Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.12.2009, 02:17:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
O fi ignoranță crasă în imaginația ta, însă ignorarea faptului că evreii nu erau păgâni, te-a condus la afișarea acelor versete precum tapetarea peretelui cu nuci.
Superficialitatea cu care tratezi cuvantul Scripturii ar fi scuzabila daca n-ar fi dublata de o cel putin la fel de mare aroganta.

In primul rand, nu te-ai obosit sa urmaresti contextul discutiei, in care citatul respectiv a fost adus intr-o discutie in care era vorba de Cain.

In al doilea rand, pasajul in cauza se refera la cei care nu au primit Legea, asta include si pe evrei inainte de a primi Legea, dupa iesirea din Egipt.

Citat:
Se umple doar cu imaginație ortodoxă, nu? Aici nu vă mai convine să faceți uz de "Sfânta Tradiție", deși poruncile și legile lui Dumnezeu au fost transmise oral din tată în fiu, de la Adam până la Avraam...
Aceeasi observatie ca mai sus, nici nu te obosesti sa urmaresti firul discutiei, dar te simti obligat sa arunci cu bolovanu' in balta.
Daca ai sa reusesti pana la urma sa urmaresti discutia, ai sa vezi ca ceea ce am aratat eu exista exclusiv in Sf. Scriptura.

Apelul la traditie in acest caz, il fac adventistii, care apeleaza la deloc-sfanta traditie a pretinsei profetese EGW, care pune in Scriptura lucruri care nu exista pentru a iesi pasienta cu Sabatul (cum s-ar mai deosebi altfel adventistii de restul neoprotestantilor?)

N-ai decat sa arati cu Scriptura (dar nu cu presupuneri pe marginea ei) ca vreun om ar fi tinut Sabatul inainte de iesirea din Egipt.

Last edited by AlinB; 27.12.2009 at 02:27:54.
Vechi 27.12.2009, 15:50:09
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Superficialitatea cu care tratezi cuvantul Scripturii ar fi scuzabila daca n-ar fi dublata de o cel putin la fel de mare aroganta.

In primul rand, nu te-ai obosit sa urmaresti contextul discutiei, in care citatul respectiv a fost adus intr-o discutie in care era vorba de Cain.
Contextul la care m-am referit erau cele două versete din Romani postate inoportun. Acestea nu se referă nici la evrei, nici măcar la Cain. Atât evreii , cât și Cain cunoșteau voința lui Dumnezeu și aveau noțiunile Legii Lui chiar dacă nu o aveau într-o formă scrisă.

Citat:
In al doilea rand, pasajul in cauza se refera la cei care nu au primit Legea, asta include si pe evrei inainte de a primi Legea, dupa iesirea din Egipt.
Trebuie să faci diferență între Legea scrisă pe piatră, Legea transmisă oral din tată în fiu în vremea patriarhilor, și Legea scrisă în conștiința tuturor oamenilor (recte conștiința păgânilor la care se referă pasajul).

Că Dumnezeu nu ar fi transmis Legea (voința Sa, principiile Lui morale) până la momentul Sinai, este o prejudecată ortodoxă ce vine în întâmpinarea lepădării poruncii a IV-a din Decalog acesta fiind privită ca "jidovească" și legată exclusiv de Exod. Ciudat cum celelalte 9 (sau mai precis 8) nu se bucură de același "tratament" din partea ortodocșilor.

Citat:
Apelul la traditie in acest caz, il fac adventistii, care apeleaza la deloc-sfanta traditie a pretinsei profetese EGW, care pune in Scriptura lucruri care nu exista pentru a iesi pasienta cu Sabatul
Eu nu am făcut apel la EGW, ci chiar la "tradiția" din epoca patriarhală. Este lipsit de logică a-ți imagina niște oameni sfinți ai lui Dumnezeu pe linia Adam-Avraam-Moise care să transmită din tată în fiu doar informații despre creșterea caprelor și țesutul hainelor pestrițe, lăsând laoparte tot ce ține de credință și închinare. Iar Sabatul are legătură cu ambele.

Citat:
N-ai decat sa arati cu Scriptura (dar nu cu presupuneri pe marginea ei) ca vreun om ar fi tinut Sabatul inainte de iesirea din Egipt.
Cu Scriptura am arătat cum un Dumnezeu a ținut Sabatul înainte de Exod, și un Om-Dumnezeu a ținut Sabatul în primul secol creștin. Arată-mi același lucru despre duminică pentru a mă convinge.
Vechi 27.12.2009, 18:25:15
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Contextul la care m-am referit erau cele două versete din Romani postate inoportun. Acestea nu se referă nici la evrei, nici măcar la Cain. Atât evreii , cât și Cain cunoșteau voința lui Dumnezeu și aveau noțiunile Legii Lui chiar dacă nu o aveau într-o formă scrisă.

Trebuie să faci diferență între Legea scrisă pe piatră, Legea transmisă oral din tată în fiu în vremea patriarhilor, și Legea scrisă în conștiința tuturor oamenilor (recte conștiința păgânilor la care se referă pasajul).

Că Dumnezeu nu ar fi transmis Legea (voința Sa, principiile Lui morale) până la momentul Sinai, este o prejudecată ortodoxă ce vine în întâmpinarea lepădării poruncii a IV-a din Decalog acesta fiind privită ca "jidovească" și legată exclusiv de Exod. Ciudat cum celelalte 9 (sau mai precis 8) nu se bucură de același "tratament" din partea ortodocșilor.

Eu nu am făcut apel la EGW, ci chiar la "tradiția" din epoca patriarhală. Este lipsit de logică a-ți imagina niște oameni sfinți ai lui Dumnezeu pe linia Adam-Avraam-Moise care să transmită din tată în fiu doar informații despre creșterea caprelor și țesutul hainelor pestrițe, lăsând laoparte tot ce ține de credință și închinare. Iar Sabatul are legătură cu ambele.

Cu Scriptura am arătat cum un Dumnezeu a ținut Sabatul înainte de Exod, și un Om-Dumnezeu a ținut Sabatul în primul secol creștin. Arată-mi același lucru despre duminică pentru a mă convinge.
Nu a fost data nici o Lege pana la Moise.Cain la fel ca altii din VT au fost judecati dupa constiinta si fara lege.Si Pavel vorbeste si zice "cei care au pierit fara lege, fara lege vor fi judecati"
Vechi 27.12.2009, 18:36:08
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:

Nu a existat nici o tinere de Sabat inainte de Exod, iar Hristos si Apostolii nu au tinut sambata ci au dezlegat-o.Sa faci afirmatia ca "Dumnezeu a tinut sambata" inseamna sa Il subminezi pe Dumnezeu in fata unei "zile" si arata inca o data ca habar nu aveti ce inseama odihna si Sabatul, si ca idolatrizati o zi.
Vechi 28.12.2009, 03:56:13
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Nu a existat nici o tinere de Sabat inainte de Exod, iar Hristos si Apostolii nu au tinut sambata ci au dezlegat-o.Sa faci afirmatia ca "Dumnezeu a tinut sambata" inseamna sa Il subminezi pe Dumnezeu in fata unei "zile" si arata inca o data ca habar nu aveti ce inseama odihna si Sabatul, si ca idolatrizati o zi.
Până să postezi atâtea platitudini, mai bine ne explicai ce înseamnă că Dumnezeu S-a odihnit, a binecuvântat și a sfințit sabatul, toate aceste acțiuni într-un singur verset: Geneza 2,3.
Vechi 28.12.2009, 10:19:20
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Până să postezi atâtea platitudini, mai bine ne explicai ce înseamnă că Dumnezeu S-a odihnit, a binecuvântat și a sfințit sabatul, toate aceste acțiuni într-un singur verset: Geneza 2,3.
Ratacesti necunoscand Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu.
Vechi 28.12.2009, 10:36:35
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Implicit

Citat:
Ratacesti necunoscand Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu.
Scriptura zice textual: Dumnezeu S-a odihnit, a binecuvântat și a sfințit sabatul. Unde e rătăcirea?
Vechi 28.12.2009, 11:46:10
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Scriptura zice textual: Dumnezeu S-a odihnit, a binecuvântat și a sfințit sabatul. Unde e rătăcirea?
Nu zice ca a facut asta Sabatului, cuvantul care se traduce ca Sabat de acolo este verbul "a incetat" sau "a terminat" Dumnezeu creatia.Ratacirea e aici , ca litera ucide si Duhul este cel care da viata.
Vechi 28.12.2009, 12:11:17
Banned

Implicit

Citat:
Nu zice ca a facut asta Sabatului, cuvantul care se traduce ca Sabat de acolo este verbul "a incetat" sau "a terminat" Dumnezeu creatia.Ratacirea e aici , ca litera ucide si Duhul este cel care da viata.
Rătăcirea vine din necunoașterea Scripturii, iar Scriptura (Gen.2,3) zice că Dumnezeu a sfințit și binecuvântat ziua a șaptea, deci a făcut aceasta zilei a șaptea. Catolici, ortodocși, protestanți și neoprotestanți - toți recunosc că ziua a șaptea este sâmbăta. Asta e problema...
Vechi 28.12.2009, 14:05:13
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Rătăcirea vine din necunoașterea Scripturii, iar Scriptura (Gen.2,3) zice că Dumnezeu a sfințit și binecuvântat ziua a șaptea, deci a făcut aceasta zilei a șaptea. Catolici, ortodocși, protestanți și neoprotestanți - toți recunosc că ziua a șaptea este sâmbăta. Asta e problema...
Versetul din Geneza 2 incepe prin a ne spune ca Dumnezeu a terminat opera creatiei.Ziua a saptea din Geneza reprezinta desavarsirea creatiei,si se refera la Odihna Spirituala a lui Dumnezeu care nu s-a sfarsit nici azi si nici nu se va sfarsi vreodata, reprezinta "ziua desavarsita, sfanta toata" , adica Imparatia Cerului, Raiul lui Dumnezeu.Iar ca odihna lui Dumnezeu e vesnica si nici odihna nu trebuie sa se inteleaga literal, poti vedea in Evrei in care Pavel aminteste despre ziua a saptea din Geneza si despre Odihna lui Dumnezeu si vorbeste de ea ca existand in continuare , ca nu s-a terminat atunci si vorbeste de cei care au intrat si cei care nu au intrat in aceasta odihna si cei care vor intra si cei care nu vor intra.Nu numai atat dar Pavel si vorbeste de o alta zi hotarata de Dumnezeu ca sa intram in odihna Lui.Aceasta este ziua lui Iisus Hristos prin care si cei drepti odinioara(dreptii vechiului testament) au ajuns la Odihna.Si Iisus Hristos este cel care a adus Odihna tuturor, prin Invierea Sa din morti.A desfiintat orice domnie si orice stapanire care era asupra noastra.Deci nici aceia care tineau sambata si erau sub Vechiul Testament nu au intrat in Odihna, pana nu a venit Hristos ca sa ii duca la odihna, si sa-i pasca pe ei.Ca si ei dreptii VT asteptau ziua asta in care vor intra in Odihna Edenului, cu bucurie au asteptat sa vada aceasta zi si s-au bucurat de ea, iar sambata lor era o prefigurare a duminicii , iar umbra acestei odihna si a veacului in care am intrat acum era prin Odihna si Sarbatoarea Corturilor.Toate erau umbre ale acestei zile desavarsite, ziua pe care Domnul a facut-o.Ca si cei ce au tinut sambata nu au ajuns la odihna pana cand nu a venit Hristos sa-i duca.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12