![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
După mintea dumneavoastră, atunci când a început uniația în Transilvania românii ortodocși trebuiau să tacă din gură și să accepte hotărârile TRĂDĂTORULUI Atanasie și ale celorlalți TRĂDĂTORI ai Ortodoxiei, pentru privileghiomurile lor bănești și materiale? Ei bine, n-au făcut-o, domnule Ioan Cezar, n-au făcut ascultare de niște TRĂDĂTORI!! În Biserica Ortodoxă, în cazul în care nu știați, credincioșii au responsabilitatea păstrării credinței și a Bisericii și în același timp au responsabilitatea, ca "organe" ale Trupului Mistic al lui Christos, de a se îngriji de alte "organe" ale aceluiași Trup în virtutea comuniunii și a sănătății. Nu se lasă totul pe spatele unora așa cum credeți dumneavoastră. Această propagandă cum că fiecare credincios trebuie să își vadă exclusiv de viața lui proprie este una contaminată de individualism, lipsă de iubire și responsabilitate, egoism, indiferentism și venin anti-ortodox. Sub masca grijii pentru ortodoxie se ascunde diavolul indiferentismului și al tolerării intolerabilului. Și asta pentru că dumneavoastră credeți și trăiți cu impresia falsă și anti-ortodoxă că numai unii, clericii, poartă responsabilitate pentru biserică. Și vedem unde s-a ajuns. Dar chiar în cartea Faptelor se vorbește la sinodul de la Ierusalim de prezența nu doar a apostolilor, și a preoților ci și a ... fraților. Și asta pentru că în creștinismul adevărat Biserica nu este o dictatură a clericilor. Sfântul Pavel vorbește foarte clar despre organicitatea Trupului lui Christos și despre grija pe care o poartă organele unele de celelalte. (Dacă în BOR a pierit iubirea și s-a instaurat nesimțirea și indiferentismul, dacă BOR a capotat de la a fi Biserică a lui Christos, spuneți, și adio biserică!) Iar dacă această responsabilitate implică și atitudine critică constructivă și întemeiată atunci ea este binevenită. Hiper-grija nejustificată de care îi acuzați pe unii este o chestie doar în mintea dumneavoastră și în sistemul dumneavoastră de concepții false și anti-ortodoxe. Cu astfel de mentalități manifestate de dumneavoastră, de Costel, de Andrușca și de mulți alți inși din biserică, a ajuns BOR în halul în care a ajuns. Aveți biserica și poporul, statul și economia, politica și societatea civilă pe care vi le meritați. Sunteți oaia neagră a Europei. Și mentalitatea voastră pseudo-ortodoxă, ne-ortodoxă și anti-ortodoxă este cea care este în mare măsură responsabilă de HALUL în care au ajuns să arate românii ortodocși. Mergeți în continuare și pupați icoanele că poate vă pică ceva din cer. Dar încetați să mai faceți această propagandă anti-ortodoxă și în defavoarea adevăratelor interese și meniri ale Bisericii Ortodoxe. Nu vă mai prefaceți că sunteți adevărații apărători ai Ortodoxiei. |
|
|||
|
|||
![]()
Îmi voi atrage și eu critica acerbă a lui Decebal, alăturându-mă mesajului lui Ioan Cezar și afirmând că și eu cred că primul pas pentru curățirea și îndreptarea vieții noastre este să ne luptăm cu patimile care ne stăpânesc. Primul pas este să începem cu noi, nu să îi acuzăm pe alții. Suntem chemați să ne rugăm pentru semeni și pentru cei care ne conduc sau ne păstoresc, nu să aruncăm cu pietre.
Desigur, avem datoria să ne educăm copiii creștinește și în respectul față de lege, muncă, semeni, corectitudine... Să ne îndeplinim datoria la locul de muncă. Dar nu simt nevoia să îmi stric liniștea sufletească revoltându-mă pentru ce se poate întâmpla, zicem noi, nedrept în lume. Acestea sunt judecățile lui Dumnezeu. Până la urmă, dvs. (@ Decebal) ce faceți pentru bunul mers al lucrurilor în biserică, economie, societate? În afară de faptul că ne atrageți atenția aici, pe forum? |
|
||||
|
||||
![]()
Uitandu-ma la ultimele posturi,imi vin in minte cuvintele unui sfant:"Sfinteste-te tu insuti si in jurul tau se vor mantui o mie".(le redau din memorie, s-ar putea sa difere un pic).
Nu stiu ce inteleg unii prin ortodoxie. Luatul parului in mana si jap: cu el in capul ierarhilor iubitori de bani! Sau,mai bine nu...hai sa instigam pe ceilalti frati ortodocsi"adormiti" la revolta. hai sa protestam domnle, sa facem revolta... In general si fustrarile astea au cauze ascunse...Cum sa nu ma revolt, domnle, cand ala a dat x bani si a prins post in buricul targului si mie abia mi-au gasit unul la cucuietii din deal,un catun cu vreo 10 batrani... Am intanit atatea cazuri de genul asta.oameni care chiar au renuntat la preotie deoarece nu au prins post, asa cum spuneam, chiar in buricul targului.Si dureros, desi provin din randul celor care au studiat teologia acestia sunt cei mai inversunati impotriva Bisericii si a slujitorilor ei.... Revin cu o intrebare personala: Ce facem noi, fiecare in parte ca lucrurile sa inceapa sa mearga? Ca lucurile sa intre pe un fagas bun? Cate zile postim ptr asta? Cat timp ne rugam zilnic ptr asta?Cata milostenie dam ptr fratii nostri cazuti? Si sa nu uitam ca preotii si ierahii astia iubitori de argint tot din randul nostru, al crestinilor de azi s-au ridicat. Probabil ca noi sau unii ca noi am fost modelele lor. Probabil ca patimile grele care zac in spatele usii frumos lacuite de "crestin ortodocsi" si-au spus cuvantul. Si-au pus amprenta si asupra lor si ceea ce este mai dureros si asupra generatiilor ce vor veni. Caci cum vrem ca copiii nostri sa fie sfinti daca noi nu ne sfintim? Ca un rezumat a ceea ce am scris:Ne meritam conducatorii nostri sprirituali, caci ei sunt oglida starii noastre spirituale!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
-eu cand eram in liceu am citit din filocalia 4 despre preotie ,cum ar trebui sa fie un preot si mi-am zis ca nu-i de mine,ca mare lucru e sa fii preot; oare de ce nu gandesc preotii care cumpara preotia pe bani asa,trebuie sa le dau eu citate din sfinti ? sunt indiferenti si se gandesc doar la bani (numai unii,nu toti); in loc sa zica nu-i de mine preotia -am fost la o conferinta cu Parintele Teofil in Bucuresti si la un moment dat au trimis un bilet un grup de teologi studenti sau seminaristi si-l rugau sa le dea parintele un sfat pt ca o sa fie si ei preoti; si parintele Teofil le-a zis fiti crestini inainte sa fiti preoti.-unii care ajung preoti poate ca nu sunt cu adevarat crestini -Parintele Staniloae zicea ca un absolvent de teologie inainte de a fii preot ar trebui sa stea 6 luni la manastire,sa se roage sa stie chiar o Evanghelie pe de rost si dupa aceea sa ajunga preot,adica nu oricine poate fii preot ca nu-i o meserie trebuie sa fii patruns de credinta,sa te cureti de patimi...ca sa ajungi preot -si nu in ultimul rand vinovatii principali ca sa zic asa sunt ierarhii in frunte cu Daniel ,pai cum sa accepti domne sa te aleaga niste masoni ca patriarh (pt ca in consiliul bisericesc sunt masoni),si cum sa fii domne un ierarh pro-ecumenist cand toti Sfintii sunt impotriva ecumenismului ? -pestele de la cap se inpute;daca episcopii nu ar accepta bani s-ar elimina acest pacat al simoniei; daca episcopii si ierarhii nu vor sa se schimbe,sa renunte la erezii si pacate grave pot eu sa-i schimb ? -Un frate a zis lui avva Antonie : Roaga-te pentru mine ! Zis-a lui batranul : nici eu nu te miluiesc, nici Dumnezeu, daca tu insuti nu te vei sili si nu te vei ruga lui Dumnezeu. -pai asa si cu ierarhii daca ei nu vor sa se lase de erezii si pacate mari si sa se roage pt sufletul lor putem noi sa-i obligam ? ei trebuie sa-si dea seama si sa se lase de toate ereziile si pacatele. Last edited by antiecumenism; 05.08.2012 at 19:32:43. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci și trupul tău e întunecat". (Luca 11:34) Luminatorul in Biserica este PREOTUL (IERARHUL). Daca el este "rau" atunci TOATA Biserica va fi "intunecata", inclusiv NOI restul credinciosilor care suntem madulare ale Bisericii. Nu stiti ca: "dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă" (Matei 15:14). Si dumneavostra ce spuneti: sa ne rugam pentru ei. Asa si? Se intampla ceva? Devin ei mai buni si mai responsabili? Nu cred. La PRO TV ,anul trecut parca, a aratat cum Teodosie al Tomisului era de acord cu primirea unei spagi (o suma de bani) pentru a preoti un presupus candidat la preotie (totul a fost filmat cu camera ascunsa). Ce a facut Sinodul BOR? NIMIC! Si spuneti ca noi ar trebui sa ne rugam pentru ei. Corect...dar nu credeti ca ar trebui schimbati? Sinodul BOR al cui urmas este, al Apostolilor sau al lui Simon Magul? Last edited by stefan florin; 05.08.2012 at 20:23:59. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Imi cer iertare, nu vreau sa supar pe nimeni si am o mare mahnire fiindca fara sa vreau, am reinvolburat "apele... sfintite" in randul crestinilor (mai mult sau mai putin ortodocsi)... Citat:
Astazi, in timpul Sfintei Liturghii, mi-am reamintit de mesajul citat mai sus, si parca imi venea sa-mi trag palme. Lumea percepe diferit un gand spus cu voce tare, si de aici poate iesi un intreg tavalug. De ce ingaduie Dumnezeu astfel de fapte? Nu stiu. Singurul raspuns care mi l-am dat a fost faptul ca Dumnezeu nu ingaduie pentru oricine, ci pentru cei care au inca destule probleme in materie de har, dar au o diploma de absolvire. Pentru acestia e nevoie de sudoare si sacrificiu. Daca Dumnezeu NU VREA, nici familia si nici tanarul absolvent nu vor reusi vreodata sa adune atatia bani. Iar banii... pana la urma vin tot de la Dumnezeu, intrucat nimic din ce ni se pare ca-i al nostru, nu ne apartine. Problema apare in momentul in care proaspatul preot paroh, numit dupa "grosimea plicului", va dori sa... "recupereze" si apasa adanc pe acceleratie... Citat:
1. Fericiți cei săraci cu duhul, ca a lor este împărăția cerurilor. 2. Fericiți cei ce plîng, că aceia se vor mîngîia. 3. Fericiți cei blînzi, că aceia vor moșteni pămîntul. 4. Fericiti cei ce flămînzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura. 5. Fericiti cei milostivi, că aceia se vor milui. 6. Fericiti cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu. 7. Fericiti făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. 8. Fericiti cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. 9. Fericiți veți fi voi cînd vă vor ocări și vă vor prigoni și vor zice tot cuvîntul rău împotriva voastră, mințind pentru mine. 10. Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri! Ce poate fi mai sfant decat "Fericirile" lasate noua de Insusi Mantuitorul Hristos? Sa-L lasam, deci, pe El sa oranduiasca si sa judece. Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
-eu nu as da bani ca sa ajung preot fereasca dumnezeu (chiar daca as avea acei bani si chiar daca dupa aceea nu i-as recupera sub nici o forma) -nu se cumpara sau se vand tainele pe bani,sub nici o forma,nici daca ai bani,nici daca te chinui sa-i faci rost,nici daca dupa aceea nu te chinui sa-i recuperezi -episcopii sau cei care accepta bani sunt vinovati si gresesc,nu se face asa ceva sub nici o forma, nu e crestineste; -"nu trebuie sa judecam ca suntem in exterior",dar vedem ce zic sfintii,vedem si noi ce-i bine si ce-i rau -nu ati citit ce zice sfantul simeon noul teolog: “…ne denunțăm pe noi înșine că n-am fost născuți, nici n-am venit la lumina cea de sus ci, că, fiind încă embrioni sau, ca să grăim mai adevărat, avortoni [I Co 15, 8], ne aruncăm pe locurile sfinte și urcăm pe scaunele apostolilor, și, ceea ce este mai grav, cumpărăm cei mai mulți, fără frică de Dumnezeu, preoția cu bani, și căutăm, noi, cei ce nici n-am fost niciodată miei, să stăm ca păstori în fruntea turmei împăratului, și aceasta numai ca să ne umplem pântecele noastre ca niște fiare și să săvârșim toate celelalte lucruri pe care le cere dorirea răului și pofta și instinctul spre cele de jos. Așa au fost la început, fraților, apostolii? Așa urmașii apostolilor? Așa părinții și învățătorii noștri? Vai de înfricoșătoarea îndrăzneală a unora ca acestora, căci nu numai în ce privește banii văzuți se fac vânzători și furi de cele sfinte, ei, cei ce nu se uită decât la pungă, dar îndrăznesc să se atingă chiar și de însăși bogăția cea dumnezeiască, pentru că nu se rușinează să zică: „Al nostru este a lega și dezlega [Mt 16, 19; 18, 18] și acest lucru noi l-am primit, în viața de față, de sus!" O, nerușinarea, ca să nu zic ultima nebunie a lor! De la cine, spune-mi, tu, și pentru ce ai primit această putere de sus [In 19, 11]? Pentru că ai lăsat toate și ai urmat lui Hristos [Mt 19, 27 par]? Pentru că ai disprețuit slava pământească? Pentru că te-ai făcut smerit cu duhul [Mt 5, 3; 11, 29; Ps 33, 19]? Pentru că ai vândut toate și le-ai dat săracilor [Mt 19, 21 par]? Pentru că ți-ai pierdut sufletul tău sau l-ai omorât pentru lume [Col 3, 5; Ga 6, 14] și nu l-ai mai găsit în nici o voie a cărnii [Ef2, 3; In 1, 13]? Sau ai auzit oare și tu, ca și ucenicii lui Hristos în vechime, de la El însuși suflând asupra ta și zicându-ți: „Ia Duh Sfânt! Cărora le vei lăsa păcatele, lăsate vor fi și cărora le vei ține, ținute vor fi!" [In 20, 22-23]? Sfințenia adevăratului preot „Dar puterea aceasta e a preoților", zic ei. Știu și eu; adevărat e acest lucru. Dar nu a tuturor preoților, nici a celor ce sunt doar preoți pur și simplu, ci a celor ce slujesc Evanghelia în duh de smerenie [Dn 3, 29] și duc o viață ireproșabilă, a celor ce s-au înfățișat mai întâi pe ei înșiși Domnului [Rm 6, 16; 12, 1] și aduc în chip duhovnicesc în templul trupului lor [7 Co 6,19] drept jertfă desăvârșită, sfințită și bine-plăcută închinarea lor curată [Rm 1, 21; Iac 1, 27] fiind primiți, înfățișați [cf. Evr 9, 24] la jertfelnicul celor de sus, și aduși de Arhiereul Hristos lui Dumnezeu Tatăl ofrandă desăvârșită, prefăcuți, schimbați și transfigurați prin puterea Duhului în Hristos Cel ce a murit pentru noi și a înviat în slava Dumnezeirii; a celor care se căiesc și plâng cu smerenie desăvârșită ziua și noaptea și se roagă cu lacrimi nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru turma cea încredințată lor și pentru toate sfintele lui Dumnezeu biserici din lume, și nu numai atât, ci și plâng cu amar înaintea lui Dumnezeu pentru păcate străine, neavând nevoie de nimic mai mult decât de hrana absolut trebuincioasă, nici preocupându-se cu vreo îngrijire sau desfătare a trupului, ci care „umblă", precum este scris, „în Duhul și nu mai săvârșesc pofta cărnii" [Ga 5, 16]; care nu preferă din pricina dreptății și poruncii lui Dumnezeu nici pe sărac nici pe bogat, nici pe stăpânitor nici pe cel stăpânit, nici chiar pe cel ce poartă diadema [împărătească]; care nu se înmoaie, nu trec cu vederea sau încalcă porunca lui Dumnezeu Cel peste toate, nici sub pretext de milă, nici pentru dăruire de daruri, nici pentru frică, nici pentru iubire nici pentru orice alt lucru văzut sau nevăzut. A unora ca acestora este faptul de a lega și dezlega [Mt 16, 19; 18, 18], de a săvârși cele sfinte și a învăța, nu însă a celor ce au primit votul și hirotonia [alegerea] numai de la oameni, „căci nimeni, zice [Scriptura], nu-și ia de la sine cinstea aceasta, ci numai cel chemat de Dumnezeu" [Evr 5, 4]. Nu a zis: cel ce a primit votul de la oameni, ci cel ce a fost mai înainte hotărât și rânduit spre aceasta de Dumnezeu. Căci [preoții] făcuți din oameni și prin oameni sunt furi și tâlhari, precum a zis Domnul: „Eu sunt ușa. Toți câți au intrat și intră nu prin Mine, ci sar pe altundeva, sunt furi și tâlhari" [In 10, 7.9.1].” - Last edited by antiecumenism; 06.08.2012 at 01:01:14. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu îmi amintesc limpede despre parohiile bunicilor mei, azi stinși din viață, deși sper că nu și din Cartea Vieții.
Bunicul patern avea o parohie așa și așa, deși în alt oraș decât era el. El era de fel de pe Valea Trotușului, dar a primit o parohie în Roman, fiindcă a fost, mai întâi, profesor la seminarul de acolo înainte de a primi punerea mâinilor. Deși era urbană, parohia bunicului meu nu avea venituri prea mari, fiind în proximitatea Episcopiei Romanului. Mulți se duceau acolo. Bunicul matern a avut o parohie dezastruoasă. Cam la 25 de kilometri de unde se afla el, în Piatra Neamț. Una din părțile proaste e nu numai că trebuia să facă navetă, dar satul în care urma să ajungă era pe o șosea laterală. Cu toate astea, nu s-a plâns niciodată că ar fi fost nedreptățit. Nici nu a căutat intervenții, deși a avut posibilitatea ușor: cuscrul său era vicarul Patriarhului, făcea și desfăcea cam totul în BOR.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
hirotonia intru diacon | ioanhodean | Preotia (Hirotonia) | 29 | 25.02.2017 21:10:09 |
Hirotonia femeii | patinina34 | Preotul | 155 | 31.05.2013 21:11:23 |
Parohia Pojejena | nedu21 | Intrebari utilizatori | 0 | 06.02.2010 23:52:04 |
hirotonia | nicolaee | Preotia (Hirotonia) | 15 | 15.01.2009 16:52:17 |
Hirotonia | alecsandru | Preotia (Hirotonia) | 14 | 17.05.2008 09:50:25 |
|