Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.01.2008, 22:22:54
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Citat:
Si unde e partea cu interzicerea femeilor pe muntele Athos?
esti turc?
ti-am dat exemplul acela ca sa intelegi ca n-a fost vorba de niciun vis... precum ne acuzi. insasi Maica Domnului cand era in viata a spus ca acolo vor trai barbatii ca ingerii. barbati! nu barbati si femei.

Citat:
Sa iti fie rusine ma ca tratezi femeia ca fiinta umana de calitatea a II-a. Putin respect cand vorbesti CU O FEMEIE SI DESPRE O FEMEIE!
eu sunt femeie si nu ma simt deloc discriminata. chiar ma bucur ca exista un loc in care noi, femeile, n-avem acces. ma bucur cand cineva se straduieste sa-si invinga aceasta patima... indiferent ce-ar fi, barbat sau femeie. daca isi poate invinge patima stand izolat de-o persoana de sex opus, atunci sa stea izolat.

Citat:
SI tot nu mi-ai zis CANOANELE SAU DOGMENELE CARE REGLEMENTEAZA INTERZICEREA FEMEII LA MUNTELE ATHOS ALE SF ECUMENIC/PUNCT
ideea e ca dogmele si canoanele n-au existat niciodata pana atunci cand a aparut cineva care sa incalce Sf Traditie. chiar si o lege pamanteasca tot asa apare.

Citat:
Este vre-un SF. Apostol care a intemeiat acel loc? Daca DA...te voi crede pe cuvant...
nu vreun Sf Apostol, ci Maica Domnului care este mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii.

Citat:
Pe cuvant, voi aveti duhovnici?
pe cuvant, dar tu ai? el ce zice despre acest subiect?

uite aici un link.. http://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2007/11/06/%e2%80%9eavaton-ul-sfantului-munte-sl-hirotonia-femeilor/#more-221
si ai putea sa cauti si singur motivul, nu sa te certi cu toti pana ti-l aduce cineva pe tava.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2008, 22:59:20
StoicaFlorina's Avatar
StoicaFlorina StoicaFlorina is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Implicit

De ce trebuie sa va indoiti de ce a spus Maicuta Domnului? Trebuia neaparart sa fire scris undeva ca sa credeti? De ce sa ne purtam ca Toma neceredinciosul.....Dumnezeu a spus " Crede si nu cerceta". Si daca pese 1000 de ani acesta lege a fost neicalcata si tpoti Maii Mari bisericii o cunosc si o respecta inseamna ca este adevarata. Haideti sa nu o maniem pe Maicuta Domnului, sunt deja prea multi care o supara.
Stiti foarte bine ca este o manastire si la noi unde femeiele nu au acces: Manastirea Frasinei, SI acolo o femeie s-a imbracatat in straie barbatesti si a intrat in manastire apoi se spune ca s-a transformat in stana de piatra.

Cine suntem noi sa punem la indoiala legea sfanta? Da este un semn al sfarsitului ca femeile au inrat in Sfantul Munte si sunt total socata. O icoana a Maicii Domnului a venit pe apa in Sfantul Munte si un alt semn al sfarsitului este cand icoana va pleca din nou pe apa de acolo.
Doamne ajuta !
Reply With Quote
Vechi 12.01.2008, 23:35:16
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de StoicaFlorina
Dumnezeu a spus " Crede si nu cerceta".
sunt intru totul de acord cu tine, numai ca Dumnezeu n-a zis asa ceva... ;)

Citat:
O icoana a Maicii Domnului a venit pe apa in Sfantul Munte si un alt semn al sfarsitului este cand icoana va pleca din nou pe apa de acolo.
daa.. asta vroiam si eu sa zic; este vorba de icoana Portarita.
asa ca.. cine are acces acolo... fiti cu ochii pe ea. :(
Reply With Quote
Vechi 12.01.2008, 23:39:01
StoicaFlorina's Avatar
StoicaFlorina StoicaFlorina is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Implicit

da asa e nu Dumnezeu a spus...m-am grabit sa scriu si am facut si multe greseli ortografice. Nu inteleg de ce oamenii se indoiesc , de semnele pe care le primim. este mult mai usor sa gasim motive cum ca nu este adevarat si sa nu credem decat sa ne trezim la realitate si sa ne infricosam.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2008, 00:34:09
pauldani pauldani is offline
Member

Data înregistrării: 06.01.2008
Implicit

Dintr-o discutie despre "Apropiere sfarsitului" ati ajuns sa va certati daca femeile ar trebui sau nu lasata la Muntele Athos..Eu cred ca nu e al nostru sa ne preocupam de sfarsit, ci doar de pacatele noastre si sa traim cu Dumnezeu asa cum putem in inimile noastre..sfarsitul o sa vina, maine sau pe vremea copiilor nostri, Dumnezeu stie..sa nu devenim sectanti obsedati de sfarsitul lumii, sa avem incredere in Dumnezeu. Ortodoxia nu inseamna doar monahism, asa cum ne invata Parintele Rafail Noica, ortodoxia este "firea omului" sau "singurul adevar al istoriei"..ca suntem monahi sau mireni, toti suntem chemati la aceleasi inaltimi ale sfinteniei..Nunta este o cale la fel de inalta ca si monahismul, nu mai este traita asa cum trebuie, la nivel de taina, dar prin ea omul se poate indumnezei...Eu cred ca niciunul dintre noi stie ce cand e sfarsitul sau ce va face cand va veni sfarsitul..eu stiu doar ca am un sfarsit al meu, moartea, pentru mine sfarsitul lumii acesteia este moartea si ma preocupa mai multe moartea decat sfarsitul lumii..exista femei si femei, ca toti oamenii, sa nu mai aruncam cu noroi, toti suntem la fel, si cum Dumnezeu in nunta nu a pus 2 barbati si nu accepta 2 barbati, ci a binecuvantat barbat cu femeie, atunci femeia e jumatatea noastra..eu sunt barbat si daca nu am ales calea monahismului atunci poate voi alege calea nuntii, daca nici asta atunci voi fi singur in lume dar nici asta nu ma impiedica sa caut ceea ca cauta un monah, chipul lui Dumnezeu..Va recomand mai bine sa ne gandim la sfarsitul nostru, oameni sfinti ne spun ca gandul la moarte e cea mai mare intelepciune a lumii si nu la sfarsitul lumii, pentru ca toti cred ca suntem de acord ca lumea nu merge spre bine..dar ..da, femeie sau barbat, toti suntem la fel, oameni si toti suntem chemati la aceeasi intaltime..imi cer iertare ca m-am bagat in discutiile voastre atat de aprinse...
Reply With Quote
Vechi 13.01.2008, 00:38:14
pauldani pauldani is offline
Member

Data înregistrării: 06.01.2008
Implicit

in postul anterior am facut multe greseli la scris, imi cer scuze..cred ca m-am grabit..
Reply With Quote
Vechi 13.01.2008, 03:06:30
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dillema
SI tot nu mi-ai zis CANOANELE SAU DOGMENELE CARE REGLEMENTEAZA INTERZICEREA FEMEII LA MUNTELE ATHOS
Uita surioara de Mt Athos ca acolo cu sau fara canoane nu ai sa pui piciorul, asa ca stai calma, iar daca insisti sa ingrosi rindurile liberelor cugetatoare nu ai decit sa o faci si poate cine stie iti vei deschide propria minastire in care nu vor avea voie barbatii.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2008, 12:15:11
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

MAI MULTE DESPRE SF. MUNTE ATHOS NE VORBESTE PARINTELE IRINEU:

IN MUNTE. Parintele Irineu, de la Manastirea Antim din Bucuresti, este unul dintre cei care au ales sa se roage Domnului pe Muntele Athos. Din 25 de ani de calugarie, cinci i-a petrecut la Athos, la Schitul romanesc Prodromu, adica “Inainte mergatorul”.

“Cu ajutorul lui Dumnezeu, am fost in Sfantul Munte Athos in anul 1992. Cand am intrat era Postul Mare”, povesteste monahul. Acolo, din traditie, monahii tin post de luni pana sambata, mananca o data in zi, la ora 15:00, cand se dau numai doua feluri de mancare. Nimeni nu are voie sa mai manance in afara trapezei. Sambata si duminica se mananca doua mese gatite cu ulei, iar duminica, si un paharut cu vin. Toti calugarii din Athos se infraneaza, se nevoiesc, astfel toata viata lor este in postire, pentru ca isi pazesc mintea, isi pazesc ochii sa nu vada, isi pazesc urechile sa nu auda si le deschid numai la cuvantul lui Dumnezeu si la slujbele Lui”, continua parintele Irineu. Calugarii din Athos sunt prezenti la toate slujbele, indiferent ce ascultari fac ei. Ei postesc cu bucurie, fara tristete, doar au venit acolo pentru a-si inchina viata rugaciunii. “Noi cand postim trebuie sa dezlegam din noi jugul rautatilor, si cand facem asta, patimile din noi, demonii, care ne asalteaza mereu, nu se mai apropie de noi, ci se apropie mai mult ingerii Lui Dumnezeu, care ne scriu cat postim, unde postim, cum postim”, explica parintele.

RUGACIUNEA. “Calugarul noaptea se roaga. Slujbele se fac noaptea si mintea calugarului trebuie sa fie curata, luminata, fara ganduri. Inima si stomacul calugarului trebuie sa fie aerisite, sa nu aiba umezeli, ca rugaciunea lui sa fie primita la Dumnezeu si ca el sa se poata inalta cu mintea lui, ca un vultur, mai presus de toate cele pamantesti. Telul calugarului, cand isi lasa viata aceasta lumeasca, este sa se inalte mai presus de lumea aceasta mireneasca. Calugarul intotdeauna este cu lumea, se roaga pentru toti, nu sunt la faptele oamenilor, de asta a si plecat in lume, ca sa se inalte mai presus de ei prin virtute si nevointa, prin supunere, prin taierea voii, saracia lui, fecioria lui. Postirea inseamna infranare. Postul arata oamenilor cele ce au fost, sunt si vor veni, prin postire poti ajunge proroc”, spune parintele Irineu.

EXPERIENTE. Ceea ce se traieste pe Muntele Athos nu are asemanare. Parintele Irineu ne povesteste: “Ce am trait in Sfantul Munte Athos n-am trait nicaieri. Am inceput viata calugareasca in 1980, dar n-am cunoscut nicaieri ce am cunoscut la Athos. Acolo, pentru ca luam aminte numai de mine insumi, m-am cunoscut pe mine si-mi venea sa plang continuu. Plangeam si la trapeze, si la rugaciuni”, isi aminteste monahul. Parintele Irineu lua aminte numai de ele si vedea ca este pacatos. “Cel mai pacatos, mai pacatos decat toti parintii de acolo, ma socoteam cel mai nevrednic. Nu indrazneam sa vorbesc cu alt parinte, credeam ca sunt mult mai inalti decat mine, ca unul care nu este din tara, care avea legaturi multe cu mirenii”, explica parintele. Acolo, pe Sfantul Munte este o strictete de vorbire, daca vin pelerinii, nu vorbeste oricine cu ei, parintele staret il alege pe cel potrivit. Eu personal m-am cunoscut ca sunt pacatos, ca sunt departe de ceea ce trebuia sa fiu, atunci plangeam si ma necajeam cum sa-i ajung pe ceilalti”, afirma monahul. Parintelui Irineu ii era drag sa fie supus, ascultator si sa participe la toate slujbele bisericesti.

Experientele de la Prodromu au culminat cu cea a renuntarii la voia sinelui. “Nu faceam voia mea cu nimic, nici la chilie nu ma duceam cand voiam, nici macar la biserica”, povesteste calugarul Irineu. Erau putini monahi, peste ei erau parintele staret, parintele econom, ajutorul de econom. “Continuu eram ca ingerii sau ca soldatii pusi de general, fiecare la postul lui, dar nu era un sfert de ora sau jumatate de ora sa stai undeva fara stirea cuiva undeva”, afirma parintele. Toti erau in supunere, in ascultare, in taierea voii, nimeni nu facea voia sa, nimeni nu pleca mai repede de la ascultare sau mergea mai repede la ea. Toate ascultarile se anuntau prin batai de clopot, nu unele obisnuite, ci unele speciale, cu un anumit timbru.

“Acolo, in Athos, se cunoaste calugarul cine este si isi plange nimicnicia sa, se considera nevrednic si mai prejos de orice. De fapt, asta este Athosul: un loc unde calugarii isi plang pacatele”, explica parintele Irineu.

“Dumnezeu fiind iubire, dragoste, Dumnezeu fiind lumina necreata, desavarsita, iar noi fiind nascuti din pofta barbateasca si femeiasca, noi pururea suntem in pacat fata de Dumnezeu, noi pururea cautam sa ne curatam prin pocainta, prin lacrimi. Fara plans neincetat pana in ziua mortii, omul nu se poate curata de imaginatie, inchipuiri, de cugetari necuviincioase, de dorinte pacatoase, de tot ceea ce intineaza sufletul. Omul, apropiindu-se de Dumnezeu, se vede mereu pacatos. Cand calugarul nu se roaga pentru toata lumea, el nu este cu adevarat calugar, trebuie sa cautam sa izbavim pe toata lumea, daca nu facem asa, atunci e totul in van”, afirma calugarul Irineu.

MIRENII. Un om obisnuit, cand intra in Sfantul Munte Athos, uita de tot ceea ce este in lumea aceasta, pentru ca acolo se intalneste cu totul altceva, acolo este mai putina materie. Acolo de materie se ingrijesc argatii, mirenii angajati ca argati. Calugarii se ingrijesc de bucatarie, de prescuri, biserica si pravila de chilie. Atat.

Mireanul care vine in pelerinaj se schimba, ramane marcat in sens duhovnicesc, isi da seama ca si el trebuie sa faca o schimbare, el stie ce face in lume, si aici intalneste cu totul altceva si se face o schimbare in el. Cand se intoarce acasa, pelerinul incepe sa se ordoneze, sa-si ordoneze viata sa si pe a celor de langa el. Ca sa aiba loc aceasta schimbare, nu trebuie doar sa vezi zidurile manastirilor din Athos, trebuie sa stai la slujbe, sa discuti cu un parinte”, afirma monahul.

maica-domnului-pe-athos.gifMINUNILE FECIOAREI. Istoria Muntelui Athos este deosebita de cea a altor locuri, ne spune parintele Cristian de la Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei Romane. Dupa traditie, aici in Athos au venit Maica Domnului impreuna cu Sfantul Apostol Ioan si au zabovit, de aceea Athosul este un loc binecuvantat. Sunt date care spun ca aici au fost calugari inca din secolul al X-lea. Una dintre intamplarile care au dus la obiceiul ca femeile sa nu intre in Sfantul Munte Athos s-a petrecut in anul 382, in zona Manastirii Vatopedu. In acest an, fiica imparatului Teodosie cel Mare vine in Sfantul Munte Athos ca sa se inchine la Manastirea Vatopedu. Orice imparat avea dreptul sa intre in altar prin Sfintele Usi, ea ca fiica de imparat avea dreptul sa intre cel putin in Naos, in fata Sfantului Altar, prin mijloc. Bisericile din Athos sunt construite dupa un tipic special, si in dreapta, si in stanga sunt coridoare prin care se poate intra in altar, si calugarii au un ritual al lor de inchinare la icoane, pe aceste coridoare. Fata imparatului a vrut sa intre pe unul dintre culoare, nu prin centru, spunea ca nu se cuvine. Cand a incercat sa intre in Naos, a trecut pe langa o icoana a Maicii Domnului, care a luat chip viu si i-a zis: “Stai, ce cauti tu aici, in gradina mea?”. O alta imparateasa a venit sa aduca moastele unui sfant mare. In drum, ea a avut o viziune cu Maica Domnului, care i-a cerut sa se opreasca si sa inmaneze calugarilor moastele sfantului acela. Sunt multe minuni precum acestea.

DIN MUNTE ADUNATE. Nu cred ca este o mai mare bucurie pe Muntele Athos decat aceea de a-i canta Maicii Domnului imnuri de slava in post si rugaciune. Slujbele sunt impartite de asa natura in Athos, incat rugaciunea este continua, neintrerupta. Daca cineva merge pe Athos, omul acela se intoarce schimbat, este o experienta care te marcheaza pentru toata viata. La Schitul romanesc Prodromu, slujbele se tin dupa tipicul din Romania, in rest slujbele se tin dupa tipicul vechi bizantin. La Sfantul Munte Athos, romanii pot ajunge mergand in pelerinajele organizate de Patriarhia Ortodoxa Romana.

Reply With Quote
Vechi 13.01.2008, 12:46:29
Iustin44 Iustin44 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2007
Implicit

Iata ce spune Sf. Efrem Sirul mai ales pentru cei indaratnici:
Însă puțini vor fi atunci cei ce vor voi să asculte și să creadă în propovăduirea Proorocilor. Iar aceasta o va face Mântuitorul ca să-Și arate negrăita Sa iubire de oameni, că niciodată nu voiește moartea păcătosului și a necuratului, ci voiește ca toți să se mântuiască; că nici în vremea aceea nu va lăsa neamul omenesc fără de propovăduire, ca fără de răspuns să fie toți la judecată. Deci, mulți din Sfinți, câți se vor afla atunci, la venirea spurcatului Antihrist, vor vărsa râuri de lacrimi, cu suspine, către Dumnezeu Cel Sfânt, ca să se mântuiască de balaur și, cu mare sârguință, vor fugi în pustietăți, în munți și în peșteri, cu frică se vor ascunde. Și își vor presăra pământ și țărână pe capetele lor, rugându-se noaptea și ziua, cu multă smerenie. Și li se va dărui lor aceasta, de la Dumnezeul Cel Sfânt, și-i va povățui pe dânșii Darul Duhului Sfânt în locuri hotărâte, și se vor mântui, fiind ascunși în găuri și în peșteri, nevăzând semnele și înfricoșările lui antihrist. Căci celor ce au cunoștință, cu ușurință le va fi cunoscută venirea lui. Iar celor ce își au mintea de-a pururea la lucruri lumești și iubesc cele pământești, nu le va fi cunoscută venirea acestuia. Căci, cel ce de-a pururea este legat cu lucruri lumești, măcar dacă ar și auzi, tot nu crede, ba îl și urăște pe cel ce i-ar spune despre venirea lui Antihrist. Pentru aceasta Sfinții se întăresc în credință spre a scăpa, că toată învăluirea și grijile vieții acesteia le-au lepădat.

Om rational e cel ce ingaduie sa fie indreptat (corectat). Iar cel ce nu ingaduie sa fie indreptat e neom caci s-a pogorat pe sine in randul dobitoacelor. (Sf. Antonie cel Mare)
Reply With Quote
Vechi 13.01.2008, 12:53:41
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Implicit

va dati seama.. atunci cand vor veni calduri si mai mari, crestinii vor sta in pesteri.. unde temperatura nu depaseste 11-12 grade C :D
dar mai sunt pesteri unde poti intra fara sa platesti? si mai mult decat atat... mai sunt pesteri unde poti sta zi si noapte? :(
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
INCENDIU PUTERNIC IN MUNTELE ATHOS in apropierea Man. Hilandar. Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 0 15.08.2012 08:18:23
Stiinta si razboiul sfarsitului lumii JustNicol Generalitati 3 29.07.2012 22:04:18
Semnele sfarsitului Florin-Ionut Despre Sfanta Scriptura 114 17.09.2009 06:42:18