Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.01.2011, 17:19:09
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Ușurel, aici nu e vorba de tradiții, ci de sângele pe care omul îl colecta, probabil, să nu se scurgă pe jos (mizerie, adică). Cei care ați participat la tăierea unui porc, măcar o dată într-un an, veți ști ce vreau să spun (și nu e vorba de porcul tăiat în fața blocului). Probabil că avocatul a pledat în virtutea unei legi care acordă dreptul la libertate culturală în privința "ritualurilor tradiționale", fiindcă nu a găsit o altă lege sau alte mecanisme legale prin care să-i apere pe români și să justifice tăierea porcului pentru "celebrul bun simț american". Gândiți-vă că de generații, americanii stau la casă precum cei de la bloc (la noi) fără a cultiva nimic sau a crește animale. La ei, animalele, precum porcii, sunt animale de companie cu fundiță roșie, animale bune de admirat din punct de vedere dorsal. Ce gest criminal, ce oroare, ce masacru, ce oribil, ce sălbatici, or fi murmurând țațele americance din zonă (probabil că mai sunt și la noi, vreo câteva afectate, simandicoase, elevate în cultură și conjuntură, neoprotestante sau nu), iar spiritul civic proverbial al americanului l-a îndemnat pe anonim să sune pentru trupele SWAT, dar nu înțeleg de ce n-a sunat la Pentagon sau măcar la US Army?

Tăierea porcului nu are nici o legătură cu Crăciunul (Nașterea Mântuitorului) sau mai știu ce semnificații religioase. Se întâmplă să fie tăiat de Crăciun (în alte vremuri în ziua de Ajun, 24 decembrie, fiindcă carne de porc se mânca doar a doua zi pe 25 decembrie sau chiar dacă era tăiat mai devreme nu se mânca decât în ziua Nașterii). În Ajunul Nașterii Domnului se mânca de post, nu balivernele și rătăcirile de astăzi. Postul Crăciunului este din 15 noiembrie până în 24 decembrie (inclusiv), după cum bine știți. Iar porcul era tăiat de Crăciun, fiindcă datorită iernii era mai ușor de păstrat (timpul rece), în saramură și apoi afumat, vorbesc totuși de gospodari și nu de putorile satului, categorie socială din care s-au născut, mai târziu, peste veacuri, președinții de CAP și inginerii agronomi fără școală și astăzi, politicienii fără scrupule. Nu cred că ar trebui inventate tot soiul de tradiții inexistente ca porcul și bradul de Crăciun.
A propos, știați că în Ardeal până nu demult (anii '70 și chiar '80 în alte părți și chiar și astăzi, cunosc vreo câteva gospodării) existau case întregi în care țăranii, creștini ortodocși și greco-catolici, nu împodobeau bradul, un obicei, de altfel, de factură protestantă...

P.S. Pentru creștinii orotodocși: nu încercați să găsiți justificări pentru niște obiceiuri care nu au nimic de a face cu spiritul creștin. E vorba doar de mâncare, fraților!
Foarte bună analiza pe care o faceți. Mă gândesc totuși că asocierea porcului cu sărbătoarea Crăciunului se face doar la nivel popular, nu bisericesc. Cred că asocierea este mai degrabă cu Sf. Ignat.
Vechi 10.01.2011, 17:21:25
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
Fapte, cap. 10

9. Iar a doua zi, pe când ei mergeau pe drum și se apropiau de cetate, Petru s-a suit pe acoperiș, să se roage pe la ceasul al șaselea.
10. Și i s-a făcut foame și voia să mănânce, dar, pe când ei îi pregăteau să mănânce, a căzut în extaz.
11. Și a văzut cerul deschis și coborându-se ceva ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se pe pământ.
12. În ea erau toate dobitoacele cu patru picioare și târâtoarele pământului și păsările cerului.
13. Și glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat și necurat.
15. Și iarăși, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
16. Și aceasta s-a făcut de trei ori și îndată acel ceva s-a ridicat la cer.
Lipsește doar concluzia. Înțeleg că trebuie s-o trag eu... Iat-o: și până la urmă a mâncat Sf. Petru ori ba?
Vechi 10.01.2011, 17:23:01
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Lipsește doar concluzia. Înțeleg că trebuie s-o trag eu... Iat-o: și până la urmă a mâncat Sf. Petru ori ba?
Sf. Petru a povestit în urma acuzațiilor iudeilor că a mâncat cu păgânii, tre să pun versetele? Oricum, îți dai seama că Dumnezeu n-a zis doar ca să se afle în treabă.
Vechi 10.01.2011, 17:28:13
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Parca la Facere zicea cam asa:
"3.Tot ce se mișcă și ce trăiește să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca și iarba verde.
4.Numai carne cu sângele ei, în care e viața ei, să nu mâncați.
5.Căci Eu și sângele vostru, în care e viața voastră, îl voi cere de la orice fiară; și voi cere viața omului și din mâna omului, din mâna fratelui său.
6.De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de mână de om se va vărsa, căci Dumnezeu a făcut omul după chipul Său."
(Facerea,capitolul 9).
Iar mai incolo sa se vada ca vrand Sfantul prooroc David sa ridice templu lui Dumnezeu,Dumnezeu nu il lasa si mai incolo se vede si de ce:
"7.Și a zis David lui Solomon: "Fiul meu, eu am avut la inimă să zidesc templu în numele Domnului Dumnezeului meu;
8.Dar a fost către mine cuvântul Domnului și a zis: Tu ai vărsat mult sânge și ai purtat războaie mari; nu se cuvine să zidești tu casă numelui Meu, pentru că ai vărsat mult sânge pe pământ înaintea feței Mele. "
(Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor),capitolul 22)
Normal ca Sfintii Apostoli in primul rand s-au referit la crestini:
-de a se feri de a varsa sange omenesc,
-de a se inchina la idoli,
-de a se desfrana.
Si foarte probabil aceasta sfatuire se refera si sa nu mananci sange crud,dar in primul rand nu e voie a omora pe alti oameni,crestinii nu au voie sa fie violenti fata de alti oameni,sa se ia la bataie.
Ca si Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis,printre altele:
"Sa nu ucizi".
Vechi 10.01.2011, 17:29:29
Banned

Implicit

Citat:
Sf. Petru a povestit în urma acuzațiilor iudeilor că a mâncat cu păgânii, tre să pun versetele?
Eu cred că așa ar fi corect.

Citat:
Oricum, îți dai seama că Dumnezeu n-a zis doar ca să se afle în treabă.
Bineînțeles. Urma să-l învețe pe apostolul Petru- cel care avea anumite prejudecăți vis a vis de "spurcații" de străini că trebuie să ajungă Evanghelia și la urechile lor. Ceea ce s-a și întâmplat! Cât despre toate scârboșeniile pământului... nici nu s-a atins de ele. A învățat în schimb lecția: să nu-i numiți pe cei ceilalți spurcați, eretici, etc. Bună lecție, ce părere aveți?
Vechi 10.01.2011, 17:31:19
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
Sf. Petru a povestit în urma acuzațiilor iudeilor că a mâncat cu păgânii, tre să pun versetele? Oricum, îți dai seama că Dumnezeu n-a zis doar ca să se afle în treabă.
Pun versetele imediat după ce găsesc celălalt loc în care apărea povestită vedenia, e în 2 locuri și mie pt. a arăta că a mâncat trebuie să mă duc dincolo.
Vechi 10.01.2011, 17:35:15
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Parca la Facere zicea cam asa:
"3.Tot ce se mișcă și ce trăiește să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca și iarba verde.
4.Numai carne cu sângele ei, în care e viața ei, să nu mâncați.
5.Căci Eu și sângele vostru, în care e viața voastră, îl voi cere de la orice fiară; și voi cere viața omului și din mâna omului, din mâna fratelui său.
6.De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de mână de om se va vărsa, căci Dumnezeu a făcut omul după chipul Său."
(Facerea,capitolul 9).
Iar mai incolo sa se vada ca vrand Sfantul prooroc David sa ridice templu lui Dumnezeu,Dumnezeu nu il lasa si mai incolo se vede si de ce:
"7.Și a zis David lui Solomon: "Fiul meu, eu am avut la inimă să zidesc templu în numele Domnului Dumnezeului meu;
8.Dar a fost către mine cuvântul Domnului și a zis: Tu ai vărsat mult sânge și ai purtat războaie mari; nu se cuvine să zidești tu casă numelui Meu, pentru că ai vărsat mult sânge pe pământ înaintea feței Mele. "
(Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor),capitolul 22)
Normal ca Sfintii Apostoli in primul rand s-au referit la crestini:
-de a se feri de a varsa sange omenesc,
-de a se inchina la idoli,
-de a se desfrana.
Si foarte probabil aceasta sfatuire se refera si sa nu mananci sange crud,dar in primul rand nu e voie a omora pe alti oameni,crestinii nu au voie sa fie violenti fata de alti oameni,sa se ia la bataie.
Ca si Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis,printre altele:
"Sa nu ucizi".
Nu vă mai obosiți, domnule Mihailt. Sunteți pe o pistă greșită. Porunca (atât în VT, cât și în NT) se referă la sânge de animal, nu de om. Că doar nu exista om al lui Dumnezeu (fie el ante-iudeu, iudeu, ori creștin) care să omoare om și să-i bea sângele!
Apropos, dacă sugerați că interdicția e cu privire la sânge uman, ce opinie aveți vis a vis de transfuzie? Sper că nu aveți o atitudine retrogradă asemenea martorilor lui Iehova...
Vechi 10.01.2011, 17:36:34
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Gta, am găsit, Fapte, cap. 11

1. Apostolii și frații, care erau prin Iudeea, au auzit că și păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu.
2. Și când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioșii tăiați împrejur se împotriveau,
3. Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiați împrejur și ai mâncat cu ei.
4. Și începând, Petru le-a înfățișat pe rând, zicând:
5. Eu eram în cetatea Iope și mă rugam; și am văzut, în extaz, o vedenie: ceva coborându-se ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se în jos din cer, și a venit până la mine.
6. Privind spre aceasta, cu luare aminte, am văzut dobitoacele cele cu patru picioare ale pământului și fiarele și târâtoarele și păsările cerului.
7. Și am auzit un glas, care-mi zicea: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
8. Și am zis: Nicidecum, Doamne, căci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodată în gura mea.
9. Și glasul mi-a grăit a doua oară din cer: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
10. Și aceasta s-a făcut de trei ori și au fost luate iarăși toate în cer.
Vechi 10.01.2011, 17:50:06
Banned

Implicit

Citat:
Gta, am găsit, Fapte, cap. 11

1. Apostolii și frații, care erau prin Iudeea, au auzit că și păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu.
2. Și când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioșii tăiați împrejur se împotriveau,
3. Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiați împrejur și ai mâncat cu ei.
4. Și începând, Petru le-a înfățișat pe rând, zicând:
5. Eu eram în cetatea Iope și mă rugam; și am văzut, în extaz, o vedenie: ceva coborându-se ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se în jos din cer, și a venit până la mine.
6. Privind spre aceasta, cu luare aminte, am văzut dobitoacele cele cu patru picioare ale pământului și fiarele și târâtoarele și păsările cerului.
7. Și am auzit un glas, care-mi zicea: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
8. Și am zis: Nicidecum, Doamne, căci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodată în gura mea.
9. Și glasul mi-a grăit a doua oară din cer: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
10. Și aceasta s-a făcut de trei ori și au fost luate iarăși toate în cer.
Felicitări! Acum că ai găsit, uită-te mai atentă la versetul 1. Se aprinde vreun beculeț?
Vechi 10.01.2011, 18:48:33
razvan_andrei's Avatar
razvan_andrei razvan_andrei is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.11.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Daca nu ai auzit tu,nu inseamna ca nu exista..
Porcul este animalul care se aseamana cel mai mult anatomic si fiziologic cu omul. Dintre toti hormonii pe care i-am invatat, niciunul nu avea denumirea de 'hormon al fricii'. Exista hormonul stresului, hormonul fericirii, dar al fricii nu prea cred. Probabil ca tu te referi la hormonul stresului care nu e cu nimic daunator avand in vedere asemanarea dintre om si porc in ceea ce tine de sistemul fiziologic, respectiv biochimic. In schimb, atunci cand impusti porcusorul, sangele din tesuturile sale nu se scurge nicaieri. El se coaguleaza si se degradeaza, devenind toxic. De aceea se taie, pt ca tot sangele sa fie dat afara. Si porcul nu-i un animal inteligent: ai vazut marimea creierului sau? e mai mic decat al unei oi
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hiper si super marketurile instrumentele Satanei de omorat sufletul si trupul mihailt Generalitati 26 13.03.2010 23:01:16
A omori sau a fii omorat ? elenavioletacocos Generalitati 3 09.10.2009 15:48:08
De ce a fost omorat Cain? Iustin Din Vechiul Testament 14 12.01.2009 20:41:20