortodoxa.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2011, 22:05:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Insa, dupa ce au pacatuit s-a schimbat modul inmultirii lor. Aceasta e viziunea ortodoxa.
Și cum era, potrivit viziunii ortodoxe, modul înmulțirii lor înainte de Cădere ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.01.2011, 22:51:53
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Și cum era, potrivit viziunii ortodoxe, modul înmulțirii lor înainte de Cădere ?
Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca oamenii s-ar fi inmultit prin facere, ca Adam, nu prin nastere, introdusa in lume dupa caderea in pacat. Sfantul Ioan Gura de Aur admitea posibilitatea inmultirii oamenilor prin cuvant, daca nu pacatuiau. Iar Sfantul Grigorie de Nyssa afirma ca oamenii s-ar fi putut inmulti ca ingerii.

Last edited by George.m; 20.01.2011 at 23:19:01.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2011, 09:05:56
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca oamenii s-ar fi inmultit prin facere, ca Adam, nu prin nastere, introdusa in lume dupa caderea in pacat. Sfantul Ioan Gura de Aur admitea posibilitatea inmultirii oamenilor prin cuvant, daca nu pacatuiau. Iar Sfantul Grigorie de Nyssa afirma ca oamenii s-ar fi putut inmulti ca ingerii.
X admite, Y afirma ...
Problema este ca pana la izgonirea lui Adam din Rai nu s-au inmultit, desi traditia afirma ca ei au stat destul de mult acolo.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2011, 09:49:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
X admite, Y afirma ...
Problema este ca pana la izgonirea lui Adam din Rai nu s-au inmultit, desi traditia afirma ca ei au stat destul de mult acolo.
Din cate stiu eu, traditia afirma ca au stat foarte putin in rai inainte de cadere.
Erau inca imaturi.

Dar sunt de acord ca ceea ce spune unul sau altul din Parinti sunt totusi speculatii. Si tot din ce spun ei, reiese ca exista mai multe posibilitati, deci, din nou: nu exista consens, nu exista dogma in aceasta priviinta. Ar fi si greu, pentru ceea ce ar fi putut sa fie.
Vechi 21.01.2011, 09:59:35
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Din cate stiu eu, traditia afirma ca au stat foarte putin in rai inainte de cadere.
Erau inca imaturi.

Dar sunt de acord ca ceea ce spune unul sau altul din Parinti sunt totusi speculatii. Si tot din ce spun ei, reiese ca exista mai multe posibilitati, deci, din nou: nu exista consens, nu exista dogma in aceasta priviinta. Ar fi si greu, pentru ceea ce ar fi putut sa fie.
Pai hotarativa! Au stat foarte mult sau foarte putin?!
S-a spus tocmai ca au stat foarte mult in Rai, spunandu-se ca cei 7000-10000 de ani "de la facerea Lumii", sunt de fapt de la izgonirea lui Adam din Rai.
Asta pentru a se da o explicatie pentru transformarile geologice prin care trecut Pamantul si despre care stiinta spune ca a durat sute de milioane de ani. Ma refer la ruperea ultimului supercontinent Pangeea acum 250 milioane de ani.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2011, 10:17:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
S-a spus tocmai ca au stat foarte mult in Rai, spunandu-se ca cei 7000-10000 de ani "de la facerea Lumii", sunt de fapt de la izgonirea lui Adam din Rai.
Asta pentru a se da o explicatie pentru transformarile geologice prin care trecut Pamantul si despre care stiinta spune ca a durat sute de milioane de ani. Ma refer la ruperea ultimului supercontinent Pangeea acum 250 milioane de ani.
Din ce am citit eu se spune ca au stat foarte putin in Rai, chiar ca u cazut in aceeasi zi in care au fost creati.
Nu trebuie sa se dea o explicatie la ceea ce spun unii oameni de stiinta, acelea cu evolutionismul sunt mituri antice redescoperite de iluministi si facute sa para stiinta de unii oamnei de stiinta. Am dat cateva explicatii si link-uri despre datarile radiometrice. Precum si faptul ca alte datari spun ca pamantul e mult mai tanar.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2011, 10:37:07
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Din ce am citit eu se spune ca au stat foarte putin in Rai, chiar ca u cazut in aceeasi zi in care au fost creati.
Nu trebuie sa se dea o explicatie la ceea ce spun unii oameni de stiinta, acelea cu evolutionismul sunt mituri antice redescoperite de iluministi si facute sa para stiinta de unii oamnei de stiinta. Am dat cateva explicatii si link-uri despre datarile radiometrice. Precum si faptul ca alte datari spun ca pamantul e mult mai tanar.
Mituri zici?!
Miturile sunt cele care nu au dovezi. Ori teoriile stiintifice cam au.
Ca nu le-ai citit tu, este alta treaba.
Nu zic ca datarile radiometrice sunt bune sau ca nu pot fi luate in seama.
Dar de ce le luati in seama atunci cand datele lor va convin?

Cat de tanar este pamantul, conform acestor descoperiri?
Reply With Quote
Vechi 21.01.2011, 12:20:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Mituri zici?!
Miturile sunt cele care nu au dovezi. Ori teoriile stiintifice cam au.
Ca nu le-ai citit tu, este alta treaba.
Nu zic ca datarile radiometrice sunt bune sau ca nu pot fi luate in seama.
Dar de ce le luati in seama atunci cand datele lor va convin?

Cat de tanar este pamantul, conform acestor descoperiri?
Discutia este cam in afara topicului, asa ca am dat raspunsul aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...269#post326269
Reply With Quote
Vechi 21.01.2011, 16:30:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Nu e vorba sa ne hotaram noi. Eu am scris un lucru pe care il stiu de la p. Staniloae, care daca nu ma insel citeaza din sf. Parinti - care la randul lor 'speculeaza' despre acest lucru. Daca a fost asa sau nu, nu conbteaza asa de mult, pana la urma. Important este ca a avut loc caderea, nu cand exact.
Ne departeaza de la topicul discutiei noastre de altfel..

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Logodna si casatoria in viziunea bisericii ortodoxe coste vlad Despre Biserica Ortodoxa in general 6 22.08.2011 22:19:47
Familia si planificarea familiala Silviu Damse Intrebari utilizatori 1 27.09.2010 10:55:16
Ortodoxia "satanica" in viziunea neo-protestantilor danyel Secte si culte 34 29.03.2009 20:08:36
o problema familiala viviana Generalitati 23 30.12.2007 17:17:48
Planificarea familiala Mihai-g Generalitati 109 08.06.2007 02:08:50