![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Daaa, e plina de mandrie maicuta aceasta, care tine postul asa cum l-a invatat. Bine ca nu suntem noi mandri, cei care nu avem nici o retinere sa judecam pe aici...
|
|
||||
|
||||
![]()
Păi , da cam așa este , de nu am fi mândrii din cale afară, nu am da răspunsuri la răspunsuri, dar mândria mama ei să-i fie, pace nu ne dă și dăm răspunsuri la răspunsuri care mai de care cu Moț. . .
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum, sper ca Dumnezeu sa ma ierte si sa-mi dea lumina in suflet si-n cuget...in minte si-n simtire. Asa sa ne ajute pe toti, de postim , de nu postim.
|
|||
|
|||
![]()
...mentionat...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De asta vorbeam de mandrie, Anca. Nu ca sa o acuz pe aceast amaicuta, pe care nu o cunosc si careia ii doresc tot binele duhovnicesc pentru postul ei. Am vrut sa pun degetul pe un pericol. Pe care il vad la unii din elevii mei, care atata au inteles din ortodoxie: ca postul este o lege. De ce postim, ca binefacerea si rugaciunea si dragostea ar trebui sa fie scopul postului, asta nu stiu. Dar ca se spurca daca mananca ceva de dulce, asta stiu. Eventual nu stiu nici ce anume serbam noi de Paste. Este si o influenta musulmana aici, caci crestinii din tarile majoritar musulmane sunt mai degraba asa, confunda postul cu ramadamul, care este o porunca la musulmani, unul din cei 5 stalpi. Or la noi, sa fim seriosi, postul este de fapt (sau ar trebui sa fie) un mod de viata, nu un regulament, iar regulile care exista in momentul de fata sunt doar o carja a neputintelor noastre, nu POSTUL propriuzis. Postul inseamna sa il avem pe Dumnezeu mereu in inima, si lucrurile lumii asteia sa le primim cu masura si cu recunostinta. De asta am intervenit pe threadul asta, pe care nu l-am citit in intregime de altfel.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar daca elevii tai atata au inteles, inseamna ca nu le-ai explicat bine si nu le-ai indicat sa citeasca Omiliile despre post, in care Sf. Vasile cel Mare explica in mod exhaustiv de ce tinem postul, de cate feluri e postul si cum sa-l tinem. Citind aceste Omilii, este imposibil sa mai greseasca sau sa îi anime un gand de mandrie, asa cum ai suspectat-o pe maicuta de 80 ani. Dealtel postul se tine pentru a obtine propria smerenie, prin abtinere de la cele rele. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spune maicuta ca pe vremea ei nu erau asa de multe dezlegari la peste si ca manca peste numai de Sf Nicolae si atat. Asa o fi, dar la ea acasa ma gandesc. Fiindca eu stiu ca foarte inradacinat in traditie este taiatul porcului de Sf Ignat, adica 20 decembrie, chiar in ultima saptamana inainte de Craciun, la care se organizeaza nelipsita pomana a porcului. Pai cum asa, se vede ca traditional este sa mananci carne de porc in timpul Postului Craciunului? Si asta la tara, unde se spune ca.... Pai eu care sunt crescuta si traita la oras, deci cu o mai slaba practica a traditiilor, nici nu m-as gandi sa nu tin post macar in acea saptamana, daca nu tot postul. Asta n-o spun din mandrie, ci ca sa arat ca traditia nu e intotdeauna ceea ce gandim noi ca este, sau ceea ce idealizeaza unii. Si apoi nu inteleg ce se face acest caz de dezlegarile astea pa peste. Nu e obligatoriu sa mananci peste in acele zile. Mie de exemplu nu imi prea place pestele si il mananc rar, nu conteaza ce scrie in calendar. As prefera o dezlegare la lapte si branza, dar na, asta e. Si apoi, mancarea conteaza? Cui nu i s-a intamplat, si inca mie destul de des, sa postesti de alimente o zi intreaga ca pana la urma sa reusesti sa te certi sau sa te enervezi pe cineva, si iaca, s-a dus postul cel adevarat. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu o criticam cu aer de superiritate ci suspiciune, am zis asa: 'Daca maicuta asta vroia sa tina mai mult post, bravo ei si Dumnezeu cu ea (daca nu o face din mandrie).' Deci, 'daca'. E usor de zis ca nu le-am explicat eu bine elevilor. Asta nu o fi aer de superioritate si suspiciune la tine, hm? ;-) Inainte sa le explic spun astfel de lucruri, dupa ce mle-am explicat poate cvine stie, or sa retina ceva, poate nu. Pentru ca oamenii destul de simpli cu idei din astea de obicei sunt suspiciosi pentru ce nu este cum au auzit ei de acasa, mai ales daca vii tu care nu esti din neamul lor sa le spui. Elevii mei in general abia reusesc sa inteleaga un text din Evanghelii, o parabola (uneori nici pe aia), foarte putini sau inexistenti sunt cei cu care te poti avanta sa citesti sfantul Vasile. (Nu ca asa ar fi toti elevii din Belgia, dar m-am nimerit eu la scoli foarte slabe, majoritatea; unii abia stiau sa citeasca.. sa vad cum o sa fie la anul, ca anul asta am facut pauza). Dar nu despre asta era vorba... Sigur ca postul se tine si spre smerenie, spre oprirea de la rau, insa ce incercam eu sa zic este ca daca ne proptim atata in reguli si regulite, uitam sensul adevarat. Adica, vad ca nu numai tu ci si altii fac aici caz de nu stiu ce dezlegari prapadite la peste. De parca in asta ar sta postul...
|
|||
|
|||
![]()
La manastire nu se incalca postul si nu cred ca se taie porcul.
Iar pe cei din afara manastirii, care mananca la pomana porcului, sa nu-i judecam, caci cine mananca pentru Dumnezeu mananca; iar cine nu mananca, pentru Dumnezeu nu mananca. Iar in post ispitele sunt f mari; nu e de mirare, ca te straduiesti, si in finalul zilei gresesti. De aceea Sfintii Parinti ne atrag atentia sa ne folosim de paza gurii:dintii si buzele, si nimic sa nu raspundem la provocari. Poate tocmai de aceea mergem la spovedanie la inceputul si la sfarsitul postului. Se face caz de dezlegari, caci unele au aparut mai nou in calendarul bisericesc, si lumea adevenit atenta; prefera sa tina mai multe zile de post, decat prea putine. Conteaza si mancarea, ca ajutor pentru sfintirea noastra. Un corp caruia nu-i dai de mancare cat ar vrea el, nu mai e dispus la pacate, ca atunci cand ii dai din belsug de toate. Deci, ca sa poti sa te abtii dela ispite, posteste si trupul te va urma ca un slujnic devotat. Pentru ca ai vorbit despre tine in legatura cu postul iti voi spune si eu, ca am invatat doar de putini ani sa tin postul. Nu numai ca nu imi este greu, dar ma bucur cand vad ca se apropie postul. Ma bucur mai ales de Sf. Impartasanie care il insoteste. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Omul mandru nu suporta nici o critica, iar cu mandria trebuie sa ne luptam. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul meu ? | Mihnea Dragomir | Postul | 179 | 10.11.2013 16:37:57 |
Postul + | cristiboss56 | Pocainta | 43 | 03.08.2012 03:11:25 |
Postul de pacate vs postul de bucate | tigerAvalo9 | Generalitati | 21 | 28.02.2012 23:29:05 |
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 10:24:12 |
POSTUL | aliscami | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 13.08.2009 23:58:18 |
|