Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2007, 21:05:12
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Dar daca discut cu un evanghelist, sa zicem, despre faptul ca Dumnezeu exista... sau despre ce am putea face impreuna ca sa ajutam niste amarati prin Africa... ? ?

Aceea e altceva decât dialogul despre care era vorba si care se face în mod oficial.

parintele Cleopa nu facea referiri la chestiuni de ordin dogmatic cum ar fi schimbari/pastrari de invataturi de credinta. Predicile lui nerau mai degraba morale si mergeau pe invataturi ale Sf. Parinti. De altfel, este un caz special, nu este cel mai fericit exemplu.

Înseamna ca nu l-ai citit sau ascultat în predici. vezi ca gasesti pe Internet.

adica daca tu incerci sa explici unuia de la "secte" care e treaba cu religia ta, inseamna ca ai acceptat ca el are dreptate

Când o face un ierarh în mod oficial, da.

Nu ai dreptate. In problema mentionata BOR are mentiuni foarte clare.

De acord, dar vroiam sa spun ca nu trebuie sa privim dogmele asa cum le privesc catolicii, în sens juridic.

afirmatia ta este foarte des intalnita la noile grupari religioase, in special cele neoprotestante, atunci cand combat preotia. Cred totusi ca exista diferente intre perioada medievala si cea contemporana in privinta necesitatii studiilor teologice, tu nu le sesizezi?

De acord, dar nu uita ca în prezent preotii calugari nu au studii teologice (decât uneori).

Mi se pare ciudat ca nu estei de acord cu acest aspect din moment ce este un fapt clar stabilit in ortodoxie.

Nu am zis ca nu sunt de acord, doar combateam afirmatia ta ca investirea preotilor ar fi conditionata de studii teologice.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2007, 21:08:06
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Investirea preotilor este conditionata de studii teologice potrivit normelor BOR.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2007, 21:11:00
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Te rog sa imi dai link-uri sau sa ma ajuti sa gasesc predicile dogmatice ale Pr Cleopa.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2007, 12:47:30
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

`Aceea e altceva decât dialogul despre care era vorba si care se face în mod oficial. `

Care este dialogul oficial? Cred ca temele dogmatice abordate sunt niste teme care atrag atentia asupra pct. comune, atata tot... Cate rapoarte ale CEB ai citit tu, personal?

Reply With Quote
Vechi 14.04.2007, 12:49:22
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

`De acord, dar nu uita ca în prezent preotii calugari nu au studii teologice (decât uneori). `

Mie mi se pare normal ca orice preot sa aiba studii superioare de teolgie, chiar daca vb. de ieromonahi. Poate, cu atat mai mult... Faptul ca nu au nu este un lucru normal si un argument ca asa trebuie sa ramana...

Reply With Quote
Vechi 14.04.2007, 17:08:59
Senior Member

Implicit

Investirea preotilor este conditionata de studii teologice potrivit normelor BOR.

Si preotii calugari crezi ca au studii teologice?

Te rog sa imi dai link-uri sau sa ma ajuti sa gasesc predicile dogmatice ale Pr Cleopa.

Nu stiu ce întelegi tu prin dogmatic si nedogmatic.

Uite niste adrese cu predici si scrieri:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/meniupc.htm
http://biserica.org/Publicatii/1995/NoX/index.html
http://www.predici.cnet.ro/index.php/author/cleopa/
http://www.orthodoxphotos.com/books/LFC/

Uite si un cuvânt de învatatura al parintelui, despre catolicism:
http://www.ortodoxie-catolicism.ro/27/pr-cleopa-despre-catolicism/

Care este dialogul oficial? Cred ca temele dogmatice abordate sunt niste teme care atrag atentia asupra pct. comune, atata tot... Cate rapoarte ale CEB ai citit tu, personal?

Atunci când un ierarh poarta dialog cu reprezentanti ai unor grupari religioase, el reprezinta Biserica.

Nu am citi vreun raport CEB, nici nu stiu ce este. Daca e ceva legat de Consiliul Mondial al Bisericilor, participarea BOR la acesta e alta greseala. Trebuia simplu sa se renunte la a face parte din asa ceva.

Mie mi se pare normal ca orice preot sa aiba studii superioare de teolgie, chiar daca vb. de ieromonahi. Poate, cu atat mai mult... Faptul ca nu au nu este un lucru normal si un argument ca asa trebuie sa ramana...

Poate aduci si argumente. Tu vrei acum ca sa stea calugarii prin orase?
Reply With Quote
Vechi 14.04.2007, 20:01:16
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

CEB este Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Daca nu ai citit nici un raport, de unde stii ca e ceva gresit...? Din auzite?
Reply With Quote
Vechi 14.04.2007, 20:07:13
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

In primul rand pt. ca din randul ieromonahilor sunt alesii ierarhii... si ma gandesc la Vasile, Ioan, cei doi Grigorie... sa continui?

In al doilea rand pt. ca ei raspund de mantuirea altora, intr-o masura mult mai mare decat un simplu monah lucreaza la mantuirea aproapelui.

Studiile lor superioare nu au nici o legatura cu statul la oras....Nu inteleg de unde ti-a venit asta...
Reply With Quote
Vechi 15.04.2007, 00:48:12
Senior Member

Implicit

CEB este Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Daca nu ai citit nici un raport, de unde stii ca e ceva gresit...? Din auzite?

Nu, din Sfânta Traditie, unde suntem învatati ca Hristos are o singura Biserica.

In primul rand pt. ca din randul ieromonahilor sunt alesii ierarhii... si ma gandesc la Vasile, Ioan, cei doi Grigorie... sa continui?

In al doilea rand pt. ca ei raspund de mantuirea altora, intr-o masura mult mai mare decat un simplu monah lucreaza la mantuirea aproapelui.

Si crezi ca daca ar avea studii teologice superioare ar fi mai pregatiti?

Eu cred ca pregatirea duhovniceasca ti-o da dreapta vietuire, nu studiile universitare.

Faptul ca în ultimul secol preotii mireni au fost investiti pe baza studiilor universitare e din pricina ca altfel nu ar fi putut sa li se asigure instruirea necesara, care în trecut se facea (cred) prin viu grai si direct de catre episcop catre viitorul preot.

Studiile lor superioare nu au nici o legatura cu statul la oras....Nu inteleg de unde ti-a venit asta...

La ce fel de studii te gândesti. Înfiintarea de universitati în manastiri?
Reply With Quote
Vechi 15.04.2007, 09:38:08
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

Traditie, nu cred ca esti deschis dialogului de nici un fel, in general. Vorbim de lucruri diferite...

`Nu, din Sfânta Traditie, unde suntem învatati ca Hristos are o singura Biserica.`

Pai daca nu ai citit nici un raport, de unde stii ca este vorba acolo de mai multe Biserici adevarate? ? Asta intreb... tu ii dai inainte cu Traditia, te faci ca nu intelgi... Sau scrie undeva in Traditie ca raportul CEB sustine mai multe Biserici adevarate? Sau cum?

Deci eu te intreb? Daca nu esti informat ce presupune CEB, hotararil;e, discutiile ce se poarta (si asta fiindca nu stii ce se hotaraste acolo, nici macar nu ai auzit de CEB), cum poti sa spui ca ce se vorbeste acolo este rau, de vreme ce nu stii ce se vorbeste acolo... Sau ai impresia ca stii din niste fituici scrise de unul si de altul. Citeste tu acele rapoarte, hotarari etc si apoi, pe baza Traditiei la care faci apel, poti spune daca e bine sau nu. Pana atunci nu poti sa sustii niste contra-argumente de bun simt...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenism? BogdanF2 Generalitati 150 21.12.2014 21:06:04
Ecumenism Tartaruga Biserici Protestante 230 04.12.2012 01:46:41
Ecumenism ancah Biserica Ortodoxa Romana 206 31.05.2010 03:51:19
ecumenism alexandra Generalitati 15 20.04.2008 16:10:49
Ecumenism Noesis Generalitati 13 17.07.2007 09:35:57