![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
-deci da fiinta (firea) este umana dar nu ipostasa (persoana),firea dumnezeiasca a ramas dumnezeiasca si firea umana a ramas umana -de ce nu citesti atent de vreo 3 ori ceea ce am postat din Sfantul Ioan Damaschin "și Dumnezeu și om în același timp, Dumnezeu desavârsit și om desavârsit; în totul Dumnezeu și în totul om; același în totul Dumnezeu împreună cu trupul său și în totul om împreună cu Dumnezeirea Lui mai presus de Dumnezeire. Prin expresia „Dumnezeu desavârsit și om desavârsit", arătăm deplinătatea si desăvârșirea firilor. Prin expresia „în totul Dumnezeu si în totul om", ar ătăm unitatea și indivizibilitatea ipostasei." |
|
|
||||
|
||||
|
ESTE O SINGURĂ PERSOANĂ. Dar fi atent:
Cristirg, NU s-a greșit în pastorală. Am explicat mai sus, cum și de ce. Și de ce persoana omenească, trebuie înțeleasă prin omenirea îndumnezeită. Am explicat mai sus, Pastorala nu contrazice pe Sfântul Ioan Damaschin, nici pe Sfântul Mărturisitorul, nici pe Sfântul Grigorie Palama. Care toți 3 spun, același lucru. Persoana e UNA, a lui Hristos în Sfânta Treime. Dar Hristos pentru îndumnezeirea omului, oferă persoana Sa omenească, ca omul să devină persoană dumnezeiască, și nu fire dumnezeiască (!!!) Ce ai pus tu în paranteze pătrate, e adaosul tău personal, logica ta, nu apare la Sfântul Ioan Damaschin, parantezele pătrate. Iar logica ta, nu este prin Sfinții: Ioan Damaschim, Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama, toți 3 în același timp. Deci persoana omenească, în Pastorală, primește sensul omului îndumnezeit, nu că ar fi două persoane în Persoana lui Hristos. Dar omul nu poate lua firea omenească a lui Hristos, că automat ia și firea Dumnezeiască. Și separând firea Dumnezeiască, de firea omenească, devenim arieni. Unind firile, devenim monofiziți. Separând firile, fără să expludem vreouna, devenim nestorieni. Separând firea omenească de cea Dumnezeiască, devenim apolinariști. Deci trebuie avut grijă, că acolo e inclusă îndumnezeirea omului, care nu poate avea loc, decât preluând persoana umană, ca omul să devină persoană dumnezeiască, sau îndumnezeit. Nu după fire, ci prin Persoană.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 23:09:38. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
De unde ai mai scornit și asta??? Nu a afirmat nimeni așa ceva. Eu am spus tocmai contrariul. ![]() Cele două firi (divină și umană) sunt unite pentru totdeauna în Ipostasul/Peroana lui Hristos: fără amestecare, fără schimbare. fără despărțire și fără împărțire!!! Hristos este Om Desăvârșit și Dumnezeu Desăvârșit ! Om Desăvârșit înseamnă că nu îi lipsește nimic din însușirile firii umane. Am explicat clar că firea umană (omenească) - adică Om Desâvârșit - înseamnă trup însuflețit de suflet rațional și înțelegător / rațional și mintal!!! Firii Sale umane nu îi lipsește nimic fiindcă este deplină: are trup, suflet și minte. Ce nu ție clar ??? "Hristos a luat intreaga fire omeneasca adica trupul, sufletul, mintea si toate celelealte elemente componente ale naturii umane, pentru ca altfel, nu ar putea sa le vindece." (Vlădica Ierotheos Vlachos) Last edited by Capy; 26.12.2016 at 02:12:53. |
|
|
|||
|
|||
|
Aceasta afirmatie este fara sens, nu exista "Dumnezeu desavarsit", e un fel de pleonasm. De aceea propozitia corecta este "Om adevarat si Dumnezeu adevarat".
Daca asta crezi (e si corect), atunci de ce ati mai disuctat degeaba atatea pagini? Tu spui ca Hristos a devenit OM, adica si Om si Dumnezeu in acelasi timp. Adica nu e nimic gresit in pastorala. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Îți repet Om Desăvârșit indică firea umană care este unită pentru totdeauna cu firea divină în Persoana lui Hristos. Om Desăvârșit adică "fire omeneasca adica trupul, sufletul, mintea si toate celelealte elemente componente ale naturii umane, pentru ca altfel, nu ar putea sa le vindece." (Vlădica Ierotheos Vlachos) Last edited by Capy; 09.03.2015 at 00:31:26. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
hello, cristirg! la cine strigi asa? Te-ai molipsit de la Capy? Corect e asa - o singura persoana (una, nu doua) teandrica sau divino-umana. A spune despre Hristos ca e doar Persoana dumnezeiasca e incomplet. Pana la Intrupare, da, Logosul era doar Persoana divina (ipostas simplu avand doar o fire). Dupa Intrupare, Logosul nu mai e ipostas simplu, ci ipostas compus, avand doua firi, dar ramanand UNUL SINGUR. Adica Ipostas divino-uman. Lasand Pastorala la o parte, nimeni de pe acest topic nu a zis ca in Hristos sunt doua persoane distincte, una divina si alta umana. Doar unii au interpretat asa. Nimeni nu a zis ca ipostasul Lui divin s-a transformat in ipostas uman, fara sa mai fie divin. Nimeni nu a zis ca ipostasul Lui compus ar fi compus din doua persoane distincte care s-ar fi unit nu-stiu-cum. Ci compus din doua firi. Cand Pastorala spune ca Hristos s-a facut persoana umana si ramane asa in vesnicie, se refera la ideea ca Hristos nu va renunta vreodata la firea umana pe care si-a luat-o, ci tocmai de aceea si-a luat firea umana, pentru a duce umanitatea si a o uni in Sine cu Dumnezeu, prin har, nu in fiinta. Nicidecum nu se refera la faptul ca Hristos n-ar mai avea cumva fire divina. Hristos nu s-a des-trupat, ci ramane intrupat in veci. Dumnezeu, de aceea S-a facut om, pentru ca omul sa se indumnezeiasca. Last edited by delia31; 08.03.2015 at 23:21:59. |
|
|
||||
|
||||
|
Cred că nici Capy, nici Delia, nici Cristirg, nu au citit din Maxim Mărturisitorul, nici din Grigorie Palama, poate nici 5 pagini. Iar Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin, a-ți răsfoito, după răspunsuri lui Capy...
Iertare, e doar părerea mea... Exact, cristirg, Hristos S-a născut Dumnezeu adevărat și Om adevărat. Tocmai ca prin persoana Sa Dumnezeiască, să poată îndumnezei persoana noastră omenească. Deci firea omenească în Hristos, ia sens de persoana omenească. De aceea Pastorala NU E greșită. S-a pronunțat așa, tocmai că azi e prăznuit Sfântul Grigorie Palama, ca să facă analogia cu îndumnezeirea omului. HAI MĂI CĂ NU-I CHIAR AȘA GREU... :) Dogmatica, prin Patristică și Biblie, alături prin imposibilitatea excluderii ereziologiei sau azi, sectologie, e domeniul meu preferat, că așa am ajuns să-mi înțeleg credința. Recunoști că parantezele pătrate, le-ai introdus tu, cristirg ?
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 23:19:05. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
"Sfânta Fecioară n-a născut simplu om, ci un Dumnezeu adevărat." |
|
|
||||
|
||||
|
Da, recunosc și eu. Iertare. Am fost incomplet, trebuia să scriu tot. Puțină neatenție și strică sensul sănătos al învățăturii mântuitoare.
Doamne ai milă. Nădăjduiesc că s-a înțeles, măcar cât de cât, Pastorala nu s-a greșit, să înțelegem de ce terminologia "persoană omenească" trebuie înțeleasă nu că ar fi două persoane, ci prin prisma îndumnezeirii omului, om care nu poate fi după fire cu Hristos, decât prin persoană. Căci omul e creatură, nu Creator. Dacă luăm după fire, și nu după Persoană, ajungem la o nouă erezie, îndumnezeirea omului după fire... Ajungem ca lucifer, Doamne ferește. Terminologie, nu întâmplător, expusă pentru învățăturile Sfântului Grigorie Palama al harului și luminii -necreate- (nu create, cum spun ereticii din apus) la care omul are acces prin Ușa, adică Hristos, dar ca prin calitatea de persoană omenească, și nu după firea lui Hristos, că atunci firea lui Hristos, nu le putem separa, că dăm în cele 4 mari erezii, iar dacă facem referire la fire, și nu la personă, ajungem ca lucifer... Deci, har și energii necreate(!) de la Tatăl, prin Hristos, în Duhul Sfânt, ca să aibe loc îndumnezeirea omului, învățături expuse la Sfântul Sinod al 8-lea ecumenic, expres pentru a combatere ereticii franco-latini, sau "romano-catolici". Cu rugăciune, o să înțelegem mai mult.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 23:33:26. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Tu spui ca Hristos nu a devenit Om, ci a fost doar Dumnezeu care a avut o aparitie pamantesca (asa cum sunt aparitiile ingerilor, sau a Persoanelor divine). De exemplu intr-o carte un inger locuieste intre oameni, fara sa devina om, fiind inger cu o aparitie omeneasca. Hristos a luat firea omeneasca, deci a devenit Om, fiind in acelasi timp Om si Dumnezeu. Om inseamna ca a devenit persoana umana. Nu e nicio filozofie aici. |
|
|