Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.08.2010, 22:03:42
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mai Costel, dar chiar nu intelegi? Daca ne este rau fizic si avem dureri, nu putem avea nici liniste sufleteasca sa participam la slujba cum se cuvine.
Nu de situatii exceptionale vorbeam, ci de a participarea tuturor credinciosilor la Liturghie sezand pe scaun.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2010, 23:08:49
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

La Sfanta Liturghie trebuie sa stam in picioare.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 10:58:17
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Cred ca adevarul este undeva la mijloc, din moment ce bisericile bizantine au fost prevazute cu strane. Este adevarat ca in biserica trebuie sa stam cu precadere in picioare sau in genunchi, dar inca din vechime s-a tinut seama si de cei neputinciosi.

Cert este insa ca in Biserica Ortodoxa scaunele reprezinta exceptia, iar in cea Romano-Catolica regula.

Ca o paranteza, Tipicul Sfantului Sava, prevede ca in manastiri sa existe un "desteptator", monahul care ii trezea pe cei ce se aflau la chilie, dar si pe cei ce din prea multa osteneala, adormeau in timpul slujbelor. Trezirea nu se facea cu mustrare, ci in liniste.

Revenind la noi, important este sa ne vedem de ale noastre, sa ne ostenim fiecare dupa propria masura si ravna. Iar daca ni se pare ca fratele nostru sminteste prin tinuta sau atitudinea din biserica, sa-l indreptam cu "duhul blandetii".
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 11:04:58
bmd
Guest

Implicit Cu masura cu care masurati.....

Cei care inca mai pot sta in picioare vor ca nimeni sa nu stea jos, cei care nu pot sau nu vor vor sa aibe unde sa stea. Si unii si altii ii judeca pe cei care stau sau nu stau jos, desi ar putea sau nu ar putea
Ne judecam nu doar pe forum ci si in biserica in timpul Liturghiei pentru asta.De ce? Pentru ca in loc sa-l iubim pe cel de linga noi ca pe cea mai draga finta a noastra noi "concuram". Daca mama batrina sau (nu si ci sau) bolnava sau obosita a unuia care sta teapan in picioare ar sta jos linga el cu siguranta i-ar gasii scuze in sufletul lui si n-ar judeca-o. Dar un strain NU ARE SCUZE! Oricum privirea noastra röntgen vede toate articulatiile respectivului, cintareste starea lui psihica si fiziologica si ajunge la concluzia justa ca daca nu face ca noi E GRESIT!
Asa sintem noi, ne doare mai tare mintuirea celuilalt decit a noastra!
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 11:46:32
Banned

Implicit

Eu cel care vreau sa stau in picioare,nu am probleme cu cel care vrea sa stea jos.Insa cei care stau jos,au de gand sa faca din asta o regula.De ce? Probabil ca sa nu se i se vada neputinta,sa nu se smereasca,vrea ca si ceilalti sa fie ca el.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 11:57:32
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Implicit

Inca de la inceputurile bisericii oamenii aveau doua alternative in ceea ce priveste statul in biserica: in genunchi si in picioare. Adica doar asa ne putem raporta la Dumnezeu in timpul slujbelor ! Nu pe scaun ! Catolicii au fost primi care au introdus scaunele, tocami pt a creste confortul si disciplina...
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 13:09:49
Tsukino Tsukino is offline
Junior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Implicit

Eu am vazut mereu cum Biserica noastra doreste sa ma umileasca - tinandu-ma in picioare la slujbe - care sunt lungi - sau in genunchi , conditia fizica nu imi permite acest lucru. Am prieteni cu dizabilitati fizice si au fost tinuti la slujbe in aceleasi conditii ca si mine.
Ma mai umileste si cu alte ocazii, dar asta ar fi primul lucru care te izbeste cand intri intr-o biserica.
Oamenii se inghesuie si se calca in picioare, inevitabil obosesc, se foiesc, devin irascibil si incep sa se certe..pe cand slujbele catolicilor sunt inaltatoare. Oamenii stau ordonati, linistiti, gadindu-se doar la Dumnezeu si nu la dureri de picioare. Au unde sa isi puna cartea de rugaciuni, unde sa isi rezeme bastonul, umbrela, nu deranjeaza pe nimeni in jur.
Dar asta e doar parerea mea.

Oh wait, daca am participat la slujbe catolice sau am pus piciorul in catedrale am pacatuit?

Later edit: Primii crestini nici nu aveau biserici, erau persecutati de romani, urmariti si ucisi, astfel isi tineau slujbe in locuri ferite, adeseori mici. De ce sa ne raportam la lucruri total diferite?
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 13:15:20
Banned

Implicit

La Biserica nu mergi ca la teatru ,sa asisti la un spectacol si la sfarsit sa aplauzi.Eventual sa ai si o pauza,in care sa servesti ceva.
Catolicii transforma Liturghia in teatru,insa noi participam,nu vizionam un spectacol,si participarea inseamna si jerfa,daruire si implicare.
In Biserica ne rugam,si nu e cuviincios sa te rogi asezat pe scaun.
Si acasa cand te rogi,o faci in picioare sau in genunchi.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 13:49:08
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
La Biserica nu mergi ca la teatru ,sa asisti la un spectacol si la sfarsit sa aplauzi.Eventual sa ai si o pauza,in care sa servesti ceva.
Catolicii transforma Liturghia in teatru,insa noi participam,nu vizionam un spectacol,si participarea inseamna si jerfa,daruire si implicare.
In Biserica ne rugam,si nu e cuviincios sa te rogi asezat pe scaun.
Si acasa cand te rogi,o faci in picioare sau in genunchi.

Bine punctat! Cand nu se poate stie Dumnezeu ca nu se poate si e cu totul altceva, dar prin comoditate nu dobandim Raiul!
Reply With Quote
Vechi 03.08.2010, 14:30:41
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Banci sunt in bisericile ortodoxe,suficiente pentru cei batrani si cu probleme. Insa ceilalti de ce ar avea nevoie? Nu rezisti 2 ore in picioare? Nu merita Dumnezeu atata "efort"? In supermarketuri stati poate cu orele,la cozi ca sa va luati salariul sau pensia la fel,omul rabda in atatea si atatea situatii,insa numai cand e vorba de Dumnezeu incepe sa devina nemultumit. Plus ca sunt momente in timpul Sfintei Liturghii in care se ingenuncheaza. Daca ar fi banci ca la catolici cum ar face crestinii lucrul asta? Sau nu ati vazut sute de credinciosi stand toti in genunchi intr-o biserica? Plus ca daca ar fi banci ar fi un numar limitat de locuri,ceea ce iarasi mi se pare absurd. Pana la urma biserica e loc de rugaciune,de apropiere si comunicare cu Dumnezeu. Gandul trebuie sa stea numai la Dumnezeu,nu la banci si alte lucruri lumesti. Mie personal mi s-ar parea absurd sa fie ca la catolici. Ar sta toti asa comozi,pe unii i-ar lua somnul,altii ar incepe sa se creada la bar... cafeaua le-ar mai lipsi. Asa cum timp de 2000 de ani s-a putut sta fara banci si s-au mantuit oameni si asa,la fel putem sta si noi.

Si sa va mai spun un lucru: eu nici in genunchi nu ma simt vrednic sa stau in fata lui Dumnezeu sau cu capul ridicat,oare ar fi mai mare atitudinea mea daca as sta in fata Lui ca la bar?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
Cu credinta la raspantie - cata nevoie avem de biserica si preot? sophia Biserica Ortodoxa Romana 95 05.09.2012 21:13:29
S.O.S ptr cei care au credite la banci , noua ordonanta annajanette Generalitati 7 01.07.2010 04:41:02
Cum fac bani marile banci internationale pe spinarea prostimii (World Stupid People) razvan_m Generalitati 36 13.07.2009 22:41:16