Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.07.2013, 11:49:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Poate nu stii, dar duminica cand se impartaseste cel mai des, nu se spovedeste.
Nu stiu in ce zona, la noi se spovedesc inainte. De fapt se impartasesc rar duminca cei maturi, mai mult copiii.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2013, 12:13:31
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu stiu in ce zona, la noi se spovedesc inainte. De fapt se impartasesc rar duminca cei maturi, mai mult copiii.
Parintele meu duhovnic spovedeste si duminica si sambata dimineata cand este randul d-lui ,la noi fiind doi preoti
Cei mai multi se spovedesc vineri seara si se impartasesc sambata sau duminica la sf.Liturghie ,bineinteles.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2013, 12:16:01
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Ieromonah, nu monah.
Totul se face cu ascultare de duhovnic. Daca duhovnicul spune unui om sa se impartaseasca saptamanal cu spovedanie saptamanala asa va face omul , daca altcineva este oprit de duhovnic o perioada de timp iarasi ascultare.
Asa este ,pana la urma duhovnicul raspunde .Nu cel care a facut ascultare.
De aceea este bine sa facem totul cu binecuvantare.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2013, 12:42:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Pentru asta se tine Sf. Liturghie, ca oamenii sa se impartaseasca - cat mai multi, toti daca s-ar putea, nu doar copii.

In ceea ce priveste spovedania duminica, este atat greu - preotul neputand aloca timp pentru asa ceva inainte de Sf. Liturghie, dar mi se pare ca exista si argumente canonice impotriva.
Vechi 24.07.2013, 12:43:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Asa este ,pana la urma duhovnicul raspunde .Nu cel care a facut ascultare.
De aceea este bine sa facem totul cu binecuvantare.
Depinde de situatie... sunt limite ale responsabilitatii dar si responsabilitati personale directe de ambele parti.
Vechi 24.07.2013, 12:44:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Te apropii de Hristos cand spune duhovnicul tau. Cu ascultare totul. Se poate ca duhovnicul sa spuna te impartasesti iar tu sa simti nu sunt vrednica, asta inseamna smerenie. Cand te apropii gandind ca te simti vrednica, te apropii cu mandrie.
Hristos a impartasit cel putin doi nevrednici..
Vechi 24.07.2013, 14:15:58
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pentru asta se tine Sf. Liturghie, ca oamenii sa se impartaseasca - cat mai multi, toti daca s-ar putea, nu doar copii.

In ceea ce priveste spovedania duminica, este atat greu - preotul neputand aloca timp pentru asa ceva inainte de Sf. Liturghie, dar mi se pare ca exista si argumente canonice impotriva.
La biserica unde merg eu slujesc mai multi preoti duminica.
In post parintele meu duhovnic spovedeste ,dar undeva in pronaos ,in o camaruta.Spovedeste pana la sfintirea darurilor de obicei si dupa slujba apoi ,daca mai raman nespovediti.
Pentru ca sunt foarte multi care vor sa se spovedeasca si sa nu ramana cineva nespovedit.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2013, 15:02:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
La biserica unde merg eu slujesc mai multi preoti duminica.
In post parintele meu duhovnic spovedeste ,dar undeva in pronaos ,in o camaruta.Spovedeste pana la sfintirea darurilor de obicei si dupa slujba apoi ,daca mai raman nespovediti.
Pentru ca sunt foarte multi care vor sa se spovedeasca si sa nu ramana cineva nespovedit.
Dar restul saptamanii nu spovedeste sau sunt asa multi in fiecare zi de dimineata pana seara incat raman si pe duminica?

Ideea e ca nu poti spovedi pe toti cei care urmeaza sa se impartaseasca in ziua respectiva, chiar in dimineata respectiva.

Am sa intreb daca exista canon care opreste spovedania duminica (sau o logica duhovniceasca) eu asa tin minte.
Vechi 24.07.2013, 15:17:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dar restul saptamanii nu spovedeste sau sunt asa multi in fiecare zi de dimineata pana seara incat raman si pe duminica?
Ideea e ca nu poti spovedi pe toti cei care urmeaza sa se impartaseasca in ziua respectiva, chiar in dimineata respectiva.
Am sa intreb daca exista canon care opreste spovedania duminica (sau o logica duhovniceasca) eu asa tin minte.
Aici sunt trei preoti, miercurea si vinerea dimineata spovedesc si impartasesc. De aceea duminica mai rar sa fie cineva care se impartaseste, in afara de copii, iar cel ce o face se spovedeste chiar duminica dimineata.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2013, 16:17:45
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu știu să fie canon dar duhovnicul meu e împotriva acestei practici pe motiv că cel spovedit nu mai are când zice rugaciunile de dinaintea Sfintei Împărtășanii.
Reply With Quote
Răspunde