Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.04.2010, 14:24:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdani Vezi mesajul
Dupa noul proiect de lege a invatamantului, aprobat in sedinta de guvern, materia religie este scoasa, de facto.

"B) La art. 17.
(1) Copiilor apartinând cultelor recunoscute, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(3) La cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar."

Din punct de vedere juridic cele doua paragrafe se anuleaza reciproc, ceea ce da materiei religie un statut incert, la latitudinea conducerii scolii, ploii, vantului..... Se pare ca paragraful 3 a fost introdus pe ultima suta de metri.

P.S: Oricum, era previzibila miscarea.
Eu nu vad nici o anulare.
Este vorba de categorii diferite si in felul acesta se astupa si gura ateilor care zic ca lor nu li se ofera nimic echivalent pentru orele de religie.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:29:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Nu tot ce se "proiecteaza" in creier e si corect sau adevarat.

Metoda stiintifica tocmai de-aia a fost dezvoltata. Ea este cea care testeaza ideile nascute in creier, si numai dupa ce sunt validate sunt declarate valabile din punct de vedere stiintific.
Si daca nu este capabila sa valideze unele din ele? Se declara invalide pana la dezvoltarea ulterioara a stiintei?
In orice caz, nu cred ca stiinta are asemenea pretentii care i le pun ateii in carca.

Citat:
Toate religiile au adepti care trec prin "experiente" religioase, si respectivii le vad ca pe dovezi ale existentei zeului lor. Sa inteleg ca toti zeii aia exista, sau e mai probabil ca avem de a face cu diferite stari mentale autoinduse, si etichetate in functie de apartenenta religioasa a celui care le experimenteaza?
Depinde.
Daca esti ateu si mai "usor" de cap, poti ajunge la concluzia generala si fara discernamant ca toate acele impresii sunt false.

Daca esti mai putin comod si inclinat sa gandesti mai mult, poti sa accepti ideea ca s-ar putea ca macar unele sa fie adevarate. Care ar fi si de ce, asta necesita chiar si mai multa gandire si osteneala.

Dar se stie ca nu sta in firea ateului asa ceva, el e mai comod de felul lui si prefera sa impinga stiinta in fata sa-i sustina ideile. Desi stiinta nu face asa ceva.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:32:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Bine ai zis "la ora actuala"
Nu stim ce ne rezerva viitorul
Nu cred ca ai sa traiesti suficient ca sa vezi asa ceva.
Daca ai dileme teologice ele trebuie rezolvate altfel, intr-un orizont de timp mult mai apropiat.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:38:08
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu cred ca ai sa traiesti suficient ca sa vezi asa ceva.
Daca ai dileme teologice ele trebuie rezolvate altfel, intr-un orizont de timp mult mai apropiat.
Multumesc pentru sfat. Dar nu mai am dileme teologice.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:41:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
La ora actuala noi astia inteligenti nu sintem in stare sa cream nici macar un fulger, in schimb avem ignoranta de a presupune ca asa ceva poate apare pur si simplu la intimplare.
Cum iti suna?
Fals. Asa ceva se creeaza in laborator.
Si fulgerul nu denota inteligenta.
Asa ca analogia a picat pe alaturi.

Imi pare rau pentru tine, dar chestia cu materia organica care iese din borcanul cu scantei este veche.

Era prezentata de comunisti acum mai bine de jumatate de secol chipurile ca dovada ca viata n-are nevoie de un creator inteligent, desi din borcanul respectiv n-a iesit nimic care sa semene a viata.

Se pare ca in 50 ani lucrurile nu s-au mutat cine stie ce de la punctul respectiv.

Dar na, pentru cine vrea sa moara ateu, poate muri cu speranta asta, daca il ajuta sa ignore realitatea de aici.
Dar dincolo, nu va mai fi asa simplu.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:42:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Multumesc pentru sfat. Dar nu mai am dileme teologice.
Mi-am dat seama de ceva vreme. Dar ma rog, am zis sa-ti mai fac putin jocul..
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:43:36
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Mi-am dat seama de ceva vreme. Dar ma rog, am zis sa-ti mai fac putin jocul..
la ce joc de teferi?
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 14:46:05
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Fals. Asa ceva se creeaza in laborator.
Si fulgerul nu denota inteligenta.
Asa ca analogia a picat pe alaturi.
E vorba despre omul de acum 6.000 de ani
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 15:22:00
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Imi pare rau pentru tine, dar chestia cu materia organica care iese din borcanul cu scantei este veche.

Era prezentata de comunisti acum mai bine de jumatate de secol chipurile ca dovada ca viata n-are nevoie de un creator inteligent, desi din borcanul respectiv n-a iesit nimic care sa semene a viata.

Se pare ca in 50 ani lucrurile nu s-au mutat cine stie ce de la punctul respectiv.

Dar na, pentru cine vrea sa moara ateu, poate muri cu speranta asta, daca il ajuta sa ignore realitatea de aici.
Dar dincolo, nu va mai fi asa simplu.
Dupa tine, ce inseamna viata?
Reply With Quote
Vechi 19.04.2010, 17:16:12
Radu32 Radu32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Cluj-Napoca
Smile

Citat:
În prealabil postat de bogdani Vezi mesajul
Daca tot esti profesor de filosofie o sa predai edica si morala "comunitara".

P.S: Si, apropo, si in facultatile de teologie se preda edica si morala, daca nu stiai.
ca prof.de filosofie,demersul ar fi de a-i incuraja pe elevi,in a cerceta fenomenul religios si a se afilia unei biserici(ramanand la latitudinea lor, care...).Oricum, s-ar aduce argumente filosofice,pentru a combate ateismul,ceea ce ar fi mult mai eficient ,sa se faca din afara unei pozitii religioase partizane !
Iar elevul,beneficiind de rigoarea unei argumentari filosofice,rationale,venita din afara sistemului religios(banuit de atei ca fiind pro domo sua !) ar reusi sa devina un credincios cu baze solide,si cu convingeri clare de viata !!!

Insa, filosofia este urata de societatea noastra capitalista,mai ales de politicieni,deoarece prin inclinatia sa inspre critica filosofiei politice,nu ar face decat sa creeze cetateni mai responsabili politic, si nu mase de manevra ...ceea ce ar fi ultima dorinta a politicienilor romani !
Ei au nevoie de masele unei societati cat mai rudimentare la nivelul gandirii politice,si de asta au dat afara filosofia din scoala romaneasca !!!
Asa ca,noi ,filosofii am devenit...someri...si neiubiti de societatea romaneasca !!!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44