Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2011, 14:21:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Ceea ce m-a frapat in mod deosebit la descrierea pacatului stramosesc in ambele catehisme, atat cel catolic cat si cel ortodox, este urmatoarea asemanare:

127. Cum se mosteneste pacatul stramosesc?
Aceasta este o taina mare.
- Ortodocsii,

Totuși, transmiterea păcatului originar este un mister pe care nu-l putem înțelege pe deplin.
- catolicii.
Doresc sa discutam la nivel teologic dogmatic profund, pentru slava Adevarului si pentru a ne imbogatii cunostintele. Sfintii Parinti, Parintele Dumitru Staniloae explica foarte clar pacatul stramosesc si modul de transmitere.

Lasam catehismele care evident ca nu au valoare dogmatica. Am gasit si eu niste ineptii si elucubratii prin niste carti ortodoxe scrise de preoti sau calugari obscuri de am ramas cu gura cascata.
Vechi 10.05.2011, 14:26:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dumneavoastra ati raspuns, eu am raspuns raspunsului dumneavoastra.

Am aratat clar, fara urma de indoiala, ca citatele dumneavoastra se refereau la aprecierile personale, de natura generala, ale Sfantului Ioan despre importanta si sfintenia apostolilor, pe cand citatele mele se refera la talcuirea pe care o da Sfantul Ioan episodului din Evanghelie in care Hristos ii spune lui Petru: "Paste oitele mele".

Cu alte cuvinte, simplu si pe intelesul tuturor:

In citatele dumneavoastra, Sfantul Ioan spune: "Pavel e cel mai intelept (sau cel mai mare sau cel mai sfant) dintre apostoli",

iar in citatele mele Sfantul Ioan spune: "Hristos i-a incredintat lui Petru conducerea fratilor sai"

Daca sustineti ca au fost scoase din context, va rog sa sustineti aceasta acuzatie si sa prezentati intreg contextul. Dumneavoastra recunoasteti ca n-ati citit omilia, prin urmare nu vad pe ce va sustineti acuzatia, dar eu am dat link catre textul intreg al omiliei, in limba romana, in volum editat si tiparit de ortodocsi.
Si eu am mai raspus apoi de vreo patru ori. Dar o sa raspund si a sasea oara.
Sf. Petru si Pavel sunt numiti capeteniile Apostolilor (conducatorii, sefii).
Apoi Sf. Petru, Ioan si Iacov sunt cei dintai intre Apostoli, varful ucenicilor.
Despre Sf. Pavel: cârmaciul Bisericii[127], vasul alegerii, trâmbița cerească, călăuza miresii lui Hristos (adică a Bisericii)“[128].

Asadar chiar mai mult decat ce spune despre Sf. Petru.
Nu e o acuzatie, pentru ca dvs. ati luat aceste citate dintro sursa catolica, nu le-ai inventat dvs.
Eu am spus ca pe scribd nu se vad decat cateva omilii, dar am luat omiliile de pe newadvent: http://www.newadvent.org/fathers/240188.htm
De exemplu: "He was the chosen one of the Apostles, the mouth of the disciples, the leader of the band."
Am spus ca sunt scoase din context in sensul ca si despre alti Apostoli spune sfantul aceleasi lucruri, nu ca nu sunt in acea omilie.

P.S. Pastor al oilor e orice preot, ca urmare a transmiterii de la Apostoli.

Last edited by catalin2; 10.05.2011 at 14:28:59.
Vechi 10.05.2011, 14:34:37
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asadar chiar mai mult decat ce spune despre Sf. Petru.
Nu e o acuzatie, pentru ca dvs. ati luat aceste citate dintro sursa catolica, nu le-ai inventat dvs.
V-am spus deja de 5 ori ca le-am luat dintr-o sursa ortodoxa. Ma faceti mincinos in fata ?!

Citat:
Am spus ca sunt scoase din context in sensul ca si despre alti Apostoli spune sfantul aceleasi lucruri, nu ca nu sunt in acea omilie.
Cautati acum in toata opera Sfantului Ioan Gura de Aur si gasiti-mi un singur pasaj in care scrie despre alt apostol ca "HRISTOS I-A INCREDINTAT CONDUCEREA FRATILOR SAI"
Vechi 10.05.2011, 16:53:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Cautati acum in toata opera Sfantului Ioan Gura de Aur si gasiti-mi un singur pasaj in care scrie despre alt apostol ca "HRISTOS I-A INCREDINTAT CONDUCEREA FRATILOR SAI"
De fapt, ortodocșii de acum nu mai cred în ceea ce Sf Ioan Gură de Aur a crezut. Sfântul a crezut și a afirmat că "Hristos i-a încredințat conducerea fraților săi", dar ortodocșii nu cred acest lucru și afirmă contrariul. Deci, Bisericile ortodoxe mai au numai o parte din credința Sfinților Părinți.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 10.05.2011, 17:06:21
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
De fapt, ortodocșii de acum nu mai cred în ceea ce Sf Ioan Gură de Aur a crezut. Sfântul a crezut și a afirmat că "Hristos i-a încredințat conducerea fraților săi", dar ortodocșii nu cred acest lucru și afirmă contrariul. Deci, Bisericile ortodoxe mai au numai o parte din credința Sfinților Părinți.
Sunteti patetici incercand sa sustineti "primatul papal" argumente de genul acesta.
:)
Vechi 10.05.2011, 20:09:51
Senior Member

Implicit

Citat:
V-am spus deja de 5 ori ca le-am luat dintr-o sursa ortodoxa. Ma faceti mincinos in fata ?!

Nu va fac mincinos, eu am spus ca dvs. ati aflat mai intai despre aceste citate dintro sursa catolica si apoi probabil ati cautat si cartea. Iar eu am spus ca am incercat de vreo cateva ori sa deschid cartea de pe scribd dar apar doar primele omilii. Probabil e din cauza calculatorului meu, nu stiu. Dar oricum am gasit omilia pe newadvent, deci nu are importanta.

In legatura cu conducerea fratilor, v-am dat de vreo sase ori acele pasaje exact cu ceea ce ma intrebati. De cate ori sa le mai repet?
In cuvantul 32 la Sf. Matei ii numeste pe Petru si Ioan verhovnici ai Apostolilor.
In caz ca se pune intrebarea, verhovnic inseamna conducator. Asadar si pe Sf. Apostol Ioan il numeste conducatorul Apostolilor.

In "Despre rugaciune", cuvantul 2, ii numeste pe sf.Petru si Pavel capeteniile Apostolilor.

Dar cautati daca gasiti unde zice Sf. Ioan despre Sf. Petru cum zice despre sf. Pavel: ca este carmaciul Bisericii in "Cuvantare asupra celor doisprezece Apostoli"
Apoi il numeste pe Sf. Pavel "calauza miresii lui Hristos" in Omilie la cuvintele: Facă Dumnezeu ca să răbdați puțin
Vechi 10.05.2011, 20:13:44
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:

In legatura cu conducerea fratilor, v-am dat de vreo sase ori acele pasaje exact cu ceea ce ma intrebati. De cate ori sa le mai repet?
[/i]
Puteti sa nu le mai repetati, pentru ca niciunul nu spune acelasi lucru cu cel pe care l-am dat eu, si anume ca "HRISTOS I-A INCREDINTAT CONDUCEREA FRATILOR SAI"
Vechi 10.05.2011, 20:32:23
Senior Member

Implicit

In caz ca se continua dialogul, eu am dat un link catre cartea "Papalitatea schismatica" scrisa de Valdimir Guette, un cunoscut catolic trecut la ortodoxie. http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ca.htm#_ftn128
Acolo explica extrem de amanuntit, cu numeroase citate, faptul ca toate argumentatiile catolice despre primat sunt false, mai mult ca scrierile sfintilor sunt incompatibile existentei unui primat.

Despre "paste oile mele" Sf. Ioan spune in omiliile la SF. Matei, cuvantul 77, ca " Aceasta nu s-a zis numai apostolilor și episcopilor, scrie Sf. Gură de Aur, ci și fiecăruia din noi, oricât de mic ar fi el, care a fost însărcinat cu purtarea de grijă a turmei."

In cuvantul al treilea la Faptele Apostolilor Sf. Ioan spune: "Vedeți”, zice el, „cum Petru face totul în înțelegere cu ceilalți și nu hotărăște nimic din propria sa autoritate și din propria sa putere."

Sunt analizate si lucrarile celorlalti sfinti parinti invocati de catolici, episodul cu Sf. Ioan Gura de Aur si scrisorile catre apus (sf. se adreseaza mai multor episcopi in acelasi timp, printre care si episcopului Romei), disputa intre Sf. Stefan si Sf. Ciprian, etc. Nici eu nu am citit-o inca.
Vechi 10.05.2011, 20:42:21
Senior Member

Implicit

Citat:
Puteti sa nu le mai repetati, pentru ca niciunul nu spune acelasi lucru cu cel pe care l-am dat eu, si anume ca "HRISTOS I-A INCREDINTAT CONDUCEREA FRATILOR SAI"
Eu m-am obisnuit, cu dvs. trebuie repetat totul de cateva ori. Desi scrie negru pe alb dvs. o sa tot insistati pe cate un cuvant, cate o litera, doar o iesi altceva.
Sf. Ioan Gura de Aur spune "Hristos i-a incredintat..."
Sf. Ioan Gura de Aur spune ca Sf. Ioan, Sf. Pavel, Sf. Petru sunt conducatorii Apostolilor. Dvs. vreti sa spuneti ca Sf. Ioan Gura de Aur ar fi spus ca Sf. Ioan si Sf. Pavel ar fi luat si ei conducerea, desi Hristos i-a spus doar lui Sf. Petru? Un fel de puci, probabil.
E logic pentru orice om ca din moment ce spune si despre ceilalti doi Apostoli ca sunt conducatorii Apostolilor nu crede ca doar Sf. Petru este conducatorul.
Ca tot ati provocat discutia, o sa incerc sa dau citate intregi din carte.
Vechi 10.05.2011, 20:44:26
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:

iar in citatele mele Sfantul Ioan spune: "Hristos i-a incredintat lui Petru conducerea fratilor sai"
Nu am reusit sa deschid link-ul; de aceea va rog sa-mi spuneti la ce Omilie a Sf. Ioan Gura de Aur va referiti.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican