Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.03.2016, 15:37:14
crinrin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Daca dumneavoastra vreti sa le numiti favoruri- e parerea dumneavoastra! Si exact la fel se comporta si cu absolut toti ceilalti oameni- pe multi i-a ajutat tata, indiferent ce meserie au avut si indiferent unde lucrau (indiferent ca erau militieni, securisti, profesori, doctori, soferi, muncitori, etc. Sau inclusiv preoti- chiar si unii preoti veneau la depozit pentru a cumpara materiale de constructii pentru repararea unor biserici, mai ales din mediul rural).
Cat timp vei posta cu nonsalanta despre scumpii tai securisti, militieni ... si despre taticul, cred ca nu te vei supara daca vin si eu cu o nelamurire.

Tu vrei sa ne spui ca tati era un om de treaba, cand el se folosea de functia de sef depozit ca sa-si faca tot felul de relatii? Dar marfa din depozit nu trebuia sa ajunga, de fapt, in magazine?
Ca taticul tau au fost multi, stai linistit. Asa se face ca magazinele aveau mereu rafturile goale sau, cand se producea minunea sa se aduca ceva din depozite, lumea ajungea sa se calce efectiv in picioare.

Ce baieti buni au fost toti astia care, avand diverse produse pe mana, faceau ce voiau cu ele, "important era sa se faca planul"!

Tie chiar nu-ti este rusine?
Reply With Quote
Vechi 10.03.2016, 16:01:36
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit

Nu are de ce sa-mi fie rusine!

Sa va explic cum functiona sistemul comertului cooperatist, care era diferit de comertul de stat.

In primul rand, cooperatia de consum nu era proprietate de stat, ci era proprietate privata de grup (cooperatista).
Apoi Uniunea Judeteana a Cooperatiei de Consum (existenta in fiecare judet), aveea magazine cu precadere in mediul rural.

La nivelul judetului Vaslui, UJCC aveea 3 grupuri depozite- la Vaslui, Bârlad si Husi.

Fiecare grup depozite aveea arondate magazinele din satele si comunele din zona respectivului oras sau municipiu.

Marfa evident ca nu ramanea in depozitele din Vaslui, Bârlad sau Husi ci ajungea in magazinele din sate si comune.

Insa datorita faptului ca prin planul impus si prin contractari cu industria se putea obtine mai putina marfa decat cererea (prioritatea era atunci exportul), apareau situatiile când pentru a obtine o anumita marfa (mai ales la electrocasnice) trebuia sa astepti un timp.

Dar totusi unii sefi de grup depozite (cum a fost tata, dar si altii), reuseau sa contracteze un pic mai multa marfa decat planul. Insa pentru asta trebuiau sa-si creeze relatii apelând la mijloace mai specifice zonei.

Când te duceai la contractari, daca se afla ca vii de la Husi, seful serviciului comercial sau directorul unei fabrici, iti ziceau- Pai stiu ca acolo la Husi aveti un vin bun, stiu ca la Vaslui se face un coniac bun Vasconi, stiu ca aveti un IAS puternic la Husi, etc!

Mai conta cum stiai sa-ti creezi si sa-ti mentii o relatie de prietenie cu un astfel de director, cum te prezentai, cum vorbeai cu el, etc.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2016, 16:12:07
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
Sa va explic cum functiona sistemul comertului cooperatist.... etc.
Cred ca ai de spus chestii foarte interesante intru slavirea regimului comunist.
Dar respectiva activitate nu prea face obiectul acestui topic.

Nu are de ce sa-ti fie rusine sa deschizi un thread nou: "Beneficiile nestiute ale comertului cooperatist".
Reply With Quote
Vechi 10.03.2016, 16:18:11
crinrin
Guest

Implicit

Citat:
Stiam ca nu-ti este rusine, dar ma gandeam ca poate ti se face.

Dupa ce erau serviti preferential diversi indivizi, normal ca marfa, care oricum nu era in cantitati suficiente, nu prea mai ajungea si in magazine.

Last edited by crinrin; 14.03.2016 at 09:50:07.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2016, 16:27:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Uite că eu am. Și o spun. Și dacă copchilu' ăsta ar fi lângă mine când citesc inepțiile ce le scrie, mai că l-aș pocni.
Da, tu esti unul din aia care dupa '89 s-au procopsit cu pasaport si mai nou internet si facebook.

Nu toti au fost atat de norocosi.

INS: România, primul loc în UE privind rata sărăciei relative

http://www.agerpres.ro/economie/2015...ative-12-24-19
Vechi 10.03.2016, 16:30:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Uite că eu am. Și o spun. Și dacă copchilu' ăsta ar fi lângă mine când citesc inepțiile ce le scrie, mai că l-aș pocni.
Pocneste-l cand ai sa iesi la pensie si vezi ca n-are cine sa ti-o plateasca.
Vechi 10.03.2016, 16:31:43
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de crinrin Vezi mesajul
Stiam ca nu-ti este rusine, dar ma gandeam ca poate ti se face.
Prin ce minune?
Crezi ca rusinea pica din pom?
Nu, Crinrin, rusinea nu vine adhoc, asa gen hocus-pocus, in gandul omului. Rusinea se invata! Se deprinde de timpuriu, cu migala, intre oameni care au si ei "simtul" rusinii...
Rusinea vine cand ai repere morale sanatoase, cand ai oleaca de frica a lui Dumnezeu, cand simti ca ai lezat anumite valori din lumea delicata a frumusetii, a gingasiei etc.
Dar cand in tine nu s-a insamantat decat minciuna, si inca ti-a fost intarita cu exemple de "reusita", de unde sa iti vina rusinea? Cand modelul tau e un smecheras descurcaret care isi dispretuieste semenii, care vede in oameni doar instrumente sau obiecte bune de manevrat, cand pastorul tau e unul incantat de sine, sfatos si manipulator, de unde sa capeti "gustul" rusinii?

Nu-i cere omului imposibilul. E o victima, a unei vieti intregi, masluite de oameni care nu au avut in ei mai nimic veritabil omenesc. NImic nu a ramas nepervertit in astfel de oameni.

Fata de victime se cuvine sa avem mila. Si dispret, in cazul in care ei zac cu nesimtire in conditia de victima, glorificind raul inaintea propriei constiinte si inaintea semenilor lor.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2016, 16:41:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Nu stiu de ce incerci sa-l demonizezi pe tov. Florin.

Ma rog, e in natura oamenilor sa mearga spre extreme, ori sa demonizeze ori sa idolatrizeze.

Cand de fapt si la urma urmei fiecare sistem are partile lui bune si partile lui rele si fiecare om are doza lui de subiectivism atunci cand prezinta unele si uita de altele.

Si uneori e frustrant cand ceva care consideri net superior ca idelogie in practica unei tari da rezultate economice catastrofale.

E mult mai usor atunci sa demonizezi trecutul in masa pentru a da o doza de legitimitate daca nu suportabilitate, prezentului.

Dar e la fel de gresit ca si atunci cand scoti in fata doar aspecte pozitive din trecut ignorand altele care tin de demnitatea si libertatea omului.
Vechi 10.03.2016, 16:45:18
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Dintr-un interviu publicat in ziarul "Vocea Husului" din februarie 1991.

"La Grup depozite Husi stam de vorba cu domnul Onose Valerica, seful grupului, si cu doamna Dumitrascu Maria, contabila-sefa a cooperativei de consum Husi. Am aflat urmatoarele. UJCC Vaslui are 3 grupe de depozite- Vaslui, Barlad si Husi. Fondul de marfa este repartizat astfel: 50% la Vaslui, 30% la Barlad si 20% la Husi. Fondul de marfa intre cele 3 grupe de depozite se repartizeaza "echitabil", in functie de numarul consumatorilor ce sunt inclusi in una din grupe, dar nu de sadisfacerea integrala a cererii acestora. Putin am- putin iti dau. Ajunge- nu ajunge, te descurci, atata a fost planificat. Si planul "se realizeaza" caci din capul locului cererea a fost ciuntita de acest plan!

Domnul Onose Valerica, comerciant inimos si priceput, ne vorbeste chiar de realizari deosebite: planul de desfacere a marfurilor a fost depasit in 1990 cu 18 milioane lei.

Carentele pernicioase ale planului au fost partial inlaturate de domnul Onose, obligat fiind insa sa foloseasca "argumente si metode specifice zonei", care l-au "costat".
Reply With Quote
Vechi 10.03.2016, 16:48:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Tov. Florin, comentati va rog si aspecte cum ar fi, ca nu puteai parasi decat cu greu spre deloc tara, ca nu aveai voie sa comentezi vizavi de sistem?